19.8 C
Chania
Thursday, May 2, 2024

Ο Δήμος Πλατανιά τίμησε στους εκτελεσθέντες στο Κονταμαρί, στην πρώτη μαζική εκτέλεση αμάχων κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ημερομηνία:

Φόρο τιμής στους εκτελεσθέντες αγωνιστές από την Μαρτυρική Κοινότητα Κοντομαρι, η οποία με το Προεδρικό Διάταγμα 29/12-03-2019, (ΦΕΚ 54/Α/02-4-2019), χαρακτηρίσθηκε  ως Μαρτυρικό Χωριό,  απέδωσε ο Δήμος Πλατανιά κατά τη διάρκεια των παράλληλων Εκδηλώσεων Μνήμης που Διοργάνωσε την Κυριακή 2  Ιουνίου 2019, στην  ως άνω Κοινότητα, στα πλαίσια του εορτασμού της 78ης Επετείου της Μάχης της Κρήτης.

Η εκδήλωση  μνήμης στο Κοντομαρί, περιλάμβανε επιμνημόσυνη δέηση παρουσία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Κυδωνίας & Αποκορώνου κ.κ Δαμασκηνού, χαιρετισμό εκ μέρους του Δήμου από τον Δήμαρχο Πλατανιά κ. Ιωάννη Μαλανδράκη, οποίος έκανε ειδική αναφορά στην πολυετή προσπάθεια του Δήμου για την απόδοση της πρέπουσας αναγνώρισης στο Κοντομαρί.

Επίσης παρών ήταν ο Βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αντωνίος Μπαλωμενάκης,  Αντιδημάρχοι, Δημοτικοί  Συμβούλοι, καθώς και εκπρόσωποι ενοριών, τοπικών αρχών και φορέων.

Επετειακή ομιλία για τα γεγονότα της εποχής,  στην περιοχή, εκφώνησε η  κα Ζαχαρένια Σημανδηράκη, ειδική συνεργάτιδα των Γενικών Αρχείων του Κράτους ενώ έγινε απόδοση ριζίτικων τραγουδιών και κατάθεση στεφάνων.

Κοντομαρί: Η πρώτη μαζική εκτέλεση αμάχων κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Η Μάχη της Κρήτης υπήρξε ανελέητη και καταστροφική για τους Γερμανούς, οι οποίοι είχαν βαριές απώλειες, με σημαντικότερη συνέπεια την αχρήστευση ενός σημαντικού όπλου της ναζιστικής πολεμικής μηχανής: τους αλεξιπτωτιστές, οι οποίοι αν και είχαν παίξει καθοριστικό ρόλο στην ναζιστική επιτυχία στην ευρωπαϊκή ήπειρο, στη μάχη της Κρήτης είχαν τέτοιες απώλειες που πλέον δεν ξαναχρησιμοποιήθηκε σε τέτοιο βαθμό μέχρι το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι Γερμανοί αποφάσισαν σκληρά αντίποινα στον τοπικό πληθυσμό και από την επομένη της λήξης της μάχης, επιδόθηκαν στην φρικιαστική εκδίκησή τους.

Την επομένη της ήττας των Ελλήνων και Συμμάχων, μια μονάδα αλεξιπτωτιστών υπό τον υπολοχαγό Horst Trebes, ως αντίποινα κατά του λαού που προέβαλλε λυσσαλέα αντίσταση με αποτέλεσμα οι Γερμανοί, αν και νικητές να έχουν περισσότερες απώλειες από τους ηττημένους, εισέβαλλαν στο χωριό Κοντομαρί. Μετά το τέλος του Πολέμου ειπώθηκε πως την εντολή για τη σφαγή έδωσε ο στρατηγός Kurt Student ο οποίος αποκάλυψε στη δίκη της Νυρεμβέργης ότι διατάχθηκε από τον ίδιο τον Hermann Göring, τον επικεφαλής της γερμανικής αεροπορίας. Οι ναζιστικές δυνάμεις συγκέντρωσαν όλους τους κατοίκους, συνέλαβαν 25 άνδρες, ηλικίας από 18 έως 50 ετών και τους εκτέλεσαν εν ψυχρώ, αφήνοντας να ζήσουν μονάχα οι ηλικιωμένοι.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ρέθυμνο: Κατασχέθηκαν πάνω 52.800 κροτίδες – Συνελήφθη ο κάτοχος τους

Συνελήφθη σήμερα (02.05.2024) το μεσημέρι, σε περιοχή του Δήμου...

Αποτροπιασμός: Τρεις οι ανήλικοι της σεξουαλικής κακοποίησης από τον νονό και δάσκαλο μουσικής στο Ηράκλειο!

Προθεσμία προκειμένου να απολογηθεί ενώπιον της αρμόδιας ανακρίτριας Ηρακλείου,...

Ευχαριστήρια επιστολή στο προσωπικό των επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου Χανίων

Κύριε δ/ντά, Θέλω με την παρούσα, μέσω της έγκριτης εφημερίδας...