20.8 C
Chania
Wednesday, May 1, 2024

Ο Βαρουφάκης απαντά για τον κόφτη: Στη γραμμή Σαμαρά – Βενιζέλου ο πρωθυπουργός

Ημερομηνία:

Απάντηση στους ισχυρισμούς του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για τον «κόφτη χρέους» και τα οφέλη του για την ελληνική οικονομία δίνει ο Γιάνης Βαρουφάκης, που τονίζει ότι το κέρδος θα είναι αμελητέο και πως η κυβέρνηση ακολουθεί τη γραμμή Σαμαρά – Βενιζέλου στο θέμα του χρέους

Σε άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών που δημοσιεύεται σήμερα Δευτέρα, ο πρώην υπουργός Οικονομικών και επικεφαλής του DiEM25 αναλύει τα αποτελέσματα που θα έχει ο «κόφτης χρέους» και παρουσιάζει αντεπιχειρήματα στα όσα δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ αναρωτιέται γιατί ο πρωθυπουργός βρίσκεται στη γραμμή Σαμαρά – Βενιζέλου.

Όπως σημειώνει ο κ.Βαρουφάκης «σε τι ακριβώς θα μας βοηθούσε όμως μια τέτοια ρύθμιση; Πέρσι, το ΑΕΠ της χώρας ήταν 176 δισ. ευρώ. Οι αποπληρωμές μας στους δανειστές κατά τη διάρκεια του 2015 ανήλθαν στα 21,9 δισ., δηλαδή στο 12,4% του ΑΕΠ ή στο 43% (!) των δημόσιων εσόδων. Ακόμα κι αν είχαμε “διασφαλίσει” τον “κόφτη-ταβάνι” αποπληρωμών ύψους 15% του ΑΕΠ, καθόλου δεν θα μας βοηθούσε (καθώς οι αποπληρωμές μας ήταν χαμηλότερες του 15% του ΑΕΠ)».

«Σύμφωνα με τα ισχύοντα δεδομένα» λέει αναφερόμενος στον “κόφτη”, «πρόκειται να ενεργοποιηθεί μόνο το 2022 και το 2023, χρονιές που οι αποπληρωμές μας υπερβαίνουν το όριο του 15%. Ακόμα και σε αυτήν την περίπτωση όμως, το όφελος είναι διαχρονικά αμελητέο: 7 δισ. το 2022 και 2,3 δισ. το 2023».

Πηγή: efsyn,gr

Τονίζει, δε, ότι «όμως για την περίοδο 2015 – 2030, αν ο “κόφτης” του 15% αποτελεί όντως λυτρωτική “λύση”, που καθιστά το χρέος βιώσιμο (κάτι που δεν ισχύει), τότε τα εύσημα τα αξίζουν οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος, οι οποίοι […] “διασφάλισαν” πως την περίοδο 2015 – 2030 οι ετήσιες αποπληρωμές κατά μέσο όρο δεν θα ξεπερνούν το 11% του ΑΕΠ».

Κάτι το οποίο όμως, σύμφωνα με τον κ.Βαορυφάκη, δεν δίνει λύση στο πρόβλημα του χρέους. «Τα περασμένα χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ (ορθά) απέρριπτε τον ισχυρισμό της συγκυβέρνησης Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ πως ο περιορισμός των αποπληρωμών σε, κατά μέσο όρο, 11% του ΑΕΠ καθιστούσε το χρέος βιώσιμο. Με την πρόσφατη συνέντευξή του στην “Εφ.Συν.”, ο πρωθυπουργός, ακουσίως βέβαια, γίνεται αρωγός των επιχειρημάτων των κ. Σαμαρά και Βενιζέλου. Καλό θα ήταν οι συνεργάτες του να είναι πιο προσεκτικοί.

Το χρέος παραμένει καθ’ όλα μη βιώσιμο και κανένας «κόφτης» δεν πρόκειται να αλλάξει αυτήν την πραγματικότητα –ιδίως αυτός που σήμερα συζητείται. Μόνο η άμεση παύση της επιταχυνόμενης λιτότητας (δηλαδή μείωση του μεσοπρόθεσμου στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος από το 3,5% κάτω του 1,5%), σε συνδυασμό με πραγματική αναδιάρθρωση χρέους, μπορεί να δώσει ανάσες στη χώρα ανατρέποντας τη σκοτοδίνη χρέους-ύφεσης» καταλήγει ο πρώην υπουργός Οικονομικών.

thepressproject.gr

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ