Σύμφωνα με το Κέντρο για τις Στρατηγικές και Διεθνείς Σπουδές (CSIS) το πλοίο που μεταφέρει τα χημικά όπλα από τη Συρία είναι πιθανό να καταλήξει στο λιμάνι της πόλης Τριέστε στην Ιταλία όπου θα συναντήσει το πλοίο των ΗΠΑ MV Cape Ray. Σύμφωνα με την Wall Street Journal δύο άλλοι πιθανοί προορισμοί είναι το λιμάνι της Σαρδηνίας ή του Πρίντεζι, όμως και στις δύο περιπτώσεις οι αντιδράσεις εκ μέρους των τοπικών αρχών καθώς και πολιτών είναι έντονες. Σήμερα Πέμπτη ένας αντιπρόσωπος του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων θα απευθυνθεί στην Ιταλική Βουλή όπου και θα ανακοινωθεί το όνομα του λιμανιού το οποίου έχει επιλεχθεί για τις επιχειρήσεις.
Η διαδικασία καταστροφής των χημικών θα πάρει μεταξύ 45 με 60 ημέρες. Επιπλέον επεξεργασία των υλικών που θα προκύψουν θα χρειαστεί σε άλλες εγκαταστάσεις.
Όπως αναφέρεται σε σχετικό ρεπορτάζ του CSIS, το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ και η Γερμανία έχουν προσφέρει προσωπικό και εγκαταστάσεις για την καταστροφή των υλικών που θα προκύψουν, ενώ πάνω από 35 εμπορικές μονάδες έχουν προσφερθεί για να καταστρέψουν μέρος των χημικών στις εγκαταστάσεις τους.
Η καταστροφή στις εμπορικές εγκαταστάσεις εξειδικευμένων μονάδων θα χρηματοδοτηθεί από το ταμείο που έχει ιδρυθεί για το συγκεκριμένο λόγο από τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων και που αυτή τη στιγμή διαθέτει ένα ποσό κοντά στα 9.8 εκατομμύρια ευρώ.
Μεταξύ των χωρών που έχουν συνεισφέρει είναι οι Τσεχία, Γερμανία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Πολωνία, Νότια Κορέα, Τουρκία, ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει συνεισφέρει επιπλέον 12 εκατομμύρια ευρώ ενώ άλλα 15 εκατομμύρια δολλάρια έχει προσφέρει η Ιαπωνία.
«Καλό παράδειγμα διεθνούς συνεργασίας»
Από την άλλη ο Υπουργός Εξωτερικών της Αγγλίας Γουίλιαμ Χαγκ, με αφορμή τη συμμετοχή πολεμικού πλοίου στη διαδικασία που πραγματοποιείται στη Μεσόγειο δήλωσε στο BBC:
«Η πρώτη παρτίδα των πιο επικίνδυνων χημικών έχουν φύγει από τη Συρία μετά από μία μικρή καθυστέρηση που προέκυψε λόγων μαχών και κακοκαιρίας. Το Συριακό καθεστώς οφείλει να διασφαλείσει ότι όλο το υλικό θα φθάσει στο λιμάνι όσο γρηγορότερα γίνεται ώστε να είναι βέβαιο ότι όλα τα χημικά θα έχουν καταστραφεί έως τα τέλη του Ιούνη».
Και συνέχισε: «Η καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας είναι ένα καλό παράδειγμα διεθνούς συνεργασίας. Η Ιταλία, οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Γερμανία, η Δανία, η Νορβηγία, η Φιλανδία και η Κίνα όλες αυτές οι χώρες συνεισφέρουν σε πολύ μεγάλο βαθμό.
Δείτε εδώ και σχετικό βίντεο από τη μεταφορά των χημικών όπλων της Συρίας:
[youtube id=”Pjyo1XQq6N0″ width=”620″ height=”360″]
http://csis.org/publication/syrias-chemical-weapons-destruction-it-takes-flotilla
http://www.bbc.co.uk/news/uk-politics-25718753
http://online.wsj.com/news/articles/SB10001424052702303393804579312331674856984