23.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Ο ασφυκτικός έλεγχος της ΕΕ και η Εποπτεία θα συνεχιστούν για πολλά χρόνια

Ημερομηνία:

Ερώτηση Νίκου Χουντή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Την επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης, που παρουσίασε ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα ισοδυναμούν με το τέλος της εποχής των μνημονίων, θέτει υπό αμφισβήτηση ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Χουντή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Από την ερώτηση προκύπτει ότι ακόμα και αν έχουμε πρωτογενή πλεονάσματα, ακόμα και αν δεν υπάρξει νέο Μνημόνιο, η Ελλάδα θα παραμένει δέσμια των δανειστών, για πάρα πολλά χρόνια ακόμα, αφού σύμφωνα με ευρωπαϊκό κανονισμό (Κανονισμός 472/2013), που ψηφίστηκε το 2013 και από την ελληνική κυβέρνηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, «τα κράτη μέλη παραμένουν υπό (ενισχυμένη) εποπτεία μετά το πρόγραμμα εφόσον δεν έχει εξοφληθεί τουλάχιστον το 75% της χρηματοδοτικής συνδρομής που έχει ληφθεί».

Πιο συγκεκριμένα, ο Νίκος Χουντής στην ερώτησή του, αφού μνημονεύει την ομιλία του έλληνα Πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, στην οποία συνδέεται η δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων με την έξοδο από τα μνημόνια και το καθεστώς επιτήρησης, ζητά από την Κομισιόν διευκρινίσεις, όσον αφορά το άρθρο 14 του Κανονισμού 472/2013, το οποίο προβλέπει ότι «τα κράτη μέλη παραμένουν υπό εποπτεία μετά το πρόγραμμα εφόσον δεν έχει εξοφληθεί τουλάχιστον το 75% της χρηματοδοτικής συνδρομής που έχει ληφθεί από ένα ή περισσότερα άλλα κράτη μέλη, τον ΕΜΧΣ (EFSM), τον ΕΜΣ (ESM) ή το ΕΤΧΣ (EFSF)». Ταυτόχρονα καταγγέλει, ότι τα τελευταία τρία χρόνια με μια σειρά Κανονισμών που έχουν υιοθετηθεί, πλήττονται άμεσα τα κυριαρχικά και δημοκρατικά δικαιώματα των κρατών μελών και μονιμοποιείται «ένα καθεστώς αυστηρής λιτότητας σε βάρος των λαών της Ευρώπης».

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θλίψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων για τον θάνατο του Ιωάννη Αρετάκη

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων με ιδιαίτερη θλίψη αποχαιρετά τον...

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...