ΘΕΣΕΙΣ

Ο ί κ α δ ε !

Του αντ/γου ε.α. Κ. Παδουβά

( Επιστροφή των στρατευμάτων εκστρατείας στην πατρίδα τους)

Ένα σημαντικό μέρος των εκστρατευτικών Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, αποχώρησε από το ασιατικό Αφγανιστάν πρόσφατα, επιστρέφοντας στην πατρίδα του (οίκαδε).

 Αρχικά  δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι  τραυματίστηκε το γόητρο ή το ένδοξο παρελθόν και η  κυρίαρχη ιδεολογία των ΗΠΑ,ως αναγνωρισμένη  και μεγαλύτερη Υπερδύναμης παγκοσμίως.

Όμως, παρόμοιες  αποχωρήσεις  των ΗΠΑ είχαν προηγηθεί επανειλημμένα, όπως από τη Βόρεια Συρία  το 2019, από το Ιράκ  το 1986,  από την Τεχεράνη (Ιράν) του Σάχη το  1979, από τη Σαϊγκόν Νοτίου Κορέας το 1975…

Η λέξη «οίκαδε=επιστροφή στις εστίες του οίκου» είναι εξολοκλήρου Ελληνικής προέλευσης. Μάλιστα, έγινε κύριο σύνθημα της μεγάλης και καταστροφικότερης για τον Ελληνισμό αποχώρησης των ηττημένων στρατευμάτων εκστρατείας στη Δυτική Μικρά Ασία τον 20ό αιώνα μ. Χ., γνωστή διεθνώς ως Ελληνοτουρκικός πόλεμος 1919-1922, κατά το διαμελισμό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ήταν πραγματικά ατύχημα η τότε απουσία ολοκληρωμένου πολιτικού οράματος για την εκεί πανάρχαια Ελληνική Ιωνία,αντιγράφοντας το σπάνιο πρωτοπόρο όραμα των Ελλήνων προγόνων τους και ειδικότερα το προσωπικό πολιτικό όραμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Το σπάνιο προσωπικό πολιτικό όραμα του Μ. Αλεξάνδρου κατά την εκστρατεία στα βάθη της Ασίας τον 4ο αιώνα π.Χ ( κορυφώθηκε από το 330-327 π.Χ.,περιλαμβανομένου του σημερινού Αφγανιστάν), προέβλεπε την απόκτηση της ανθρώπινης ελευθερίας (αντί της σκλαβιάς), των αγαθών του πολιτισμού (αντί της αμορφωσιάς), την ικανοποίηση των βασικών ανθρωπίνων αναγκών (αντί της οικονομική φτώχειας και εξαθλίωσης).

Πολλοί απόμαχοι εκ των στρατευμάτων του Μ. Αλεξάνδρου αφομοιώθηκαν με τοπικούς ασιατικούς πληθυσμούς, προκειμένου να μεταλαμπαδεύσουν στοιχεία από τον Ελληνικό πολιτισμό, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες του ηγέτη τους Μ. Αλεξάνδρου. Η πλειονότητα του ανθρώπινου δυναμικού της εκστρατείας αυτής αποχώρησε οίκαδε, όταν το αποφάσισε ο Μ. Αλέξανδρος.

Αυτονόητο είναι ότι προηγείται και συνδέεται άρρηκτα με το οποιοδήποτε εκστρατευτικό σώμα,κάποιου είδους π ο λ ι τ ι κ ό  όραμα,  ορθής ή εσφαλμένης πολιτικής και πρακτικής.Με άλλους λόγους το πολιτικό όραμα είναι το εφαλτήριο της συγκρότησηςτων εκστρατευτικών στρατευμάτων και της συγκεκριμένης αποστολής τους εκτός των  κυριαρχικών ορίων της χώρας προέλευσης.

Ο πολιτικός στόχος των εκστρατειών (ανεξάρτητα εάν εξευρεθεί  ή όχι η προσδοκώμενη πολιτική λύση),αποτελεί τον κορυφαίο και ταυτόχρονα το μελλοντικό συμβιβασμό κατανόησης των κάθε είδους σημαντικών έμψυχων και άψυχων απωλειών και  κακουχιών των εκστρατευτικών στρατευμάτων (συνήθως δημιουργούνται παρόμοιες είτε άλλου είδους απώλειες και στους εμπλεκόμενους μη στρατιωτικούς πληθυσμούς).

Όμως, παρά το ότι είναι (τα εκστρατευτικά στρατεύματα) το ισχυρό δόρυ προώθησης των πολιτικών σχεδίων-οραμάτων των πατρόνων τους, σπάνια  εξασφαλίζουν πολιτικές λύσεις(από μόνα τους),μεταξύ των εμπλεκομένων χωρών οιουδήποτε αριθμού.

Στην πρόσφατη περίπτωση των εκστρατευτικών στρατευμάτων των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν,είναι εύλογο να έχει υπερισχύσει νεότερος(προφανώς απόρρητος)πολιτικός στόχος των ΗΠΑ, που προκάλεσε την επιστροφή οίκαδε των εκεί εκστρατευτικών στρατευμάτων.

Συμπληρωματικά , εγείρονται αβίασταοι παρακάτω ευλογοφανείς επισημάνσεις:

  • Οι ΗΠΑ, παρά τις παντοειδείς έμψυχες και άψυχες απώλειες στο Αφγανιστάν τα τελευταία 20 χρόνια, διατήρησαν τη «σκυτάλη» της Παγκόσμιας Υπερδύναμης στην περιοχή και παράλληλα κέρδισαν τον αναγκαίο χρόνο  για να πολλαπλασιάσουν και εμπλουτίσουν με καινοτόμους εξοπλισμούς τις παντοειδείς δυνάμεις τους, προκειμένου να αντιπαρατίθενται αποτελεσματικότεραμε τους ανταγωνιστές τους, όπως τις πλησιέστερες στο Αφγανιστάν υπερδυνάμεις Ρωσία και  Κίνα.
  • Ο τερματισμός τηςσύγχρονης εκστρατείας αυτής στο συγκεκριμένο γεωγραφικό σημείο της γης (Αφγανιστάν), σηματοδοτεί νέες πολιτικές εξελίξεις όχι μόνο στο εσωτερικό του Αφγανιστάν (μεταξύ των διαιρεμένων και εμφυλιοπολεμικών αντιμαχόμενων πλευρών, των στασιαστών – ανταρτών, καθεστωτικών, θρησκευτικών μειονοτήτων, εγκληματιών, οπαδών των ανισοτήτων των δύο φύλων κ.ά.), αλλά και στις γειτονικές χώρες της περιοχής (όπως Ιράν, Ιράκ, Ινδία κ.ά.), ακόμη καισε μη γειτονικές διεθνείς τρομοκρατικές οργανώσεις (όπως το IslamicStateofIraqandSyria-ISIS) και παρόμοιες. Γενικότερα, καταδεικνύονται οι  νότιες περιοχές (υπογάστριο) της επίσης υπερδύναμης, της  Ρωσικής Ομοσπονδίας, με ότι αυτά συνεπάγονται για τη εγχώρια και διεθνή προστασία, την ισορροπία των δυνάμεων, τις μετακινήσεις προσφύγων, των δικαιωμάτων των ανθρώπων,τη νέα τάξη πραγμάτων του κόσμου και κατά τις αντιπαραθέσεις των Υπερδυνάμεων.

Ας ευχηθούμε να μην μετατραπεί το τωρινό Αφγανιστάν σε μια νέα παγκόσμια πυριτιδαποθήκη, ύστερα από την αποχώρηση των εκστρατευτικών στρατευμάτων των ΗΠΑ από τα εδάφη του. Μια πυριτιδαποθήκη που θα δημιουργήσει νέες αιματηρές απώλειες ανθρώπινου δυναμικού, άσκοπες δαπάνες παντοειδών αμυντικών εξοπλισμών, οπισθοδρομήσεις στην ανάπτυξη, φτώχεια και κοινωνική – οικογενειακή εξαθλίωση σε γειτονικούς και μη πληθυσμούς και προπαντός ξεριζωμούς πληθυσμών (κυρίως Αφγανών) από τις οικείες εστίες  με προορισμούς άλλες χώρες (κυρίως Ευρωπαϊκές συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας).

Το μελλοντικό πολιτικό ζήτημα που ανακύπτει με την αποχώρηση των εκστρατευτικών στρατευμάτων των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν οίκαδε, προμηνύεται δυσεπίλυτο και η βιώσιμη λύση του θα απαιτήσει τεράστιεςέμψυχες και άψυχες θυσίες και άγνωστο πολύτιμο χρόνο για τη βελτίωση της ζωής στην ανθρωπότητα.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Εργαζόμενοι: Ωράρια «κολλημένα» στα ‘80s – Γιατί δε μειώνεται ο χρόνος εργασίας;

Γιατί οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης, δεν έχουν δει καμία ουσιαστική μείωση του χρόνου εργασίας από τη δεκαετία…

1 hour ago

Κρήτη: Τι λέει ο δικηγόρος του γαμπρού για την ακύρωση του γάμου του επειδή τον έπιασαν με κοκαΐνη

Πολλές εκατοντάδες ήταν οι προσκεκλημένοι που πήγαν το απόγευμα του Σαββάτου στην εκκλησία όπου θα…

1 hour ago

Ενδοοικογενειακή βία: Περισσότερες από 15.000 γυναίκες αλλά και πάνω από 5.000 άνδρες έπεσαν θύματα το πρώτο 10μηνο του 2024

Ιδιαίτερη αύξηση στα περιστατικά για αδικήματα ενδοοικογενειακής βίας μέσα στο πρώτο δεκάμηνο του 2024 σε σχέση με…

1 hour ago

ΣΥΡΙΖΑ: 21.465 ψήφισαν μέχρι τις 12:00 – Χωρίς προβλήματα η εκλογική διαδικασία στα Χανιά – Τα μηνύματα των 4 υποψήφιων προέδρων από την κάλπη

Η διαδικασία εκλογής νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ξεκίνησε το πρωί της Κυριακής στα Χανιά.…

1 hour ago

Δ. Κουτσούμπας από Ρέθυμνο: “Σε έναν κόσμο που φλέγεται, οι λαοί πρέπει να είναι οι νικητές!”

Με την συμμετοχή πλήθους κόσμου, εκπροσώπων σωματείων και μαζικών φορέων πραγματοποιείται σήμερα Κυριακή στο «Σπίτι…

2 hours ago

Ομαδικές αγωγές κατά της Booking από Ελληνες ξενοδόχους

Στη διεκδίκηση αποζημιώσεων από τη Booking.com και εν γένει από τις πλατφόρμες κρατήσεων που είναι ευρύτερα γνωστές…

2 hours ago

This website uses cookies.