«Το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο Κρήτης Ανέθεσε στον Αντώνη Ροκάκη την Εκπροσώπηση της Επιχειρηματικής Κοινότητας του Νησιού για την Επιδίωξη της Αναγκαίας Ενημέρωσης & Προετοιμασίας της Σχετικά με τις Επιταχυνόμενες Έρευνες Υδρογονανθράκων.
Ανησυχία για το Μεταφορικό Ισοδύναμο»
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων, κ. Αντώνης Ροκάκης, μετά την ολοκλήρωση (16/01/2024) της συνεδρίασης του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Κρήτης, η οποία φιλοξενήθηκε στο Επιμελητήριο Χανίων με τη συμμετοχή όλων των προέδρων των Επιμελητηρίων του νησιού (κ.κ. Γ. Αλιφιεράκη/ Ηρακλείου, Γ. Γιακουμάκη/ Ρεθύμνου, Θ. Χαριτάκη/ Λασιθίου) και των διευθυντών τους, όπως και του θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικότητας κ. Μιχάλη Βάμβουκα δήλωσε τα εξής:
«Σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για την Ενεργειακή Ασφάλεια της Ευρώπης και την Ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και του νησιού μας, διαθέτουμε ήδη σαφείς ενδείξεις ότι Νοτιοδυτικά της Κρήτης επιταχύνονται οι έρευνες υδρογονανθράκων. Καθώς σύντομα ολοκληρώνεται η αξιολόγηση των σεισμικών ερευνών από την πολυεθνική κοινοπραξία των επιχειρήσεων που μίσθωσε από την Ελληνική Πολιτεία τα συγκεκριμένα «θαλάσσια οικόπεδα», γίνεται σαφές ότι στην πιθανή περίπτωση σαφών θετικών συμπερασμάτων θα προωθηθεί ερευνητική γεώτρηση στη θαλάσσια περιοχή της Π.Ε. Χανίων. Εισηγήθηκα λοιπόν και αποφασίσαμε ομόφωνα στη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Κρήτης την ανάγκη άμεσης ενημέρωσης και έγκαιρης – ολοκληρωμένης προετοιμασίας της Επιχειρηματικής μας κοινότητας για τις πιθανές επενδυτικές εξελίξεις, οι οποίες θα προκαλέσουν καταλυτικές εξελίξεις σε αρκετούς τομείς της τοπικής μας Οικονομίας (π.χ. εφοδιαστική αλυσίδα, κατασκευές-δομικά υλικά, υπηρεσίες, κτηματαγορά, λιμενικές υποδομές, εργατικό δυναμικό). Αρχικά, πρότεινα τη θεσμική επικοινωνία και συντονισμό των Επιμελητηρίων της Κρήτης με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας και την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ), ώστε να καταρτιστεί με διαφάνεια ένα παραγωγικό πλαίσιο συνεργασίας και αποτελεσματικής προετοιμασίας της τοπικής Οικονομίας για τις επικείμενες προκλήσεις.
Στην ίδια συνεδρίαση του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Κρήτης δώσαμε έμφαση και στις ανησυχητικές εξελίξεις που πρόσφατα πληροφορηθήκαμε σε σχέση με το μέτρο του Μεταφορικού Ισοδύναμου, για το οποίο το Επιμελητήριο Χανίων συνέβαλε δυναμικά για να επεκτείνει η Ελληνική Πολιτεία (2021) και την Κρήτη. Έτσι, ενισχύσαμε στην πράξη την Ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεών μας, καθώς συμβάλαμε στην εξίσωση του κόστους μεταφοράς με μέσα μαζικής μεταφοράς από την ηπειρωτική Ελλάδα σε νησί ή από νησί σε νησί με το κόστος που θα ίσχυε στην ηπειρωτική Ελλάδα για την ίδια απόσταση. Στην πρόσφατη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της πρόσκλησης προς τις επιχειρήσεις για υποβολή αιτήσεων υπαγωγής στη Δράση «Μεταφορικό Ισοδύναμο (Μ.Ι.) για το έτος 2023» διαπιστώσαμε τη σημαντική μείωση του προϋπολογισμού, σε συνδυασμό με την εισαγωγή πληθυσμιακού κριτηρίου διάκρισης μεταξύ των νησιών (εις βάρος της Κρήτης) και μείωση του ποσοστού επιδότησης ανά επιχείρηση στην περιφέρειά μας. Τα Επιμελητήρια της Κρήτης συμφωνήσαμε ομόφωνα στην ανάληψη σειράς άμεσων πρωτοβουλιών προς την Ελληνική Πολιτεία για να αποτραπεί δυναμικά το οποιαδήποτε πλήγμα στην Ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεών μας και η άνιση αντιμετώπισή τους σε σχέση με τα υπόλοιπα νησιά της χώρας».