Ουκρανία: Κηρύχθηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης – «Πιθανή μια ρωσική εισβολή σε 24 ώρες»

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε σήμερα Τετάρτη στην Ουκρανία, μετά την αναγνώριση από τη Ρωσία της ανεξαρτησίας των δύο εδαφών που ελέγχονται από τους αυτονομιστές στα ανατολικά της χώρας.

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας ζήτησε από τη βουλή της χώρας να επιβάλει κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε ολόκληρη την Ουκρανία, εκτός από τις αποσχισθείσες περιοχές Λουχάνσκ και Ντονέτσκ που βρίσκονται σε αυτό το καθεστώς εδώ και χρόνια.

Σύμφωνα με την Guardian, ο Αλεξέι Ντανίλοβ, γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας, είπε στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να εφαρμόσει μέτρα όπως η απαγόρευση κυκλοφορίας. Αυτό το μέτρο θα επιβληθούν μόνο σε περίπτωση αυξημένης ρωσικής επιθετικότητας, διευκρίνισε ο ίδιος.

Βρετανική προειδοποίηση για ρωσική εισβολή ακόμη και στο Κίεβο

Ως «πολύ πιθανό» εκτίμησε η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας το ενδεχόμενο ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν να θελήσει να εισβάλει στην Ουκρανία και να καταλάβει την πρωτεύουσα Κίεβο, μετά την αναγνώριση από τη Μόσχα της ανεξαρτησίας των δύο αποσχισθεισών επαρχιών στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

«Πιστεύουμε ότι είναι πολύ πιθανό να προχωρήσει το σχέδιό του για πλήρη εισβολή στην Ουκρανία», δήλωσε η Τρας μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News. «Πιστεύουμε ότι είναι πολύ πιθανό να σχεδιάζει κάτι τέτοιο», πρόσθεσε όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο κατάληψης του Κιέβου.

Οι δυτικές χώρες ανακοίνωσαν χθες Τρίτη τις πρώτες νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας μετά την αναγνώριση από τη Μόσχα της ανεξαρτησίας των αποσχιθεισών επαρχιών στην ανατολική Ουκρανία και απείλησαν να επιβάλουν και νέες, αν η Ρωσία εισβάλει στη γειτονική της χώρα.

Άρχισε η επιστράτευση εφέδρων

Η Ουκρανία άρχισε σήμερα να επιστρατεύει εφέδρους ηλικίας 18-60 ετών μετά την έκδοση σχετικού διατάγματος από τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις. Ο μέγιστος χρόνος επιστράτευσής τους είναι ένα έτος.

Ο Ζελένσκι ανακοίνωσε χθες την επιστράτευση εφέδρων, όμως απέκλεισε μια γενική επιστράτευση μετά την ανακοίνωση της Ρωσίας ότι μετακινεί στρατεύματά της μέσα στην ανατολική Ουκρανία.

«Το πακέτο των κυρώσεων θα πλήξει πρωτίστως τη ρωσική οικονομία»

Το πακέτο των κυρώσεων που υιοθέτησαν τα κράτη μέλη της ΕΕ θα πλήξει πρωτίστως την ρωσική οικονομία δήλωσε σήμερα το πρωί στο Παρίσι, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό, ο υπουργός οικονομικών της Γαλλίας Μπρούνο Λεμερ.

Ο Γάλλος υπουργός, του οποίου η χώρα ασκεί κατά το τρέχον εξάμηνο την προεδρία της ΕΕ, δήλωσε επίσης ότι το ζήτημα των κυρώσεων και το ενδεχόμενο κλιμάκωσης τους θα απασχολήσουν τους υπουργούς Οικονομίας της ευρωζώνης και της ΕΕ που θα συνεδριάσουν την Παρασκευή και το Σάββατο στο Παρίσι.

Ο Λεμέρ ανέφερε ακόμη ότι η Ρωσία συνιστά στρατιωτική και ενεργειακή απειλή για την Ευρώπη επισημαίνοντας ωστόσο ότι το οικονομικό της μέγεθος δεν είναι τόσο μεγάλο ώστε να απειλήσει συνολικότερα την ευρωπαΐκή οικονομία. Σημείωσε επίσης ότι δεν αποκλείεται να υπάρξει στο εγγύς μέλλον κάποια αύξηση των τιμών της ενέργειας και υπογράμμισε την σημασία της διαφοροποίησης των ενεργειακών πηγών για την Ευρώπη.

"google ad"

Εξάλλου ο αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις Γάλλος υπουργός Κλεμάν Μπον δήλωσε σήμερα ότι το πακέτο των κυρώσεων κατά της Ρωσίας θα ισχύσει άμεσα, ενδεχομένως και εντός της ημέρας.

topontiki.gr