21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Ο βυθός και της Κρήτης στο μικροσκόπιο του ΕΛΚΕΘΕ

Ημερομηνία:

Το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) θέτει ως προτεραιότητα την αποτύπωση της μορφολογίας του βυθού της χώρας και τη δημιουργία ενός βυθομετρικού χάρτη μεγάλης ακρίβειας σε όλα τα βάθη, από την ακτή μέχρι τα βαθιά νερά της Μεσογείου. Προς το παρόν έχει καταφέρει να χαρτογραφήσει περίπου το 30% του ελληνικού βυθού, ανοίγοντας νέους δρόμους στην κατανόηση των σεισμών και των ηφαιστείων, και βεβαίως στη θωράκιση από τον πάντα υπαρκτό κίνδυνο. Η διαμόρφωση του βυθού εκφράζεται μέσω των ρηγμάτων, κάτι που σημαίνει ότι μέσω της χαρτογράφησης μπορούν να εξαχθούν πολύτιμα στοιχεία.

Όπως αναφέρει ο διευθυντής Ερευνών του Τομέα Θαλάσσιας Γεωλογίας του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας δρ. Δημήτρης Σακελλαρίου, μπορούμε να καταλάβουμε τι μεγέθη μπορεί να δώσει ένα #ρήγμα, πόσα χρόνια χρειάζεται μέχρι να ενεργοποιηθεί, αν είναι παλιό ή νέο και πλείστα όσα. Αν τα δεδομένα αυτά συνδυαστούν με την ταύτιση κάθε σεισμού που έχει γίνει ή γίνεται με το αντίστοιχο ρήγμα που τον προκαλεί, τότε η εικόνα που προκύπτει είναι πολύ πιο σαφής και διδακτική για τη θωράκισή μας απέναντι στους #σεισμούς αλλά και τα #ηφαίστεια.

ελκεθε

Οι βυθομετρικοί χάρτες παραχωρήθηκαν από την επιστημονική συνεργάτιδα του ΕΛΚΕΘΕ, Msc. περιβαλλοντολογική και Οικολογική Μηχανική Χαρά Κυριακίδου του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας.

Στον χάρτη των υποθαλάσσιων ρηγμάτων καταγράφεται με λεπτομέρεια η γενεσιουργός αιτία των σεισμών και των παλιρροϊκών κυμάτων στην περιοχή μας. Οι κόκκινες κουκίδες υποδηλώνουν ηφαιστειακή δράση.

💥 Tα βάθη έως 1.000 μέτρα

Στο νότιο Αιγαίο δεσπόζουν οι βαθιές λεκάνες του Μαλέα και των Αντικυθήρων με βάθος μέχρι 1.300 μέτρα και η Κρητική λεκάνη (στα βόρεια του νησιού) με βάθος 1.900 μέτρα.

💥 Tα βάθη έως 2.000 μέτρα

Τα μεγαλύτερα βάθη βρίσκονται στο νότιο Αιγαίο. Η λεκάνη της Καρπάθου έχει βάθος 2.700 μέτρα, ενώ η λεκάνη Καμηλονησίου φτάνει τα 2.200 μέτρα βάθος. Αξιοσημείωτο είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος του Ιόνιου Πελάγους και της ανατολικής Μεσογείου έχει βάθος μεγαλύτερο από 2.000 μέτρα.

💥 Tα βάθη έως 4.000 μέτρα

Το μεγαλύτερο βάθος σε ολόκληρη τη Μεσόγειο, 5.200 μέτρα,  βρίσκεται στο Ιόνιο Πέλαγος, στο “Φρέαρ των Οινουσών”, τη βαθιά λεκάνη δυτικά της Πύλου. Λεκάνες με βάθη μεγαλύτερα από 4.000-4.500 μέτρα βρίσκουμε σε όλο το μήκος της Ελληνικής Τάφρου, από το “Φρέαρ των Οινουσών”, τις τάφρους νότια της Κρήτης, του Πλινίου και του Στράβωνα, μέχρι τη λεκάνη ανατολικά της Ρόδου.

Φωτογραφίες από σελίδα του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του ΕΛΚΕΘΕ στο Facebook.

χάρτης ΕΛΚΕΘΕ

cretalive.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συγκέντρωση της Τομεακής Επιτροπής Χανίων του ΚΚΕ μπροστά στις Ευρωεκλογές του Ιούνη

Η Τομεακή Επιτροπή Χανίων του ΚΚΕ διοργανώνει συγκέντρωση την...

Στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός – Σε εξέλιξη το Υπουργικό Συμβούλιο

Ο πρωθυπουργός στην αρχή της τοποθέτησής του κατά τη...

Εργασίες του Δήμου Χανίων στα πεζοδρόμια της οδού Αποκορώνου από τη Δευτέρα 1 Απριλίου

Συνεχίζονται από τον Δήμο Χανίων οι μεγάλες παρεμβάσεις ανακατασκευής...