19.4 C
Chania
Wednesday, December 24, 2025

Ο αγρότης νοιώθει έλλειψη καθοδήγησης, εκπαίδευσης και ενημέρωσης – Δράσεις από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας

Ημερομηνία:

Του Γιώργου Κουμπούρη *

Το συναίσθημα που κυριαρχεί στους Έλληνες ελαιοπαραγωγούς είναι η απογοήτευση. Η τιμή πώλησης του ελαιολάδου και της επιτραπέζιας ελιάς δεν είναι ικανοποιητική και η παραγωγή σχεδόν κάθε χρόνο ζημιώνεται από κάποιο καιρικό φαινόμενο, από τον δάκο ή κάποια ασθένεια. Ταυτόχρονα ο αγρότης νοιώθει έλλειψη καθοδήγησης, εκπαίδευσης και ενημέρωσης. Όμως, υπάρχουν φορείς που δουλεύουν συστηματικά στην προώθηση της καινοτομίας, σε δράσεις τεχνικής υποστήριξης ελαιοκομικών φορέων και σε προσπάθειες προβολής και αύξησης της κατανάλωσης των ελαιοκομικών προϊόντων. Ένας από αυτούς τους φορείς είναι και το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας (Δ.Σ.Ε. ή I.O.C. από International Olive Council) στο οποίο συμμετέχουν 23 χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Πως μπορεί να φανεί χρήσιμο το Δ.Σ.Ε. στην Ελλάδα; Το Δ.Σ.Ε. είναι ένας διεθνής φορέας με δυνατότητα διαμόρφωσης πολιτικής στον ελαιοκομικό τομέα. Η Ελλάδα θα ωφεληθεί αν δουλέψει συστηματικά για να στελεχώσει με Έλληνες τεχνοκράτες το κέντρο διοίκησης του Οργανισμού στη Μαδρίτη ώστε να έχει άμεση επιρροή στη λήψη αποφάσεων και άμεση ενημέρωση για τις εξελίξεις. Σε αυτή την κατεύθυνση έχουν δουλέψει πολύ αποτελεσματικά άλλες χώρες όπως η Τυνησία, το Μαρόκο και η Τουρκία. Και άλλες χώρες δίνουν το παρόν στο υψηλότερο επίπεδο με επισκέψεις Υπουργών Γεωργίας στο Δ.Σ.Ε.. Από την Ελλάδα δεν φαίνεται να εκδηλώνεται ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Ποιες δράσεις του Δ.Σ.Ε. έχουν άμεσα οφέλη για τον Έλληνα παραγωγό;

  • Ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ έχει υλοποιήσει αρκετές πρακτικές εκπαιδεύσεις ελαιοκομίας σε συνεργασία με το Δ.Σ.Ε. και τοπικούς φορείς (π.χ. Αγρίνιο (Εικόνα1), Χαλκιδική, Κέρκυρα, Παξοί, Αλεξανδρούπολη, Καλαμάτα, Στυλίδα, κλπ) και οι ευκαιρίες κατάρτισης υπάρχουν κάθε χρόνο. Καλούνται οι τοπικοί φορείς να κινητοποιηθούν για την ενημέρωση των ελαιοπαραγωγών για εκσυγχρονισμό της καλλιέργειας.


Εικόνα 1: Εκπαίδευση ελαιοπαραγωγών στο Αγρίνιο

  • Την τελευταία τριετία βρίσκεται σε εξέλιξη μια συνεργασία για την παραγωγή πιστοποιημένου φυτωριακού υλικού όλων των χωρών-μελών. Ποια είναι η σημασία του φυτωριακού υλικού ελιάς (Εικόνα 2) ανωτέρας ποιότητας για την υγεία των φυτών; Στην Ιταλία, η ασθένεια Xylella έχει προκαλέσει 60% μείωση της παραγωγής έως σήμερα. Αν εξαπλωθεί στην Ελλάδα εκτιμάται ότι θα προκαλέσει ζημιές 2 δις ευρώ. Η εξάπλωση από χώρα σε χώρα γίνεται με το πολλαπλασιαστικό υλικό. Η παραγωγή πιστοποιημένων φυτών ελιάς για πρώτη φορά στην Ελλάδα προστατεύει τη χώρα μας.


Εικόνα 2: Σύγχρονο φυτώριο ελιάς

  • Επίσης, σε ένα περίπου χρόνο θα είναι διαθέσιμος ένας παγκόσμιος κατάλογος ποικιλιών ελιάς που θα περιλαμβάνει τις πιο διαδεδομένες ποικιλίες των Μεσογειακών χωρών σε έκταση καλλιέργειας και σε ζήτηση από τους παραγωγούς στα φυτώρια. Σε αυτόν τον κατάλογο ο ελαιοπαραγωγός θα μπορεί να βρει ποιες ποικιλίες ελιάς είναι κατάλληλες για την περιοχή του, τις αντοχές και ευαισθησίες αλλά και τι παραγωγή και ποιότητα μπορεί να δώσει κάθε ποικιλία.
  • Τέλος, το Δ.Σ.Ε. διοργανώνει διαγωνισμούς ποιότητας όπου βραβεύονται τα καλύτερα ελαιόλαδα και αποκτούν παγκόσμια προβολή και ώθηση της διάθεσης τους στην αγορά.

* Γεωπόνος – Ερευνητής, Υπεύθυνος Εργαστηρίου Ελαιοκομίας ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ. Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών & Αμπέλου Χανίων.

Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και το σεβόμαστε.

Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνέχισε να μας διαβάζεις δωρεάν. Η ενημέρωση πρέπει να παραμένει προσβάσιμη για όλους.

Αν όμως μπορείς, στήριξέ μας σήμερα. Ορίστε δύο καλοί λόγοι για να το κάνεις:

  1. Η στήριξή σου ενισχύει άμεσα την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μας.
  2. Κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.

Επίλεξε σήμερα να γίνεις συνδρομητής ή δωρητής.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Επισκέψεις σε κοινωνικές δομές με γιορτινές ευχές για τον Αλέξανδρο Μαρκογιαννάκη

Σειρά επισκέψεων σε κοινωνικές δομές των Χανίων όπως και...

Κάλαντα & εορταστικές μελωδίες στο Δημαρχείο Χανίων

Ευχές για χαρούμενα Χριστούγεννα από τον Δήμαρχο, Π. Σημανδηράκη Εορταστικές...

Με 392 ευρώ τον μήνα ζουν τα φτωχά νοικοκυριά της Ελλάδας

Μια εξαιρετικά ανησυχητική εικόνα για την κοινωνική συνοχή και...