22.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Οργή από τους καταστηματάρχες του Ηρακλείου Κρήτης για έλεγχους και πρόστιμα – Κλείνουν τα καταστήματά τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας

Ημερομηνία:

Κατεβάζουν “ρολά” τα καφέ-μπαρ μεθαύριο Πέμπτη, με τους επιχειρηματίες του Ηρακλείου να αντιδρούν απέναντι στα εξοντωτικά μέτρα, όπως λένε, της κυβέρνησης, στέλνοντας παράλληλα το δικό τους μήνυμα στον υπουργό Τουρισμό κ. Χάρη Θεοχάρη, ο οποίος θα βρίσκεται στο νησί μας.
Με αφορμή την έναρξη των διεθνών πτήσεων, αλλά και μετά τα τσουχτερά πρόστιμα και την αναστολή λειτουργίας που επιβλήθηκαν σε τρία καταστήματα εστίασης στο Ηράκλειο, οι επιχειρηματίες επισιτισμού και διασκέδασης νομού Ηρακλείου προχώρησαν στην απόφαση να κατεβάσουν “ρολά” μεθαύριο Πέμπτη 2 Ιουλίου, μετά την έκτακτη συνάντηση που είχαν χθες Δευτέρα. Οι επιχειρηματίες καφέ-μπαρ είναι ιδιαίτερα προβληματισμένοι για το μέλλον των καταστημάτων τους, καθώς, όπως αναφέρουν, τα μέτρα που έχουν θεσπιστεί καθιστούν τις επιχειρήσεις τους μη βιώσιμες.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του Συνδέσμου Επαγγελματιών Επισιτισμού και Διασκέδασης Νομού Ηρακλείου Μαρία Αντωνακάκη, «θεωρώ πως είναι υπερβολή, όταν περιμένουμε την Τετάρτη που ξεκινά επίσημα η τουριστική σεζόν λόγω κορωνοϊού, να έχουμε φαινόμενα αναστολών λειτουργίας σε επιχειρήσεις. Πρέπει να γίνονται έλεγχοι. Είμαστε σαφώς θετικοί σε αυτό, ώστε να διασφαλίζονται υγειονομικά θέματα, όμως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να καθιστούν μια επιχείρηση μη βιώσιμη τη στιγμή που αντιμετωπίζουμε τόσα προβλήματα ως κλάδος. Αποφασίστηκε το 24ωρο κλείσιμο των επιχειρήσεων για την Πέμπτη 2 Ιουλίου, καθώς πρέπει να δείξουμε στην κυβέρνηση πως δε γίνεται να συνεχίσουν να λειτουργούν τα μαγαζιά κάτω από αυτές τις συνθήκες».

Οι επιχειρήσεις επισιτισμού και διασκέδασης θα είναι κλειστές την ημέρα αυτή σε όλο τον νομό και σε τουριστικές περιοχές όπως το κέντρο του Ηρακλείου, η Αμμουδάρα, η Αλικαρνασσός και η Χερσόνησος.

Σαρωτικοί έλεγχοι σε μαγαζιά

Υπενθυμίζεται πως προ ημερών έπεσαν “καμπάνες” στην Κρήτη λόγω κορωνοϊού. Το τελευταίο διάστημα, “πλήρωσαν” τις παραβάσεις τρία καφέ-μπαρ στο κέντρο του Ηρακλείου λόγω συνωστισμού. Κλιμάκιο, που ξεκίνησε από τους υπόλοιπους νομούς του νησιού, πραγματοποιεί σαρωτικούς ελέγχους, οι οποίοι σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Επισιτισμού και Διασκέδασης Νομού Ηρακλείου εστιάστηκαν αυτές τις μέρες στο κέντρο του Ηρακλείου, με αποτέλεσμα να σφραγιστούν τρία καφέ-μπαρ στην πόλη και να επιβληθούν πρόστιμα. Οι έλεγχοι, που σκοπό έχουν την τήρηση των μέτρων για την παρεμπόδιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού, πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Παρασκευή και το Σάββατο με πρωτοβουλία της Ανεξάρτητης Αρχής Διαφάνειας, με τη συμμετοχή ανδρών της ΕΛ.ΑΣ. και της Δημοτικής Αστυνομίας.

«Σε συγκεκριμένα τρεις περιπτώσεις επιβλήθηκε πρόστιμο 10.000 ευρώ και αναστολή της εγκατάστασης για 15 μέρες», είπε ο πολιτικός προϊστάμενος της Δημοτικής Αστυνομίας Μαρίνος Παττακός.

«Δε λέμε να μην τηρούνται οι κανόνες υγιεινής, αλλά είναι κακό, μετά τη ζημιά που υπέστησαν οι επιχειρηματίες από τον κορωνοϊό, να σφραγίζονται και καταστήματα. Υπάρχει τρομοκρατία και αναστάτωση. Το Σάββατο, λόγω των ελέγχων, άδειασαν μαγαζιά», τόνισε η πρόεδρος του Συνδέσμου Μαρία Αντωνακάκη, σημειώνοντας πως η ζημιά που υπέστησαν οι επιχειρηματίες από τον κορωνοϊό είναι ήδη τεράστιες.

Η κ. Αντωνακάκη βέβαια ξεκαθάρισε πως πρέπει να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής, ωστόσο σύμφωνα με την ίδια, «η κυβέρνηση οφείλει να αντιληφθεί πως πρέπει να σταματήσει η τρομοκρατία, πως τα μέτρα για τις αποστάσεις και για τη διατήρηση των εργαζομένων κάτω από αυτές τις συνθήκες καθιστούν τις επιχειρήσεις μας μη βιώσιμες. Δεν μπορούμε να κάνουμε τους αστυνομικούς στα μαγαζιά μας απέναντι στους πελάτες μας».

Να υπενθυμίζουμε σε αυτό το σημείο ότι και πριν από δύο εβδομάδες εντοπίστηκε νυχτερινό μπαρ στο Ρέθυμνο που δεν τηρούσε το υγειονομικό πρωτόκολλο, με αποτέλεσμα να επιβληθεί πρόστιμο περίπου 10.000 ευρώ.

Του επέβαλαν αναστολή αλλά εκείνος άνοιξε

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ένας εκ των τριών επιχειρηματιών που “τιμωρήθηκαν” με αναστολή, παρά το “λουκέτο” για συνωστισμό, άνοιξε ξανά το κατάστημά του, παρά το τελεσίγραφο για το 15νθήμερο κλείσιμο του μαγαζιού του, με αποτέλεσμα να έρχεται τώρα αντιμέτωπος με τα δικαστήρια.

Όπως τόνισε μιλώντας για το περιστατικό η πρόεδρος του Συνδέσμου Επαγγελματιών Επισιτισμού και Διασκέδασης Νομού Ηρακλείου Μαρία Αντωνακάκη, «δε σφραγίστηκε αμέσως το μαγαζί, αλλά του επέδωσαν το έγγραφο για 15νθήμερη αναστολή. Ο ιδιοκτήτης δεν κατάλαβε καλά και την επομένη το πρωί άνοιξε το κατάστημά του. Τώρα θα κινηθεί δικαστικά η διαδικασία. Πάντως, υπάρχει τρομοκρατία και αναστάτωση μετά τους ελέγχους. Υπήρξαν και συστάσεις σε πολλά καταστήματα. Δεν είναι προληπτικοί έλεγχοι αλλά προβλέπουν αναστολή και κλείσιμο καταστημάτων. Θα καταστραφεί το κέντρο…».

Λόγω των εξελίξεων και με τους επιχειρηματίες να είναι ιδιαίτερα προβληματισμένοι, ο Σύνδεσμος Επαγγελματιών Επισιτισμού και Διασκέδασης Νομού Ηρακλείου συγκάλεσε χθες Δευτέρα έκτακτη συνάντηση. Αναστατωμένοι οι ιδιοκτήτες καφέ και μπαρ συμμετείχαν στην άτυπη συνάντηση, για να συζητήσουν τις εξελίξεις που έχουν προκύψει, με τους ίδιους να προειδοποιούν ότι «θα καταστραφεί το κέντρο με τα λουκέτα και τα πρόστιμα».

Αυτό που ζητούν οι καταστηματάρχες της εστίασης είναι να υπάρξουν αλλαγές σε σχέση με τα τετραγωνικά μέτρα.

"google ad"

neakriti.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλ. Μαρκογιαννάκης στη Βουλή: «Να μην επικρατήσει το τοξικό κλίμα μέχρι τις εκλογές»

Την εμπιστοσύνη του στην ελληνική δικαιοσύνη για τη διερεύνηση...

Πέθανε το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χαραλαμπίδης

Έφυγε από τη ζωή το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χαραλαμπίδης,...

Την Δευτέρα η «κάθοδος» Καιρίδη για τις μεταναστευτικές ροές στην Κρήτη

Την Δευτέρα 1η Απριλίου και όχι αύριο (29/3) Παρασκευή...