17.8 C
Chania
Monday, December 23, 2024

Ο Β. Διγαλάκης καλεί τους πολίτες να δουν το παράδειγμα του μνημείου Ιμαρέτ στην Καβάλα που μετατράπηκε σε ξενοδοχείο

Ημερομηνία:

Με σημερινό του κείμενο ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Βασίλης Διγαλάκης, μετά και την παρέμβαση του Υπουργείου Πολιτισμού σχετικά με το κτίριο της Παλιάς Μεραρχίας, απευθύνεται στους πολίτες “που δεν αποδέχονται την κατάληψη, που αναγνωρίζουν το δικαίωμα του Πολυτεχνείου να αξιοποιήσει την περιουσία του, που καταλαβαίνουν τα οφέλη για το Πολυτεχνείο και την Πόλη από αυτή την ενέργεια. Που όμως παραξενεύτηκαν για την επιλογή και ίσως θα ήθελαν να δουν κάποιας άλλης μορφής αξιοποίηση των κτιρίων, αν ήταν εφικτό να βρεθούν τα κονδύλια που απαιτούνται για την αποκατάσταση τους και έσοδα για να είναι βιώσιμη η αξιοποίηση” και τους καλεί να δουν το παράδειγμα του Ιμαρέτ στην Καβάλα που αποκαταστάθηκε και μετατράπηκε σε ξενοδοχείο υπό την ιδιωτική επιχείρηση ΜΙΣΣΙΡΙΑΝ Α.Ε.

Διαβάστε τι αναφέρει ο Πρύτανης:

Είναι αλήθεια ότι η απόφαση του Πολυτεχνείου για αξιοποίηση των ιστορικών κτιρίων ιδιοκτησίας του στην παλιά πόλη προκάλεσε αίσθηση και μεγάλη συζήτηση.

Κάποιοι μίλησαν για “τουριστικοποίηση”, χωρίς όμως να πάρουν θέση για το θέμα της κατάληψης. Το υπουργείο Πολιτισμού θυμήθηκε μετά από 13 χρόνια κατάληψης ότι το κτίριο της V Μεραρχίας (άραγε, γιατί μόνο αυτό και όχι και τα κτίρια των Φυλακών και των Στρατώνων;;;) είναι ιστορικό. Αλλού ακούσαμε για Αλεξανδρινές βιβλιοθήκες με λεφτά που θα πέσουν από τον ουρανό.

Δεν αξίζει να σχολιάσω τα παραπάνω. Θα απευθυνθώ μόνο στους συμπολίτες μου που δεν αποδέχονται την κατάληψη, που αναγνωρίζουν το δικαίωμα του Πολυτεχνείου να αξιοποιήσει την περιουσία του, που καταλαβαίνουν τα οφέλη για το Πολυτεχνείο και την Πόλη από αυτή την ενέργεια. Που όμως παραξενεύτηκαν για την επιλογή και ίσως θα ήθελαν να δουν κάποιας άλλης μορφής αξιοποίηση των κτιρίων, αν ήταν εφικτό να βρεθούν τα κονδύλια που απαιτούνται για την αποκατάσταση τους και έσοδα για να είναι βιώσιμη η αξιοποίηση.

Για αυτούς, λοιπόν, θα φέρω ένα παράδειγμα. Δεν χρειάζεται να φύγουμε από την Ελλάδα, ας πάμε στην Καβάλα και ας κοιτάξουμε το Ιμαρέτ και τι σημαίνει για την πόλη της Καβάλας, την οικονομία της και την προβολή της.

Το Ιμαρέτ της Καβάλας βρίσκεται σε περίοπτη θέση εντός των τοιχών της παλιάς πόλης της, στη χερσόνησο της Παναγίας. Το μέγεθός του είναι 4.200 τ.μ. Το μήκος του είναι περίπου 120μέτρα. Το μνημείο ένα αριστούργημα της ύστερης οθωμανικής αρχιτεκτονικής και σπάνιο δείγμα της στην Ευρώπη. Ιδρυτής του Εαυγούς αυτού Ιδρύματος είναι ο Μοχάμετ Άλι ή Μεχμέτ Αλι, γεννημένος στην Καβάλα και μετέπειτα Βαλής και Χεδίβης της Αιγύπτου έθεσε τις βάσεις του σύγχρονου Αιγυπτιακού κράτους. Μετά την άδεια που πήρε από τον Σουλτάνο,έδωσε εντολή για την έναρξη της κατασκευής του Ευαγούς Ιδρύματος ως δώρο του στη γενέθλια πόλη του το 1813. Το Ιμαρέτ αποτελούντο από: 2 Μεντρεσέδες (Ιεροδιδασκαλεία), Μεκτέμπ (Κορανικό δημοτικό), Ιμαρέτ-μαγειρίο σούπας, μεστζίντ (χώρος διδασκαλίας), Δεξαμενή νερού και βρύσες για πλύση, χαμάμ για τους καθηγητές, το Διοικητήριο, Βιβλιοθήκη με 2.600 τόμους, Τυπογραφείο καθώς και τα 60 δωμάτια των μαθητών που πλέον χρησιμοποιούνται από το μνημείο – ξενοδοχείο Ιμαρέτ.

Κατά την διάρκεια των χρόνων το μνημείο παράκμασε και περιήλθε σε κατάσταση ταχύτατης κατάρρευσης.

Το 1954 αναγνωρίστηκε από την Ελληνική κυβέρνηση ως Αιγυπτιακό βακούφι (wakf) χωρίς όμως να υπάρχει κάποια αισθητή αλλαγή.

Το 2001 ξεκίνησε η αποκατάσταση υπό την ιδιωτική επιχείρηση ΜΙΣΣΙΡΙΑΝ Α.Ε. και από τον Ιούνιο του 2004 λειτουργεί ως μνημείο-ξενοδοχείο.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

1 ΣΧΟΛΙΟ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ