Categories: ΘΕΣΕΙΣ

Ο δικαστικός δρόμος προς τον σοσιαλισμό

του Κώστα Εφήμερου

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου επισκέφτηκε για 3η φορά το συγκρότημα του ΣΚΑΪ δίνοντας συνέντευξη στη Σία Κοσιώνη. Η πρόεδρος της Βουλής μου δημιουργεί ανάμεικτα και αντιφατικά συναισθήματα με τον τρόπο που πολιτεύεται αλλά αυτή τη φορά σκέφτηκα ότι μπορώ να εξηγήσω σε ποιο επίπεδο διαφωνώ μαζί της. Έφτιαξα λοιπόν ένα βίντεο το οποίο πιστεύω ότι είναι κατατοπιστικό.

Η συνέντευξη που έδωσε η Κωνσταντοπούλου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ διήρκησε 48 λεπτά και 57 δευτερόλεπτα και μπορείτε να την δείτε ολόκληρη εδώ:

Πήρα λοιπόν το βίντεο και πέταξα από αυτό όλες τις προσωπικές αναφορές, τις παραπανήσιες εκφράσεις και τις επαναλήψεις κρατώντας όμως ΟΛΕΣ  τις απαντήσεις και όλες τις ερωτήσεις της δημοσιογράφου.

Το αποτέλεσμα είναι αυτό:

Το νέο βίντεο διαρκεί μόλις 23 λεπτά και 28 δευτερόλεπτα. Είναι δηλαδή 50% μικρότερο ακόμα και με την διατήρηση των εκφωνημένων ερωτήσεων. Δεν θα σχολιάσω εδώ το ήθος τον ερωτήσεων ή την ποιότητά τους (προσωπικά βρίσκω ότι υπήρχαν πολύ πιο ενδιαφέροντα ζητήματα να συζητήσει κανείς με την Κωνσταντοπούλου). Στην τελική ο δημοσιογράφος έχει το δικαίωμα να επιλέξει να κάνει αυτά που θεωρεί δύσκολα ερωτήματα στον συνεντευξιαζόμενο και να δαπανήσει το λιγοστό τηλεοπτικό χρόνο με όποιο τρόπο επιθυμεί. Αλλά αν παρακολουθήσετε το συντετμημένο βίντεο θα διαπιστώστε ότι η Κωνσταντοπούλου δίνει ουσιαστικότατες απαντήσεις… και εκεί ακριβώς είναι το πρόβλημα μου μαζί της.

Ενώ με βρίσκει σύμφωνο στην πολιτική της στόχευση με φέρνει σε πολύ δύσκολη θέση η επιμονή της σε μια κατ’ επίφαση δικονομική στρατηγική επικοινωνίας. Και δεν αναφέρομαι φυσικά στην επιλογή της να καθυστερήσει την διαδικασία ψήφισης του μνημονίου, πράξη που θεωρώ πολιτικό ακτιβισμό, αλλά στην επίδειξη του γκροτέσκου χαρακτήρα της σε κάθε επίπεδο.

Γιατί η Κωνσταντοπούλου επιλέγει για 3η φορά να δώσει συνέντευξη στον ΣΚΑΪ; Το κάνει επειδή θέλει να τον κατατροπώσει. Όταν λέει «κυρία Κοσιώνη μη με διακόψετε γιατί θα μιλήσω για το κανάλι σας» δίκαια ο τηλεθεατής μπορεί να απαιτήσει να μιλήσει ή να μην συμμετέχει. Δεν καταλαβαίνω την απειλή.

Η Κωνσταντοπούλου έχει το θάρρος αλλά δεν έχει την ταπεινότητα και το θάρρος χωρίς ταπεινότητα μετατρέπεται σε έπαρση. Έχει το θάρρος να αναμετρηθεί με μια συστημική δημοσιογράφο που υπηρετεί την εργοδοτική γραμμή με περισσό ζήλο αλλά δεν καταλαβαίνει ότι με την επίδειξη περιφρόνησης προς τη συγκεκριμένη απαξιώνει συνολικά το ρόλο της δημοσιογραφίας που δεν είναι άλλος από να την ελέγξει.

Μου φαίνεται λοιπόν παράλογο να απευθύνεται στην Κοσιώνη υποτιμητικά λέγοντας ότι «υπάρχουν τόσες πιο ενδιαφέρουσες ερωτήσεις από αυτές που μου κάνετε», αφενός επειδή η ίδια επέλεξε να παρευρεθεί στο δελτίο της και αφετέρου επειδή εφόσον το επέλεξε θα πρέπει να σεβαστεί τον ρόλο του ανθρώπου που έχει απέναντί της και να προσπαθήσει να απαντήσει με τον ουσιαστικότερο δυνατό τρόπο στα ανουσιότερα πιθανώς ερωτήματα που θα της τεθούν.

Και το πιο εκνευριστικό είναι ότι το κάνει. Στο βίντεο που έχουν αφαιρεθεί τα αυτοαναφορικά τμήματα και οι κουραστικές επαναλήψεις οι απαντήσεις είναι πολιτικά σωστές και τεκμηριωμένες.

Ωστόσο η επιμονή της σε αυτό τον δικανικό λόγο μοιάζει στα αλήθεια σαν η Ζωή Κωνσταντοπούλου να προσπαθεί να εφαρμόσει για πρώτη φορά παγκόσμια τον Δικαστικό Δρόμο προς τον Σοσιαλισμό.

thepressproject.gr

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Δικαίωμα στον Ασάνζ να ασκήσει έφεση κατά της έκδοσής του στις ΗΠΑ

Οιδρυτής του αποκαλυπτικού ιστότοπου WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, μπορεί να ασκήσει έφεση κατά της έκδοσής του…

11 hours ago

3η Γιορτή Αθλητισμού στην Γαύδο

Ο Δήμος Γαύδου στο πλαίσιο της 3ης Γιορτής Αθλητισμού στο νησί της Καλυψούς, την ακριτική Γαύδο, προκηρύσσει τους…

12 hours ago

Στο Κ.Α.Σ. η μελέτη για κατασκευές σκίασης και εξοπλισμού στο Ενετικό Λιμάνι Χανίων

Ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, μετέβη σήμερα στην Αθήνα για να συμμετάσχει σε συνεδρίαση του…

12 hours ago

Χανιά: Λουκέτο σε επιχείρηση που δραστηριοποιείται ως Αθλητικό Κέντρο

Συνεργεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) πραγματοποίησαν έλεγχο σε επιχείρηση που δραστηριοποιείται ως Αθλητικό…

12 hours ago

Οι Έλληνες της ηλικιακής ομάδας 25 – 34 είναι οι πιο πιεσμένοι οικονομικά στην ευρωζώνη – Ζουν στα παιδικά τους δωμάτια

Το ποσοστό των εργαζόμενων νέων που ζουν με τους γονείς τους στην ΕΕ έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια,…

12 hours ago

ChatGPT-4ο: Επανάσταση στο AI – Τι υπόσχεται το νέο μοντέλο

Τη χρήση του δημοφιλούς chatbot της, ChatGPT, επεκτείνει η OpenAI λανσάροντας ένα νέο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης που υπόσχεται…

13 hours ago

This website uses cookies.