19.8 C
Chania
Monday, May 6, 2024

Ο “εκσυγχρονιστής” του σημιτικού ΠΑΣΟΚ Τάσος Μαντέλης ένοχος για ξέπλυμα μαύρου χρήματος στην υπόθεση Siemens

Ημερομηνία:

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ομόφωνα έκρινε ένοχο για ξέπλυμα μαύρου χρήματος τον Τάσο Μαντέλη. Το αδίκημα της δωροδοκίας (που θα τον έφερνε αντιμέτωπο ακόμα και με την ισόβια κάθειρξη) έχει παραγραφεί.

Οι δικαστές ομόφωνα έκριναν ότι τα 450.000 γερμανικά μάρκα ήταν η δωροδοκία του υπουργού Μεταφορών επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ για τη σύμβαση ψηφιακοποίησης του ΟΤΕ που υπεγράφη το 1997.

Τα χρήματα μπήκαν, με δυο εμβάσματα, το 1998 και το 2000, από τα μαύρα ταμεία της Siemens σε τραπεζικό λογαριασμό με τον κωδικό Roccos, που ανήκε στον κουμπάρο του, Γιώργο Τσουγκράνη.

Ο κ. Τσουγκράνης, ομόφωνα αθωώθηκε για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και για δωροδοκία, με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου. Οι δικαστές έκριναν ότι δεν είχε δόλο με τις ενέργειες του. Αθώα ελλείψει δόλου κρίθηκε και η πρώην εφοριακός Αντωνία Μάρκου.

Αντίθετα ένοχοι κρίθηκαν το πρώην στέλεχος της Siemens Ελλάδος Ηλίας Γεωργίου για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και ενεργητική δωροδοκία με την επιβαρυντική διάταξη του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου και ο Αριστείδης Μαντάς, συνεργάτης του κ. Μαντέλη, για απλή συνδρομή στο ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Ο τελευταίος αθωώθηκε από τη συνδρομή στη δωροδοκία.

Το δικαστήριο αποφασίζει αυτή την ώρα εάν θα αναγνωριστούν ελαφρυντικά στους 3 καταδικασθέντες κι αν θα υπαχθούν στις ευεργετικές διατάξεις του νόμου τα 2 μη πολιτικά πρόσωπα, λόγω της επιστροφής στο Δημόσιο των χρημάτων της δωροδοκίας.

Ποιος είναι ο Τάσος Μαντέλης

Ο Τάσος Μαντέλης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1945. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και είναι δικηγόρος στον Άρειο Πάγο και το Συμβούλιο Επικρατείας.

Μέλος της Κεντρικής του Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ. Στις εκλογές της 18ης Ιουνίου 1981, εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Κεφαλληνίας. Διετέλεσε Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΤΕ και του ΕΛΤΑ κατά την περίοδο 1985- 1989.Το 1993 ανέλαβε Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Βιομηχανίας,

Ενέργειας και Τεχνολογίας. Τον Ιανουάριο 1996 ορίστηκε ΓενικόςΓραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου.

Τον Ιανουάριο 1996 ο Κώστας Σημίτης αναλαμβάνοντας Πρωθυπουργός, τον όρισε Γενικό Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου.

Στις εκλογές του 1996 εκλέγεται βουλευτής Επικρατείας. Αναλαμβάνει αρχικά Υφυπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και στη συνέχεια, τον Σεπτέμβριο 1997, Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών.

Στις εθνικές εκλογές του 2000 εκλέγεται βουλευτής στη Β’ Περιφέρεια της Αθήνας. Διετέλεσε μέλος της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος, ως και των Διαρκών Επιτροπών Οικονομικών και Αποτίμησης Τεχνολογίας της Βουλής.

"google ad"

Δραστηριοποιείται στην Ευρωπαϊκή και Διεθνή Κοινότητα για την αντιμετώπιση του φαινομένου του Θερμοκηπίου και τη προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Υπήρξε ιδρυτής και Α΄ Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Forum για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας EUFORES και Πρόεδρος του αντίστοιχου Ελληνικού Forum ELFORES.

Μετά την ήττα του ΠαΣοΚ το 2004 και αφού δεν έχει βγει πια βουλευτής, προσλαμβάνεται από την εταιρεία Εuropean Ρrofile, η οποία ειδικεύεται στη διαχείριση ευρωπαϊκών προγραμμάτων για τις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες.

Ο κ. Μαντέλης πηγαίνει αρχικά στο Ουζμπεκιστάν και στη συνέχεια στη Ρωσία, στη Μολδαβία και στο Αζερμπαϊτζάν, το οποίο πλέον δηλώνει ως μόνιμη κατοικία του.

Ο πρώην υπουργός, είναι έγγαμος με την Ευθυμία Βλάχου και έχουν δύο παιδιά, την Αγγελίνα και τον Χαράλαμπο

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Χαμάς αποδέχθηκε την πρόταση εκεχειρίας – Τι απαντά το Ισραήλ

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, υψηλόβαθμα στελέχη της Χαμάς επιβεβαίωσαν πως αποδέχθηκαν...

Σε Κρήτη και Αθήνα τα περισσότερα αδήλωτα όπλα – Ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο

Με εκατομμύρια όπλα, αρκετά εκ των οποίων είναι αδήλωτα, έχει...