13.8 C
Chania
Tuesday, March 19, 2024

Ουκρανία: 18 νεκροί από το χτύπημα σε εμπορικό κέντρο στην Κρεμεντσούκ – Τουλάχιστον 36 οι αγνοούμενοι

Ημερομηνία:

Στους 18 αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών από το χθεσινό πλήγμα με ρωσικούς πυραύλους σε εμπορικό κέντρο στο Κρεμεντσούκ της κεντρικής Ουκρανίας.

Πυροσβέστες και στρατιώτες αναζητούν σήμερα επιζώντες στα συντρίμμια του πολυσύχναστου εμπορικού κέντρου που επλήγη σε μια επίθεση, την οποία καταδίκασαν τα Ηνωμένα Έθνη και η Δύση.

Συγγενείς των αγνοουμένων περιμένουν σε ένα ξενοδοχείο στον δρόμο όπου βρίσκεται το εμπορικό κέντρο και όπου οι διασώστες έχουν στήσει τη βάση τους.

Περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι βρίσκονταν μέσα στο εμπορικό κέντρο όταν αυτό επλήγη από δύο ρωσικούς πυραύλους, όπως είπε ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Σύμφωνα με τον Ντμίτρο Λουνίν, τον κυβερνήτη της Πολτάβα, της περιφέρειας αυτής νοτιοανατολικά του Κιέβου όπου βρίσκεται το Κρεμεντσούκ, 25 άνθρωποι έχουν διακομιστεί στο νοσοκομείο, ενώ 36 αγνοούνται.

Αυτή η πόλη που βρίσκεται στο κέντρο της Ουκρανίας είχε περίπου 220.000 κατοίκους πριν από τον πόλεμο και μέχρι τώρα είχε γλιτώσει από τους βομβαρδισμούς.

Μια επιζήσασα της επίθεσης που νοσηλεύεται στο δημόσιο νοσοκομείο του Κρεμεντσούκ, η 43χρονη Λουντμίλα Μιχάιλιτς, λέει ότι έκανε τις αγορές της με τον σύζυγό της όταν από την έκρηξη τινάχθηκε στον αέρα.

Επεσα κάτω με το κεφάλι και θραύσματα με χτύπησαν στο σώμα. Το κτίριο κατέρρεε“, λέει.

“Ήταν μια κόλαση”, προσθέτει ο 45χρονος σύζυγός της Μικόλα με ίχνη αίματος στον επίδεσμο που είναι τυλιγμένος στο κεφάλι του.

Μετά την έκρηξη που σημειώθηκε από το πυραυλικό πλήγμα εκδηλώθηκε φωτιά σε έκταση 10.000 τετραγωνικών μέτρων, η οποία κατασβέστηκε χθες το απόγευμα, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές.

“Το σημερινό ρωσικό πλήγμα σε ένα εμπορικό κέντρο στο Κρεμεντσούκ είναι μια από τις πιο αναίσχυντες τρομοκρατικές ενέργειες στην ευρωπαϊκή ιστορία. Μια ήσυχη πόλη, ένα συνηθισμένο εμπορικό κέντρο, μέσα στο οποίο υπήρχαν γυναίκες, παιδιά, απλοί άνθρωποι“, δήλωσε χθες ο Ζελένσκι σε βίντεο που δημοσιεύτηκε στο Telegram.

“Μόνο εντελώς παράφρονες τρομοκράτες θα μπορούσαν να χτυπήσουν μια τέτοια εγκατάσταση με πυραύλους και αυτοί δεν θα έπρεπε να έχουν θέση στη Γη”, συνέχισε ο Ζελένσκι, κάνοντας λόγο για ένα “υπολογισμένο χτύπημα”.

«Έγκλημα πολέμου»

Στις βαυαρικές Άλπεις, οι ηγέτες της Ομάδας των Επτά πιο βιομηχανικά ανεπτυγμένων κρατών του κόσμου καταδίκασαν με κοινή ανακοίνωσή τους το πλήγμα στο εμπορικό κέντρο, που χαρακτήρισαν «έγκλημα πολέμου».

«Οι επιθέσεις που γίνονται αδιακρίτως εναντίον αθώων αμάχων αποτελούν εγκλήματα πολέμου. Ο ρώσος πρόεδρος (Βλαντίμιρ) Πούτιν και οι άλλοι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν», ανέφερε η ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της G7.

Μετά την επίθεση, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα συγκληθεί σήμερα Τρίτη κατόπιν αιτήματος της Ουκρανίας.

Η Ρωσία δεν έχει σχολιάσει την επίθεση, αλλά ο Ρώσος εκπρόσωπος στον ΟΗΕ, ο Ντμίτρι Πολιάνσκι, κατηγόρησε την Ουκρανία ότι εκμεταλλεύεται την επίθεση για να κερδίσει την συμπάθεια ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 28-30 Ιουνίου.

“Θα πρέπει να περιμένουμε τι θα πει το υπουργείο Άμυνάς μας, αλλά ήδη υπάρχουν υπερβολικά πολλές έντονες αποκλίσεις”, έγραψε ο Πολιάνσκι στο Twitter.

topontiki.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ρωσία: Ο Πούτιν ξανά πρόεδρος με 88% των ψήφων – Εξασφάλισε πέμπτη θητεία

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν συγκέντρωσε το 87,97% των ψήφων στην εκλογική διαδικασία...

«Τσουνάμι» στο Μαξίμου από το «Newsletter Gate» – Κατατέθηκε η πρώτη αγωγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου

Χιονοστιβάδα εξελίξεων έρχεται για την κυβέρνηση μετά τη «θυσία» του...