25.8 C
Chania
Wednesday, June 26, 2024

Ουκρανία: Οι νάρκες που παρασύρθηκαν μετά την κατάρρευση του φράγματος Καχόβκα μπορεί να ξεβραστούν σε παραλίες της Μαύρης Θάλασσας

Ημερομηνία:

Αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε ότι οι νάρκες που παρασύρθηκαν λόγω της πλημμύρας που ακολούθησε την καταστροφή του φράγματος Καχόβκα στην Ουκρανία μπορεί να μεταφερθούν ακόμα νοτιότερα και να φθάσουν ακόμα και στις παραλίες της Μαύρης Θάλασσας.

Ο Πολ Χέσλοπ, επικεφαλής της Δράσης των Ηνωμένων Εθνών κατά των Ναρκών στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα του ΟΗΕ για την Ουκρανία, δήλωσε σε δημοσιογράφους στη Γενεύη ότι οι νάρκες PMF-1, γνωστές επίσης ως νάρκες “πεταλούδες”, είναι αρκετά ελαφριές για να παρασυρθούν νοτιότερα για μεγάλη απόσταση.

“Δεν θα μου έκανε εντύπωση να δω ότι αυτές οι νάρκες είτε κατέβηκαν έως και τη θάλασσα είτε ότι κατά τους επόμενους μήνες, καθώς το νερό συνεχίζει να ρέει, θα μεταφερθούν εκεί κάτω”, δήλωσε. “Δυστυχώς, θα μπορούσαμε να δούμε νάρκες πίεσης κατά προσωπικού να ξεβράζονται σε παραλίες γύρω στη Μαύρη Θάλασσα”.

Ο Χένσλοπ δήλωσε ότι αντιαρματικές νάρκες, που είναι βαρύτερες από τις νάρκες κατά προσωπικού, είναι λιγότερο πιθανόν να παρασυρθούν για μεγάλες αποστάσεις.

Η κατάρρευση του υπό ρωσική κατοχή φράγματος στις 6 Ιουνίου είχε ως αποτέλεσμα τεράστιες ποσότητες νερού να ξεχυθούν στη νότια Ουκρανία και σε υπό κατοχή περιοχές της Χερσώνας, πάνω από 50 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και να καταστραφούν κατοικίες και καλλιεργήσιμες εκτάσεις.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος της Ουκρανίας δήλωσε χθες ότι η κατάρρευση του φράγματος προκάλεσε ζημίες 1,2 δισεκ. ευρώ.

Επιπλέον 1,3 δισεκ. δολάρια για την οικονομία της χώρας

Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως θα προσφέρουν 1,3 δισεκ. δολάρια επιπλέον βοήθεια στην οικονομία της Ουκρανίας, κυρίως στις βασικές υποδομές, όπως είπε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίκεν από το Λονδίνο όπου διεξάγεται διάσκεψη δωρητών για την εμπόλεμη χώρα.

“Όσο διάστημα η Ρωσία συνεχίζει να καταστρέφει, θα είμαστε εκεί για να βοηθήσουμε την Ουκρανία να ανοικοδομηθεί: να ανοικοδομήσει ζωές, να ανοικοδομήσει τη χώρα, να ανοικοδομήσει το μέλλον της”, τόνισε ο Μπλίνκεν.

|Περίπου η μισή αμερικανική βοήθεια (520 εκατ. δολάρια) θα χρησιμοποιηθεί για την ανοικοδόμηση των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας, ενώ 657 εκατ. δολάρια θα χρησιμοποιηθούν για τον |εκσυγχρονισμό| των ουκρανικών σιδηροδρόμων, των λιμανιών, των συνόρων και «όλων των σημαντικών υποδομών που συνδέουν τη χώρα με την Ευρώπη|, εξήγησε ο Αμερικανός υπουργός.

Τα υπόλοιπα χρήματα θα πάνε για τη στήριξη ουκρανικών επιχειρήσεων και τη χρηματοδότηση της διαδικασίας ψηφιοποίησης της ουκρανικής δημόσιας διοίκησης, κυρίως με στόχο “να παταχθεί η διαφθορά”, πρόσθεσε ο ίδιος, ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τους Ουκρανούς ηγέτες από τους οποίους ζήτησε να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Από την αρχή της ρωσικής εισβολής οι ΗΠΑ έχουν αποδεσμεύσει περισσότερα από 20 δισεκ. δολάρια για να στηρίξουν την ουκρανική οικονομία και ανάπτυξη και περισσότερα από 40 δισεκ. για τη στρατιωτική στήριξη της χώρας.

Όμως, όπως δήλωσαν και άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες στη σύνοδο, όπως ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάινεν, ο Μπλίνκεν κάλεσε και τον ιδιωτικό τομέα να δεσμευθεί στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

“Αν και οι κυβερνήσεις και οι οικονομικοί θεσμοί έχουν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, μόνο ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να κινητοποιήσει το απαραίτητο επίπεδο επενδύσεων για να ικανοποιήσει τις μαζικές ανάγκες της χώρας”, εκτίμησε.

Παράλληλα ο Μπλίνκεν επέμεινε ότι η Ρωσία θα πρέπει να πληρώσει για τις ζημιές που προκάλεσε η εισβολή της. “Η Ρωσία ευθύνεται για την καταστροφή της Ουκρανίας. Και η Ρωσία πρέπει τελικά να στηρίξει το κόστος ανοικοδόμησης της Ουκρανίας”.

Από την πλευρά της η φον ντερ Λάιεν εκτίμησε ότι η ΕΕ έχει “ειδική ευθύνη” έναντι στην Ουκρανία μακροπρόθεσμα, καθώς παρουσίασε τα επενδυτικά σχέδια του μπλοκ για τη χώρα.

“Αυτά είναι για τις άμεσες ανάγκες της Ουκρανίας. Αλλά ας μιλήσουμε για το μέλλον. Πιστεύω ότι η ΕΕ έχει ειδική ευθύνη”, σημείωσε. “Οι Ουκρανοί μάς λένε ότι, όταν φαντάζονται το μέλλον τους, βλέπουν τη σημαία της Ευρώπης να κυματίζει στις πόλεις τους. Και δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η Ουκρανία θα γίνει μέλος της ένωσής μας”.

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ υπογράμμισε την ανάγκη να συνδεθεί η ανάκαμψη της Ουκρανίας με την ένταξή της στην ΕΕ.

“Είμαι πεπεισμένη ότι πρέπει να συνδέσουμε κι άλλο την ανάκαμψη της Ουκρανίας με τη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ», σχολίασε. «Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε στην ανοικοδόμηση μιας Ουκρανίας που θα ταιριάζει στην ΕΕ”.

Εξάλλου η Γαλλίδα ομόλογός της Κατρίν Κολονά παρουσίασε έναν νέο μηχανισμό ασφάλισης από τις επιπτώσεις του πολέμου για να στηριχθεί η ανάκαμψη της Ουκρανίας.

“Ανακοινώνω σήμερα τη δημιουργία ενός μηχανισμού ασφάλισης για την κάλυψη των επενδύσεων στην Ουκρανία από κινδύνους που συνδέονται με τον πόλεμο, μέσω της γαλλικής κρατικής τράπεζας επενδύσεων”, εξήγησε η Κολονά.

news247.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Μόσχα προειδοποιεί για μοιραία τραγωδία αν οι Δυτικοί υποτιμήσουν την αποφασιστικότητά της

Ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ δήλωσε σήμερα...

Σε ποιες περιοχές στα Χανιά απογορεύεται η κολύμβηση

Οι ακτές της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων κρίνονται ΚΑΤΑΛΛΗΛΕΣ για...

MyCoast: «Βροχή» καταγγελιών στην πλατφόρμα για τις αυθαιρεσίες σε παραλίες – 150 καταγγελίες στα Χανιά

Εκατοντάδες είναι οι καταγγελίες για παράνομες ξαπλώστρες και όχι μόνο στην πλατφόρμα...