19.8 C
Chania
Wednesday, April 24, 2024

Ο ένας μετά τον άλλον οι Δήμαρχοι σε όλη την Ελλάδα παίρνουν θέση ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού στη χώρα μας – Στα Χανιά;

Ημερομηνία:

Στην Αττική, οι δήμοι Παλλήνης, Γαλατσίου και Μαραθώνα έχουν ήδη υιοθετήσει ψηφίσματα κατά της ιδιωτικοποίησης ενώ ο Δήμαρχος Βόλου προωθεί την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών για το δικαίωμα στο νερό και τη μη εμπορευματοποίηση του.Με αφορμή την Παγκόσμια μέρα νερού Η Ε.Δ.Ε.Υ.Α. ( Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης) έβγαλε ανακοίνωση όπου επισημαίνει ότι η οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας δεν θα πρέπει στον τομέα του νερού να αποτελέσει την αφορμή και τη δικαιολογία για εκχώρηση της διαχείρισης των υπηρεσιών ύδρευσης-αποχέτευσης σε ιδιωτικά συμφέροντα που δεν παρέχουν καμία απολύτως εγγύηση για την προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος.Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η διεθνής τάση στον τομέα του νερού είναι πλέον η επιστροφή της διαχείρισης του νερού που είχε εκχωρηθεί σε ιδιώτες στο δημόσιο και την τοπική αυτοδιοίκηση  (το παράδειγμα του Δήμου του Παρισιού είναι χαρακτηριστικό) , αφού η διαχείρισή του από ιδιωτικές εταιρείες οδήγησε τόσο στην αύξηση της τιμής του όσο και στην υποβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών. Αλλά, και η κοινή γνώμη πλέον έχει εκφρασθεί κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού (δημοψηφίσματα στην Ιταλία και Αυστρία, συλλογή υπογραφών κ.α.)
Κατά του διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ τάσσονται και οι δήμοι της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι δηλώνουν αποφασισμένοι να αναλάβουν τη διαχείριση του νερού, απαιτώντας από το ΤΑΙΠΕΔ να τους μεταβιβάσει το 51% των μετοχών της εταιρείας.Σε περίπτωση μάλιστα που δεν γίνει δεκτή η πρότασή τους από το ελληνικό δημόσιο, σκοπεύουν να συμμετέχουν στον διαγωνισμό σε συνεργασία με την «Κίνηση Πολιτών 136», εξασφαλίζοντας την αναγκαία χρηματοδότηση μέσα από δανεισμό.

Η συνολική πρόταση για να αναλάβουν οι δήμοι τη διαχείριση της ΕΥΑΘ συζητήθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Κεντρικής Μακεδονίας, όπου οι δήμαρχοι εμφανίστηκαν κατηγορηματικά αντίθετοι με τη διαδικασία του διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας. Επισήμαναν ότι το νερό είναι ένας σημαντικός αναπτυξιακός πόρος και δεν μπορεί να ξεπουληθεί σε ιδιώτες. Στο πλαίσιο αυτό οι αιρετοί συμφώνησαν ομόφωνα με την πρόταση που κατέθεσε ο πρόεδρος της ΠΕΔ Σίμος Δανιηλίδης να αναλάβουν οι δήμοι τη διαχείριση του νερού, μέσα από τη δημιουργία μιας διαδημοτικής επιχείρησης ύδρευσης-αποχέτευσης ή ανώνυμης εταιρείας με μετόχους τους ΟΤΑ. Μάλιστα η ΠΕΔ θα ζητήσει νομοθετική ρύθμιση η οποία θα δίνει τη δυνατότητα για τη συγκρότηση αυτού του διαδημοτικού σχήματος, όπως συμβαίνει σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις, προκειμένου να του μεταβιβαστούν το μάνατζμεντ και τα περιουσιακά στοιχεία της ΕΥΑΘ. Σύμφωνα με τον κ. Δανιηλίδη, ο οποίος κατέθεσε την ίδια πρόταση και στη συνέλευση των εργαζομένων της εταιρείας, οι 14 δήμοι της Θεσσαλονίκης θα ζητήσουν από το ελληνικό δημόσιο, συγκεκριμένα από το ΤΑΙΠΕΔ, να τους μεταβιβάσει το 51% των μετοχών πώλησης της ΕΥΑΘ, ενώ θα προγραμματίσουν την επέκταση του δικτύου σε όλο τον νομό.

Σε περίπτωση που δεν γίνει δεκτή η πρόταση αυτή, οι αιρετοί εξετάζουν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν μαζί με την «Κίνηση Πολιτών 136» στον διαγωνισμό για την πώληση της ΕΥΑΘ, η προθεσμία του οποίου λήγει στις 29 Απριλίου. «Οι δήμοι μπορούν να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα δανεισμού για την εξασφάλιση των χρημάτων που απαιτούνται για τη συμμετοχή τους στον διαγωνισμό», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΠΕΔ.

Υπέρ μιας ρεαλιστικής πρότασης της τοπικής αυτοδιοίκησης για να αναλάβει τη διαχείριση του νερού τάχθηκε και ο αντιπρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας Θεόδωρος Παπαδόπουλος, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν κατανοεί τους λόγους για τους οποίους το κράτος θέλει να πουλήσει έναν φυσικό πόρο, που έτσι κι αλλιώς είναι κερδοφόρος. «Δεν είμαι από αυτούς που αφορίζουν τις ιδιωτικοποιήσεις, αλλά στην προκειμένη περίπτωση συζητάμε για έναν πολύτιμο αναπτυξιακό φυσικό πόρο, που μπορεί να διαχειριστεί η τοπική αυτοδιοίκηση καταθέτοντας μια αξιόπιστη και ρεαλιστική πρόταση», τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος. Πρόσθεσε ακόμα ότι είναι πρόθυμος να συζητήσει και την πρόταση της «Κίνησης Πολιτών 136», που προτείνουν τη δημιουργία συνεταιρισμού για τη διαχείριση του νερού με τη συμμετοχή των δήμων, αλλά οι δήμαρχοι οφείλουν, όπως είπε, να βγουν μπροστά στο θέμα αυτό και να καταθέσουν μια αξιόπιστη πρόταση για να πάρουν το νερό, αποτρέποντας τον ιδιώτη.

Αντίθετοι με τον διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ δήλωσαν και τα μέλη του δ.σ. της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας Λάζαρος Κυρίζογλου και Διαμαντής Παπαδόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι οι δήμοι της Θεσσαλονίκης πρέπει να αντισταθούν στο ξεπούλημα της εταιρείας που προωθείται με συνοπτικές διαδικασίες.

Όσο πιο ενημερωμένοι είναι οι πολίτες για το ζήτημα του νερού, τόσο περισσότεροι και οι αιρετοί θα τάσσονται υπέρ της κοινής λογικής και όχι κάποιων ιδιωτικών συμφερόντων.
Είναι καθήκον όλων μας να αφήσουμε το νερό στα χέρια των παιδιών μας αν όχι σαν ένα συλλογικό αγαθό πλήρως απελευθερωμένο από την εμπορευματοποίηση όπως θα ήταν το ιδανικό αλλά τουλάχιστον υπό στοιχειώδη κοινωνικό έλεγχο σε δημόσια χέρια.

savegreekwater Greece <savegreekwater@gmail.com>

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ