23.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Ο Έλληνας που χαρτογράφησε τον ανθρώπινο εγκέφαλο στα Χανιά αυτή την Τετάρτη

Ημερομηνία:

Ανοιχτή ομιλία στα Χανιά από τον Έλληνα που χαρτογράφησε τον ανθρώπινο εγκέφαλο, με θέμα:

«ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ ΚΑΙ ΝΟΥΣ: ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΜΑΡΙΟΝΕΤΑ ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ Ο ΜΑΡΙΟΝΟΠΑΙΚΤΗΣ;»

Ομιλητής: Γιώργος Παξινός, Διακεκριμένος Καθηγητής Ψυχολογίας & Ιατρικών Επιστημών στο Neuroscience Research Australia του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας (Σίδνεϊ).

ΤΕΤΑΡΤΗ 17 ΙΟΥΛΙΟΥ 2019, ΩΡΑ 21:00

Αίθουσα Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Χανίων (Νεώριο Μόρο)

Είσοδος ελεύθερη

Διοργάνωση: Ανοιχτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο

Με την υποστήριξη του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Χανίων (Νεώριο Μόρο)

Το ερώτημα έχει κοινωνικά, νομικά και θρησκευτικά επακόλουθα. Εάν ο νους κυβερνά τον εγκέφαλο, τότε υπάρχει ελεύθερη βούληση και, κατά συνέπεια, υπάρχει αξιοπρέπεια και ευθύνη. Εάν, αντιστρόφως, ο εγκέφαλος κυβερνά τον νου, τότε ένα θυελλώδες πόρισμα ακολουθεί: δεν υπάρχει ελεύθερη βούληση, ούτε έπαινος, ούτε μομφή, ούτε κόλαση. Για το «γνώθι σαυτόν» αξίζει να γνωρίζουμε εάν είμαστε σκλάβοι των γονιδίων μας και του περιβάλλοντός μας (σκλάβοι του χθες) ή, αντίστροφα, αρχιτέκτονες του πεπρωμένου μας.

Ο ομιλητής θα αναφερθεί στο δικό του ταξίδι στον εγκέφαλο και μετά θα δώσει μια απάντηση στο ερώτημα. Ο εγκέφαλός μας είναι η κοίτη του ποταμού που κρατά τη ροή της συνείδησής μας (Koch, 2012). Είναι διαμορφωμένος από την οικογένεια και την κουλτούρα που ανατραφήκαμε. Η συμπεριφορά εξηγείται αν λάβουμε υπ’ όψη τη φύση / ανατροφή και τυχαίες επιδράσεις. Ο ποιητής του 19ου αιώνα Λόρδος Alfred Tennyson είχε δίκιο κατά το ήμισυ όταν έγραψε στο ποίημα Ulysses: «είμαι μέρος όλων αυτών που έχω γνωρίσει». Το άλλο μισό της αλήθειας βρίσκεται στη γενετική. Οι νευροεπιστήμονες συμφωνούν στο ότι τα γονίδια προσδίδουν προδιαθέσεις.

Ορισμένοι θεωρούν ότι το περιβάλλον λαξεύει το χαρακτήρα μας από το γεννητικό μας προίκισμα, όπως ο Πραξιτέλης λάξεψε τον Ερμή από μάρμαρο.

Η νόσος Alzheimer θα κάνει μια ανεπιθύμητη επίσκεψη σε πολλούς από εμάς στο τέλος της ζωής. θα διαταράξει την εσωτερική δομή των νευρώνων μας και εμείς θα ήμαστε ζωντανά παραδείγματα ότι ο νους είναι το προϊόν του εγκεφάλου και δεν έχει καμία επίδραση σε αυτόν. Μακάρι να ήμασταν οι συντάκτες των σκέψεών μας και όχι απλοί παρατηρητές αυτού που ο εγκέφαλος μάς παρουσιάζει.

Ωραία θα ήταν, αν μπορούσαμε να εγκαταλείψουμε τις ανεπιθύμητες επιθυμίες μας, την κατάθλιψη μας, τις εμμονές μας, τους καταναγκασμούς μας, την αγάπη χωρίς ανταπόκριση. Ωραία θα ήταν, αν η μαριονέτα θα μπορούσε να αδράξει ένα από τα νήματα με τα οποία ο εγκέφαλος τη χορογραφεί. Φαίνεται ότι η μαριονέτα είναι ελεύθερη μόνο στο βαθμό που αγαπά τα νήματα που την κινούν (Harris, 2012).

"google ad"

——————————————————-

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΞΙΝΟΥ:

Ο Γιώργος Παξινός γεννήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου 1944 στην Ιθάκη όπου τελείωσε το λύκειο. Σπούδασε Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Berkeley και πήρε το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο McGill του Καναδά. Ακολούθησαν έρευνες στο Πανεπιστήμιο Yale, Cambridge και Oxford. Από το 1973 είναι Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Νew South Wales στο Σίδνεϊ και στο Neuroscience Research Australia. Διετέλεσε πρόεδρος του Australian Neuroscience Society και του IBRO World Congress of Neuroscience.

Έχει λάβει το βραβείο Humboldt της Γερμανίας και αναγορεύτηκε Επίτιμος Διδάκτορας/Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών το 2008, Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (2016) και Ιονίου Πανεπιστημίου (2017). Εξελέγη μέλος της Αυστραλιανής Ακαδημίας Επιστημών το 2009 και Αντεπιστέλλον Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών το 2012.

Ο Γιώργος Παξινός χαρτογράφησε τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό. Ανακάλυψε 91 περιοχές (πυρήνες) στο κεντρικό νευρικό σύστημα και σε πολλές έδωσε ελληνικά ονόματα. Οι περισσότεροι επιστήμονες που εργάζονται πάνω στη σχέση μεταξύ του ανθρώπινου εγκεφάλου και ασθενειών όπως Αλτσχάιμερ, Πάρκινσον και σχιζοφρένεια ή μοντέλα σε πειραματόζωα αυτών των ασθενειών χρησιμοποιούν τους άτλαντές του.

Είναι συγγραφέας 57 επιστημονικών βιβλίων. Το πρώτο του βιβλίο «Ο Εγκέφαλος του Αρουραίου σε Στερεοταξικές Συντεταγμένες» ειναι το τριτο πιο αναφερόμενο επιστημονικό βιβλίο όλων των εποχων. Ο άτλαντάς του για τον ανθρώπινο εγκέφαλο (που έχει μεταφραστεί στα ελληνικά) έλαβε το The Award for Excellence in Publishing in Medical Science, Assoc American Publishers και The British Medical Association Illustrated Book Award. Το 2015 δημοσίευσε το «Κατ’ Εικόνα» (εκδώσεις Λιβάνη), το πρώτο του μυθιστόρημα που ασχολείται με το περιβάλλον, την ηθική, τη θρησκεία και τη ψυχολογία.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θλίψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων για τον θάνατο του Ιωάννη Αρετάκη

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων με ιδιαίτερη θλίψη αποχαιρετά τον...

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...