31.8 C
Chania
Wednesday, June 26, 2024

Οργουελική δήλωση Στόλτενμπεργκ: Ο δρόμος προς την ειρήνη συνεπάγεται περισσότερα όπλα προς την Ουκρανία

Ημερομηνία:

“Ο πόλεμος είναι ειρήνη”, έγραφε ο Τζωρτζ Οργουελ στο αριστούργημά του “Ο Μεγάλος Αδελφός”.

Με μια δήλωση οργουελικού τύπου, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ συνέδεσε την ειρήνη με τον πόλεμο και τα… περισσότερα όπλα.

Ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας υποστήριξε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να τερματιστεί μόνο αν η Δύση εφοδιάσει με περισσότερα όπλα το Κίεβο.

Ενθαρρύνοντας τη δυτική στρατιωτική συμμαχία να παράσχει περισσότερα όπλα στην Ουκρανία, ο Στόλτενμπεργκ ζήτησε παράλληλα από την Κίνα να πληρώσει το τίμημα για την υποστήριξή της στη Ρωσία.

«Μπορεί αυτό να φαίνεται παράδοξο, αλλά ο δρόμος προς την ειρήνη συνεπάγεται περισσότερα όπλα προς την Ουκρανία», δήλωσε ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ σε ομιλία του στο Wilson Center, ένα κέντρο μελετών στην Ουάσινγκτον.

Ο Στόλτενμπεργκ, ο οποίος θα αποχωρήσει σύντομα από τη θέση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ουάσινγκτον για να προετοιμάσει τη σύνοδο κορυφής της Ατλαντικής Συμμαχίας που θα διεξαχθεί στην αμερικανική πρωτεύουσα τον Ιούλιο.

Αναμένεται να γίνει δεκτός το απόγευμα της Δευτέρας (τοπική ώρα) στον Λευκό Οίκο από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Υπογραμμίζοντας ότι «η Κίνα τροφοδοτεί τη μεγαλύτερη ένοπλη σύγκρουση στην Ευρώπη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο» και «ταυτόχρονα θέλει να διατηρήσει καλές σχέσεις με τη Δύση», ο Στόλτενμπεργκ ξεκαθάρισε πως το Πεκίνο δεν μπορεί να τα έχει όλα. «Κάποια στιγμή – εκτός εάν η Κίνα αλλάξει πορεία – οι Σύμμαχοι θα πρέπει να επιβάλλουν (μέτρα που θα έχουν) ένα κόστος», συμπλήρωσε.

Το ΝΑΤΟ, με τις Ηνωμένες Πολιτείες επικεφαλής, επικρίνει όλο και πιο έντονα τη βοήθεια στη ρωσική πολεμική μηχανή που προσφέρουν η Κίνα και οι επιχειρήσεις της, οι οποίες προμηθεύουν συστατικά και εξοπλισμό που υποστηρίζουν τον ρωσικό αμυντικό τομέα.

Τόνισε επίσης ότι το ΝΑΤΟ θα αναλάβει τη δυτική στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία, την οποία έως σήμερα ήλεγχε η Ουάσινγκτον, όπως αποφάσισαν οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες.

Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ διαβεβαίωσε επίσης ότι «περισσότερες από 20 χώρες» δεσμεύτηκαν να αυξήσουν τις στρατιωτικές τους δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ τους φέτος, όπως αξιώνει εδώ και πολύ καιρό η Συμμαχία. Πριν από πέντε χρόνια, λιγότερα από 10 κράτη μέλη του ΝΑΤΟ εκπλήρωναν τον στόχο της Συμμαχίας για τις αμυντικές δαπάνες.

«Η επίσκεψη Πούτιν στη Βόρεια Κορέα αποδεικνύει την “εξάρτηση” της Ρωσίας από αυταρχικά καθεστώτα»

Η επίσκεψη του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στη Βόρεια Κορέα την Τρίτη και την Τετάρτη θα είναι η απόδειξη της “εξάρτησης” της Ρωσίας από αυταρχικά καθεστώτα, δήλωσε επίσης ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Αυτό δείχνει σε ποιο σημείο ο πρόεδρος Πούτιν και η Μόσχα εξαρτώνται πλέον από αυταρχικές χώρες σε όλον τον κόσμο. Οι πιο στενοί φίλοι τους και οι μεγαλύτεροι υποστηρικτές τους στη ρωσική πολεμική προσπάθεια – τον επιθετικό πόλεμο – είναι η Βόρεια Κορέα, το Ιράν και η Κίνα», δήλωσε ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ σε δημοσιογράφους υπογραμμίζοντας επίσης ότι «η Ρωσία παραβιάζει τώρα τις κυρώσεις» κατά της Βόρειας Κορέας.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ