25.8 C
Chania
Friday, September 20, 2024

Ουάσινγκτον καλεί Μέρκελ: “Πάρτε μέτρα γιατί θα την πληρώσουμε όλοι…”

Ημερομηνία:

Και αναφορά Μπερνάνκε στη χώρα μας: «Εμείς δεν είμαστε Ελλάδα, δανειζόμαστε φτηνά»

Η αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα είναι έτοιμη να παρέμβει για να προστατεύσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα και την οικονομία των ΗΠΑ σε περίπτωση που κλιμακωθεί η ευρωπαϊκή κρίση χρέους, την ίδια ώρα που η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δηλώνει έτοιμη να δράσει για να στηρίξει την Ευρωζώνη, πιθανότατα με ένα πακέτο χρηματοδότησης προς τις προβληματικές ισπανικές τράπεζες, αλλά παράλληλα ξεκαθαρίζει πως θα το πράξει όταν χρειαστεί! Και οι εταίροι της εκτιμούν πως οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν άμεσα και πάντως συλλογικά.

Η διάσταση απόψεων μεταξύ Αμερικανών και Γερμανίας αλλά και μεταξύ Βερολίνου και των υπολοίπων Ευρωπαίων εταίρων είναι εμφανής. Ο πρόεδρος της Federal Reserve Μπεν Μπερνάνκε, ο οποίος καταθέτει ενώπιον της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων του αμερικανικού Κογκρέσου, ήταν σαφής και επέρριψε ευθύνες στη Γερμανία για την μη αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, ενώ την ίδια στιγμή η φράου Μέρκελ «απειλεί» με μια Ευρώπη δύο ταχυτήτων και ξεκαθαρίζει πως η Γερμανία θα πάει μπροστά, συνεπικουρούμενη από όσες χώρες έχουν ανάλογες φιλοδοξίες, αφήνοντας … πίσω τους όσους δεν μπορούν να ακολουθήσουν!
Παράλληλα, στη σύγκριση του σχεδίου Μάρσαλ, που συνέβαλε στην ανοικοδόμηση της Ευρώπης μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο με τη βοήθεια, που χορηγεί η Ε.Ε στην Ελλάδα προχώρησε η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση που της υποβλήθηκε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο δημαρχείο του Βερολίνου αν εκτιμά ότι παρατηρείται έλλειμμα αλληλεγγύης στην Ευρώπη έναντι της Ελλάδας, η Γερμανίδα καγκελάριος είπε ότι η Ελλάδα εισπράττει μιάμιση φορά το ΑΕΠ της ως συνολική βοήθεια από την Ευρώπη.

Όπως επεσήμανε «τα κονδύλια του περίφημου σχεδίου Μάρσαλ που εισέπραξε η Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο έφθαναν στο 3% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ. Η βοήθεια προς την Ελλάδα, που περιλαμβάνει δύο πακέτα στήριξης και μια διαγραφή χρέους, αντιστοιχεί περίπου στο 150% του ελληνικού ΑΕΠ.

Σε κάθε περίπτωση ο Αμερικανός κεντρικός τραπεζίτης παραμένει πιστός στις προβλέψεις της τράπεζας για την πορεία ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας, επεσήμανε πως η πορεία της είναι συνυφασμένη – και εκτίθεται σε κίνδυνο – με την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας και εν τέλει δικαίωσε όσους προέβλεπαν πως η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ προτίθεται να παρέμβει για πολλοστή φορά δυναμικά, επεκτείνοντας πιθανότατα το υφιστάμενο σχέδιο παροχής ρευστότητας στην αγορά με σχεδόν μηδενικά επιτόκια, αφού έχει προ πολλού απολέσει το «χαρτί» των επιτοκίων, διατηρώντας τα σχεδόν μηδενικά.

Μάλιστα ο Αμερικανός κεντρικός τραπεζίτης δεν δίστασε να κάνει και μια «ελληνική αναφορά» στην ομιλία του, όταν, απαντώντας σε ερώτηση ρεπουμπλικάνου γερουσιαστή για τους πιθανούς κινδύνους που αντιμετωπίζει η αμερικανική οικονομία δήλωσε χαρακτηριστικά: «Οι ΗΠΑ δεν είναι Ελλάδα. Εμείς δανειζόμαστε με εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια, οι Έλληνες δεν μπορούν να βγουν καν στις αγορές…» (δείτε εδώ: blogs.marketwatch.com)

Πάντως αρκετοί ήταν αυτοί που περίμεναν από τον Αμερικανό τραπεζίτη πιο άμεσες, πιο ισχυρές ενδείξεις περαιτέρω στήριξης της αγοράς.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Κυριακή για το τραγικό δυστύχημα στον ΒΟΑΚ στο ύψος του Γαλατά

Το Σωματείο Επισιτισμού Ν. Χανίων καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας...

Νέο αίτημα Μαλανδράκη για δημιουργία Λιμενικού Σταθμού στο λιμάνι Κολυμπαρίου

Ο Δήμαρχος Πλατανιά κ. Γιάννης Μαλανδράκης, επανέρχεται με νεότερο...

Γνωριμία με τον Κρητικό Λαβύρινθο

Προβολή και συζήτηση αφιερωμένη στον κρητικό Λαβύρινθο, μυθολογικό και...