Του Μανώλη Ντουντουνάκη *
Από τη νομοθεσία, που ισχύει,προβλέπεται,η υλοποίηση στο νησί φαραωνικών μεγάληςκλίμακαςέργων ΒΑΠΕ, πολλαπλάσιαςισχύος από τις ενεργειακές ανάγκες του νησιού. Παρά ταύτα, θα παραμείνουν σε λειτουργία και αρκετοί συμβατικοί ρυπογόνοι σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο νησί.Με τη διπλήηλεκτρικήδιασύνδεση της Κρήτης με την υπόλοιπηΕλλάδα, που υλοποιείται,δρομολογείται ηυλοποίηση των παραπάνω μεγάλωνέργων ΒΑΠΕ, με στόχο τη μεταφοράενέργειας από την Κρήτη στην υπόλοιπηΕλλάδα και πιθανά στο εξωτερικό. Καθίσταται δηλαδή η Κρήτη, μεγάλος παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας, αλλοιώνοντας το παραγωγικό μοντέλο του νησιού.
Δεν υπάρχειβέβαια ουσιαστικά χωροθέτηση για τις ΒΑΠΕ, με ζώνεςαποκλεισμού κλπ.Η πρόσφατη εμπειρία μας, στο νησί αλλά κα στην επικράτεια,έχειδείξει ότι ούτε η ανεπαρκέστατηπεριβαλλοντικήνομοθεσία,εφαρμόζεται στηνπράξη.Μετά,μάλιστατην αδειοδότηση των ΒΑΠΕ, ακολουθεί η ασυδοσία κα η ατιμωρησία.Με, το πέρας της παραγωγικής ζωής τωνΒΑΠΕ, δεν λαμβάνεται, καμιά πρόνοια στις μελέτες για αποκατάσταση του περιβάλλοντος, ανακύκλωση υλικών κλπ. Για μια αμφισβητούμενη επένδυση διάρκειας ζωής περίπου 20 χρόνων, προκαλούνται βαθύτατες αλλοιώσεις στο περιβάλλον για πάντα.Οι ΒΑΠΕ προκαλούν αλλοίωση του περιβάλλοντος και του μικροκλίματος της περιοχής υποδοχής. Όλοι, αναγνωρίζουμε σήμερα, ότι, η χωρίς όρια αδειοδότηση των ΒΑΠΕ στη δεκαετία του 2010, οδήγησε σε περιβαλλοντολογικά εγκλήματα. Οφείλουμε ως κοινωνία να μην επαναληφθεί.Πρέπει, να έχουναποφασιστικό λόγο τα Δημοτικά και Τοπικάσυμβούλιατων εμπλεκόμενων περιοχών. Βάση του κρατικού σχεδιασμού, πρέπει, να αποτελούν οι ΔΑΣΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ, το ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ, τα ΓΠΣ & ΕΠΣ, ώστε να είναι συμβατά με την κοινότητα. Αυτά όμως σήμερα δεν υπάρχουν.
Πιστεύουμεότι:
- Η υλοποίηση του υπό περιβαλλοντική αδειοδότηση έργου, Υβριδικός Σταθμός παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας ισχύος 21 MWΑιολικό & 12 MW Συσσωρευτές ,στη θέση Λαύριο των ΔήμωνΚαντάνου –Σελίνου & Πλατανιά,αλλά και όλων τα συνοδών του έργων (οδοί πρόσβασης, σύνδεση με υφιστάμενο ηλεκτρικό δίκτυο, κλπ), θα προκαλέσεισωρρευτικές αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και στις ανθρώπινες δραστηριότητες της περιοχή, δημιουργώντας μια βιομηχανική ζώνη παραγωγής ενέργειας.
- Το υφιστάμενο ασφαλτοστρωμένο δημοτικό δίκτυο δρόμων, δεν επαρκεί για τη μεταφορά τόσο μεγάλων σε διαστάσεις Α/Γ. Θα απαιτηθεί, γιγάντωση του υφιστάμενου ασφαλτοστρωμένου δημοτικού δικτύου δρόμων, καθώς κα η δημιουργία νέου οδικού δικτύου, μέχρι τα σημεία τοποθέτησης των Α/Γ.
- Με την υλοποίηση του προτεινόμενου νέου έργου, λαμβάνοντας υπόψη καιόσων έχουν αδειοδοτηθεί ήδη από τη ΡΑΕ, υπάρχει αθρόα συνάθροιση αντίστοιχων μονάδων παραγωγής ενέργειας στην ίδια περιοχή, προκαλώντας σωρρευτικές αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και στις ανθρώπινες δραστηριότητες της περιοχής και δημιουργώντας μία βιομηχανική ζώνη παραγωγής ενέργειας.
Αγωνιζόμαστε μαζί με τις τοπικές κοινωνίες της Κρήτης για ελεύθερα βουνά από μεγάλης-βιομηχανικής κλίμακας κατασκευής ΑΠΕ (ΒΑΠΕ). Λέμε, ΟΧΙ στην εγκατάσταση ΒΑΠΕ, ΟΧΙ στην αλλοίωση των βουνοκορφών μας, ΟΧΙ στο ξεκλήρισμα από τον όμορφο τόπο μας.