16.8 C
Chania
Wednesday, January 22, 2025

Ο Δήμαρχος Πλατανιά ζητά με έγγραφό του στον Περιφερειάρχη έλεγχο της θάλασσας μετά την εξουδετέρωση των χημικών της Συρίας

Ημερομηνία:

Η ολοκληρωση της διαδικασίας της καταστροφής των χημικών της Συρίας, παρά τις αντιδράσεις που είχαν υπαρξει από σύσσωμη την κοινωνία, έχει προκαλέσει προβληματισμό και αγωνία για τις συνέπειες.
Οι Κρητικοί ανησυχούν και διερωτώνται αφενός αν εχουν υπαρξει συνέπειες στο θαλασσιο περιβάλλον από την καταστροφή των χημικών της Συρίας, αφετέρου αν αυτή η διαδικασία είναι πιθανό να επαναληφθεί στο εγγύς μέλλον.

Μια ανησυχία που είχε εκφραστεί από τη Συντονιστική Επιτροπή και όλους όσους συμμετείχαν στις δυναμικές κινητοποιήσεις που είχαν πραγματοποιηθεί το προηγούμενο χρονικό διάστημα στην Κρήτη.

Παράλληλα η τοπική κοινωνία ζητά να ενημερωθεί για τυχον επιπτώσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον του νησιού. Μάλιστα με επιστολή του ο Δήμος Πλατανιά, που έφερε στη δημοσιότητα το creteplus.gr το οποίο αποστέλλει στον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη και κοινοποιεί σε Βουλευτές και εμπλεκόμενους φορείς ζητά να γίνει έλεγχος στη θάλασσα, στο σημείο όπου έγινε η επιχείρηση εξουδετέρωσης των χημικών.

Πιο αναλυτικά, στην επιστολή με θέμα “Έλεγχος του θαλάσσιου περιβάλλοντος μετά την εξουδετέρωση των χημικών όπλων της Συρίας στη Μεσόγειο” αναφέρονται τα εξής

“το προηγούμενο χρονικό διάστημα πραγματοποιήθηκε η εν πλη υδρόλυση των Χημικών Όπλων της Συρίας πάνω στο πλοίο Cape Ray όπου υπήρχαν επιθεωρητές του Οργανισμού Απαγόρευσης Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) με εντολή να ελέγξουν την καταστροφή των χημικών της Συρίας υπό την επίβλεψη του ΟΗΕ και να βεβαιωθούν ότι τηρούνται οι όροι της συμφωνίας για την ασφάλεια των πολιτών και του περιβάλλοντος.

Με δεδομένη την έντονη αντίθεση όλων μας στην παραπάνω διαδικασία, για τους κινδύνους που ελλόχευε, προτείνω όπως το επομενο χρονικό διάστημα και στα πλαίσια της συνεργασίας σας με το ΕΛΚΕΘΕ να γίνει ένας προγραμματισμός για τον έλεγχο του θαλάσσιου περιβάλλοντος της ευρύτερης περιοχής που πραγματοποιήθηκε η υδρόλυση, προκειμένου τα αποτελέσματα των νέων μετρήσεων να συγκριθούν με αυτά που είχαν πραγματοποιηθεί πριν τη διαδικασία της υδρόλυσης, από το ίδιο ερευνητικο σκάφος”.

Τι είχε προηγηθεί

Να υπενθυμίσουμε ότι τα χημικά στοιχεία είχαν παραδοθεί στη διεθνή κοινότητα από το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ μετά τη συμφωνία του περασμένου Σεπτεμβρίου με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας.

Τα χημικά της Συρίας εξουδετερώθηκαν πάνω στο πολεμικό πλοίο USS Cape Ray που διασχίζει τη Μεσόγειο θάλασσα σε διεθνή ύδατα, και το οποίο είχε ειδικά διαμορφωθεί για την συγκεκριμένη διαδικασία. Στο USS Cape Ray είχαν μεταφερθεί οι πιο επικίνδυνες χημικές ουσίες και η καταστροφή τους από υδρόλυση ξεκίνησε στις αρχές Ιουλίου υπό την επίβλεψη του ΟΑΧΟ.

Στις 19.8.2014 γνωστοποιήθηκε η «ολοκλήρωση» της «εξουδετέρωσης» των χημικών όπλων της Συρίας στη κλειστή θάλασσα της Μεσογείου με πανηγυρικές δηλώσεις από το αμερικανικό πεντάγωνο, τον πρόεδρο και τον υπουργό άμυνας των ΗΠΑ αλλά και την πλήρη φραγή ουσιαστικής και περιεκτικής ενημέρωσης φορέων και πολιτών που επιλέχθηκε από την ελληνική κυβέρνηση.

Οι αντιδράσεις των φορέων

Όπως σημείωνε μεταξύ άλλων και η Επιτροπή Πρωτοβουλίας Ηρακλείου: “ήταν αδύνατον να εκτιμηθεί ότι θα ανακοίνωναν το τέλος της σε μόλις 43 ημέρες. Άλλωστε οι ίδιοι είχαν θέσει ως χρονικό πλαίσιο τις 90 ημέρες δηλώνοντας αρχικά ότι οι 60 από αυτές αφορούσαν εργασία επί 24ώρου βάσεως και οι υπόλοιπες 30 ημέρες αποτελούσαν πρόβλεψη για καθυστερήσεις λόγω θαλασσοταραχής ή έκτακτων τεχνικών προβλημάτων και απρόβλεπτων συμβάντων κατά την εξέλιξη της πειραματικής αυτής διαδικασίας.

Είναι αδύνατον να μην χάθηκε ούτε μια μέρα κατά την εκτέλεση αυτού του πειράματος, όταν τα μετεωρολογικά δεδομένα Ιουλίου-Αυγούστου βεβαίωναν ότι για πολλές ημέρες επικρατούσαν καιρικές συνθήκες που δεν επέτρεπαν την εκτέλεση του σύμφωνα με τις προδιαγραφές που οι ίδιοι οι εμπνευστές του είχαν ανακοινώσει (μετεωρολογικοί παράμετροι, κυματισμός κλπ).

Κατά συνέπεια ο εξαιρετικά σύντομος χρόνος που διήρκεσε αυτή η επιχείρηση (25-30 ημέρες από τις συνολικά 43) δημιουργεί εύλογους προβληματισμούς. Τι είδους «θαύμα» είναι αυτό που συντελέστηκε ώστε να επιτευχθεί τόσο εντυπωσιακή «συμπίεση χρόνου» στην εκτέλεση αυτού του πειράματος; Πήραν μεγάλα ρίσκα ή δεν τήρησαν τις αρχικές προδιαγραφές; Εκτέλεσαν ολόκληρη την επιχείρηση ή εγκατέλειψαν μέρος του πειράματος; Άρχισαν να αντιλαμβάνονται ότι αυξάνονται και απλώνονται οι πιέσεις από τις τοπικές κοινωνίες και αργά ή γρήγορα θα εκτεθούν στην διεθνή κοινή γνώμη;

Καμία από αυτές ή άλλες πιθανές απαντήσεις δεν μπορεί να αποκλειστεί για μια επιχείρηση αυτής της μορφής που, αντί να σεβαστεί τη διεθνή νομιμότητα και τους κανόνες διαφάνειας που επιβάλλονται σε επιχειρήσεις οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο το περιβάλλον (πχ σύμβαση του Aarhus), τις παραβιάζει.

Με πληροφορίες από creteplus.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ