20.8 C
Chania
Wednesday, April 24, 2024

Ο Δήμος Χανίων πρωτοπορεί: Με τη συμμετοχή πολιτών αλλά και όλων των εμπλεκόμενων φορέων το νέο 5ετές επιχειρησιακό πρόγραμμα

Ημερομηνία:

Μέχρι τέλος Φεβρουαρίου όλοι οι δήμοι της χώρας είναι υποχρεωμένοι να καταθέσουν τα Πενταετή Επιχειρησιακά Προγράμματα, για τη δημοτική περίοδο 2014-2019.

Σύμφωνα με αυτή τα Πενταετή Επιχειρησιακά Προγράμματα συνιστούν ολοκληρωμένα προγράμματα τοπικής και οργανωτικής ανάπτυξης των ΟΤΑ. Καλύπτουν  όλο το φάσμα των αρμοδιοτήτων των δήμων  και αφορούν στις υποδομές και στις τοπικές επενδύσεις, στη βελτίωση της υφιστάμενης οργάνωσης  και λειτουργίας τους.  Για την κατάρτισή τους πρέπει να ληφθούν υπόψη οι κατευθύνσεις σχεδιασμού σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο, ο υφιστάμενος χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός καθώς και οι προτεραιότητες που απορρέουν από τα θεσμοθετημένα χρηματοδοτικά μέσα.

Στα Πενταετή Προγράμματα συμπεριλαμβάνονται και οι δράσεις των Νομικών Προσώπων των δήμων, υπό την προϋπόθεση ότι αυτές έχουν εγκριθεί από τα δημοτικά συμβούλια.

Οι δράσεις ιεραρχούνται και προγραμματίζονται με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και συσχετίζονται με τις οικονομικές πηγές. Επίσης πρέπει να καταγραφούν οι συνολικά διαθέσιμοι πόροι ανά πηγή χρηματοδότησης και οι προϋποθέσεις άντλησής τους, να εκτιμηθούν τα έσοδα των ΟΤΑ και των νομικών προσώπων τους και να υπολογιστούν συνοπτικά οι λειτουργικές και επενδυτικές δαπάνες για κάθε έτος της πενταετίας.

Σε αυτό το πλαίσιο μίας γενικότερης διαδικασίας για όλους τους δήμους της χώρας, ο Δήμος Χανίων πρωτοπορεί, και υλοποιώντας και την προεκλογική δέσμευση της νέας δημοτικής αρχής για θεσμικό διάλογο, δημοκρατική συμμετοχή, συνεννόηση και συνεργασία μεταξύ όλων των εμπλεκομένων Φορέων του τόπου μας καλεί τους πολίτες του δήμου να συμμετάσχουν στη διαμόρφωση του μέλλοντος του δήμου τους.

Όπως τονίζει σε σχετική ανακοίνωσή του:

“Ο προγραμματισμός και σχεδιασμός είναι κορυφαία πράξη για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, που οφείλει να εκφράσει τις συλλογικές ανάγκες της τοπικής κοινωνίας. Για να γίνει αυτό πραγματικότητα, η δημοτική αρχή οφείλει στη φάση εκπόνησης του σχεδιασμού να εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις συμμετοχής, δημοκρατικού διαλόγου και διαβούλευσης όλων των εμπλεκομένων: Υπηρεσιών, Δημοτικών Επιχειρήσεων, Παραγωγικών & Επιστημονικών Φορέων, Οργανώσεων πολιτών και της Κοινωνίας των Πολιτών.

Σε αυτό το πλαίσιο, στη Φάση εκπόνησης του νέου Στρατηγικού Σχεδίου – Οράματος του Δήμου και πριν το στάδιο της διαβούλευσης έχουν προγραμματιστεί: συνεργασίες με όλες τις Δημοτικές Υπηρεσίες, τα Νομικά Πρόσωπα του Δήμου, όλες τις παρατάξεις του νέου Δημοτικού Συμβουλίου, επιτόπιες συναντήσεις με όλα τα Δ.Σ. των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων σε κάθε Δημοτική Ενότητα, συνεργασία και ενημερωτική συνάντηση με όλους τους Παραγωγικούς και Αναπτυξιακούς Φορείς της πόλης και του όμορους Δήμους.

Επιπλέον κάθε πολίτης μπορεί να υποβάλει προτάσεις για σημαντικά έργα στον Δήμο την επόμενη 5ετία, χρησιμοποιώντας το κατάλληλο banner στον δικτυακό τόπο του Δήμου Χανίων: www.chania.gr –>(Δεξιά) Επιχειρησιακό πρόγραμμα 2014-2019 . Πιο απλά, μπορείτε να το βρείτε πατώντας ΕΔΩ.

Στη συγκεκριμένα φόρμα για τους πολίτες υπάρχουν οι πολίτες καλούνται να πουν τη γνώμη τους για:

1) Ποιο νομίζετε ότι είναι ΤΟ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΕΡΓΟ – ΔΡΑΣΗ το οποίο πρέπει να υλοποιήσει η νέα Δημοτική αρχή Χανίων (για την πενταετία 2014-2019) και το οποίο θα αλλάξει την εικόνα της πόλης και την καθημερινότητα των πολιτών:

2) Αναφέρετε τέσσερα επιπλέον σημαντικά έργα το οποίο πρέπει να υλοποιήσει η νέα Δημοτική αρχή Χανίων (για την πενταετία 2014-2019):

3) Αναφέρετε τις προτάσεις σας για την βελτίωση των υπηρεσιών που παρέχουν οι Δημοτικές υπηρεσίες προς τους πολίτες:

Ανά απάντηση, το όριο λέξεων είναι 2.000.

"google ad"

Για τη φόρμα υποβολής προτάσεων πατήστε λοιπόν εδώ: http://www.chania.gr/focus.html

Να σημειώσουμε ότι υπεύθυνοι για την υλοποίηση των δράσεων που περιλαμβάνονται στο Πενταετές Πρόγραμμα μπορεί να είναι οι υπηρεσίες των δήμων και των νομικών τους προσώπων, οι σύνδεσμοι ΟΤΑ, στους οποίους συμμετέχει ο ΟΤΑ ή οι δομές που ορίζονται ως φορείς υλοποίησης στις συμβάσεις με συνεργασίας του ΟΤΑ με άλλος φορείς ενώ για την παρακολούθηση υλοποίησης του Προγράμματος καταρτίζονται Δείκτες Παρακολούθησης και Αξιολόγησης, οι οποίοι διακρίνονται σε Δείκτες Εισροών, Εκροών και Αποτελέσματος.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ