19.8 C
Chania
Sunday, May 5, 2024

Οργανώνονται οι κάτοικοι του δήμου Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου ενάντια στις ανεμογεννήτριες – Μηχανοκίνητη πορεία στις 15 Οκτώβρη

Ημερομηνία:

Δεν εφησυχάζουν οι κάτοικοι της Κρήτης που εναντιώνονται στη δημιουργία «αιολικών πάρκων». Σε όλη την Κρήτη, και ιδιαίτερα στις περιοχές όπου σύμφωνα με την υπουργική απόφαση θα εγκατασταθούν οι ανεμογεννήτριες η κινητικότητα είναι μεγάλη όμως την πρωτοκαθεδρία στο κίνημα φαίνεται να έχει ο Δήμος Αγίου Βασιλείου του οποίου οι κάτοικοι είναι ιδιαίτερα ενεργητικοί και αποφασισμένοι.

 

Στην εκπομπή του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Ρεθύμνου όπου συμμετείχαν μέλη των επιτροπών αγώνα κατά των ΒΑΠΕ και του δήμου Αγίου Βασιλείου, τηνΤετάρτη 8 Οκτωβρίου, μίλησαν για το μεγάλο έγκλημα που συντελείται στην περιοχή τους:  16 «αιολικά πάρκα»  με 160  ανεμογεννήτριεςέχουν ήδη  αδειοδοτηθεί ενώ έχουν κατατεθεί στην ΡΑΕ αιτήσεις για άλλα 12 πάρκα με 121 ανεμογεννήτριες.   Σύνολο 281 ανεμογεννήτριες !

Σύμφωνα με ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα: «Μια από τις ωραιότερες περιοχές του Ρεθύμνου μετατρέπεται σε νεκρή ζώνη, γεμάτη ανεμογεννήτριες και πυλώνες. Μια «νεκρή βιομηχανική ζώνη» δίχως κανέναν εργαζόμενο (τα αιολικά πάρκα ελέγχονται εξ αποστάσεως) που θα πλήξει τον  πρωτογενή τομέα, τον τουρισμό και θα ευτελίσει την αξία της γης.

Κι ας έχουμε υπόψη ότι:  Παρά την χρυσοπληρωμένη προπαγάνδα του αιολικού λόμπι, οι ανεμογεννήτριες δεν μπορούν να ηλεκτροδοτήσουν ούτε ένα χωριό.

Η ενέργεια που παράγουν εξαρτάται από το αν και πόσο φυσάει, ενώ τα συστήματα ηλεκτροδότησης λειτουργούν μόνο όταν υπάρχει ισορροπία, κάθε στιγμή, ανάμεσα στην παραγωγή και τη ζήτηση, αλλιώς καταρρέουν (blackout).  Γι αυτό και οι ανεμογεννήτριες  δεν κλείνουν τα συμβατικά εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής , που συνεχίζουν υποχρεωτικά να λειτουργούν προκειμένου να εξασφαλισθεί η παραγωγή συνεχόμενης σταθερής ενέργει­ας για κάθε στιγμή που την χρειαζόμαστε.

10600611_10204987323352054_7920136746269790168_n

Τα αιολικά πάρκα, η μεγαλύτερη ίσως απάτη του αιώνα, δεν θα είχαν λόγο ύπαρξης αν δεν πληρώναμε πανάκριβα τις αιολικές εταιρίες μέσω των άμεσων και έμμεσων φόρων, ΕΤΜΕΑΡ, ΝΕΡΙΤ κλπ.   Αν δεν ήταν υποχρεωμένη η ΔΕΗ, βάσει νόμου, να αγοράζει πανάκριβα το τυχαίο και μεταβλητό (άχρηστο ουσιαστικά) ρεύμα που παράγουν, μετακυλώντας το κόστος στον καταναλωτή.  Αν το κράτος δεν «χάριζε» στις αιολικές εταιρείες ολόκληρα βουνά, δημόσιες και ιδιωτικές εκτάσεις, μέσω ανεξέλεγκτων δασικών χαρακτηρισμών.

Η έγκριση από το ΥΠΕΚΑ των Περιβαλλοντικών Ορων του μεγάλου υβριδικού τέρατος της θυγατρικής της EDF, που απλώνει τα πλοκάμια του σε τέσσερις νομούς της Κρήτης, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της οργής, ήταν η σπίθα που άναψε φωτιά ξεσηκωμού.

Το τμήμα του έργου που αφορά τον νομό μας περιλαμβάνει 47 ανεμογεννήτριες στο  βουνό Τσιλίβδικα, πάνω από το φαράγγι του Κοτσυφού, και 11 στην Λαμπινή) .

Οι κάτοικοι του Αη Βασίλη αποφάσισαν να αντισταθούν με κάθε τρόπο στην επέλαση των αιολικών εταιρειών που θα γεμίσουν τα βουνά παλιοσίδερα βάζοντας χέρι και στην διαχείριση των νερών (υπόγειων και επιφανειακών) μέσω της κατασκευής αντλησιοταμιευτήρων.

Μαζί με την συντονιστική ομάδα Ρεθύμνου του παγκρητίου Δικτύου Αγώνα κατά των βΑΠΕ οργανώνουν στις 15 Οκτωβρίου μηχανοκίνητη πορεία που θα ξεκινήσει από τα Τρία Μοναστήρια, θα συναντηθεί με την πεζή πορεία στο δημαρχείο Ρεθύμνου και οι δυο πορείες μαζί θα καταλήξουν στην αντιπεριφέρεια».

Να σημειώσουμε ότι καλεσμένοι στην εκπομπή ήταν :
Ο πρωτοπρεσβύτερος Ιωάννης Βάθης, εφημέριος Σελλίων, μέλος επιτροπής αγώνα δήμου Αγίου Βασιλείου κατά των βΑΠΕ.

Η κα Μάγδα Γρυντάκη, κτηνοτρόφος, μέλος επιτροπής αγώνα Καλής Συκιάς κατά των βΑΠΕ.

Η κα Ρούσσα Παπαδάκη, δασολόγος, μέλος επιτροπής αγώνα Αρδάκτου, Ακτούντα, Κισσού, κατά των βΑΠΕ,

"google ad"

Ο κ. Μιχάλης Βαβουράκης, μηχανολόγος μηχανικός, αγροτοκτηνοτρόφος, μέλος επιτροπής αγώνα δήμου Αγ. Βασιλείου κατά των βΑΠΕ.

Ο κ. Παναγιώτης Παπανικολάου,  νευροχειρουργός, μέλος του Δ.Σ. του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, μέλος του Δ.Σ. της ΕΙΝΑΠ,  μέλος επιτροπής αγώνα δήμου Αγ. Βασιλείου κατά των βΑΠΕ.

Ολόκληρη την εκπομπή μπορείτε να την ακούσετε εδώ:

[youtube id=”fK5c8zaJFwc” width=”620″ height=”360″]

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

14χρονος τραυματίστηκε σοβαρά από κροτίδα στα Χανιά – Χάνει δύο δάχτυλα

"Παρατράγουδα" σημειώθηκαν στα Χανιά, αμέσως μετά την Ανάσταση, καθώς...

H γενιά των 65άρηδων εργαζομένων – Το νέο τοπίο στο ασφαλιστικό

Σε αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης οδηγούν οι επικαιροποιημένες μελέτες των...

Πέθανε η φωνή των “Socrates”, Αντώνης Τουρκογιώργης

Θλίψη στον καλλιτεχνικό χώρο προκάλεσε η είδηση του θανάτου...