«Μη διεκδικείτε τις γερμανικές αποζημιώσεις, γιατί υπονομεύετε την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση», δήλωσε ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Γκι Φερχόφστατ αναφερόμενος στις ελληνικές διεκδικήσεις σχετικά με το κατοχικό δάνειο και τις γερμανικές αποζημιώσεις.
Σε μια επίδειξη κυνισμού και έλλειψης ιστορικής συνείδησης, ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου στράφηκε κατά της Ελλάδας και του πρωθυπουργού της που «υπονομεύει τα θεμέλια της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και φαίνεται ότι έχει ξεχάσει ότι οι πρώην εχθροί έχουν κάνει μια θεμελιώδη επιλογή, αυτή της συνεργασίας και της οικοδόμησης ενός κοινού μέλλοντος, μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο»
Σύμφωνα με τον Γκ. Φερχόφστατ, «οι διεκδικήσεις του κ. Τσίπρα δεν έχουν νόημα και καθιστούν πιο δύσκολη την αναζήτηση συμβιβαστικής λύσης. Αντί να κυνηγά τα φαντάσματα του παρελθόντος, θα πρέπει να επικεντρώσει όλες τις προσπάθειές του για την οικοδόμηση ενός νέου μέλλοντος για την Ελλάδα».
Η ιστορία που προσπαθεί να διηγηθεί ο Φιλελεύθερος κύριος Φερχόφστατ αγνοεί τα αληθινά στοιχεία της υπόθεσης και κυρίως απευθύνεται σε ένα ευρωπαϊκό κοινό που ενδεχομένως αγνοεί ότι η Ελλάδα στήριξε την οικοδόμηση της μεταπολεμικής Γερμανίας, δέχτηκε να κουρέψει το χρέος της και έκανε πίσω στη διεκδίκηση των αποζημιώσεων προσωρινά μέχρις ότου οι δύο Γερμανίες να γίνουν μια και να εξοφλήσουν ενιαία τα χρέη τους έναντι της Ελλάδας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των ιστορικών ερευνητών, η Ελλάδα κατά τη διάρκεια του Β” Παγκοσμίου Πολέμου, δάνεισε στη Γερμανία 476 εκατομμύρια μάρκα, τα οποία θα έπρεπε να αρχίσει να αποπληρώνει, αμέσως μετά το τέλος του πολέμου.
Το 1953 υπογράφηκε στο Λονδίνο σύμφωνο το οποίο απάλλασσε τη Γερμανία από την καταβολή πολεμικών αποζημιώσεων μέχρι την οριστική επίλυση του γερμανικού ζητήματος. Για περίπου 45 χρόνια η Γερμανία ήταν χωρισμένη σε Ανατολική και Δυτική και με αυτή τη δικαιολογία δεν εξοφλούσε την Ελλάδα.
Το 1990, που έγινε η επανένωση, με ένα τέχνασμα κατάφερε να αποφύγει τις οικονομικές της υποχρεώσεις. Και όμως αποζημιώθηκαν αρκετές από τις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ, αλλά και η Ελβετία η οποία κατά τη διάρκεια του πολέμου ήταν ουδέτερη.
Η Γερμανία αποζημίωσε επιλεκτικά της χώρες με τις οποίες είχε «ειδικές» σχέσεις και οικονομικές συναλλαγές. Δείτε στο βίντεο της «Μηχανής του Χρόνου» τα κόλπα της Γερμανίας για να αποφύγει την πληρωμή του δανείου στην Ελλάδα και τι ρόλο έπαιξε η περίφημη συμφωνία 2+4 που υπογράφηκε στη Μόσχα.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε σχετικό βίντεο πατώντας ΕΔΩ.