16.8 C
Chania
Sunday, December 7, 2025

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος και η Ελληνική Διασπορά: Τιμητική Εκδήλωση στη Χαλέπα για τα Παραρτήματα ΗΠΑ και Ωκεανίας

Ημερομηνία:

Αναγνώριση του έργου των Αποδήμων Κρητών και της παγκόσμιας απήχησης του Βενιζέλου σε ΗΠΑ, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία – Ομιλία του Αλέξανδρου Κιτροέφ στη Χαλέπα

Μια ιδιαίτερης σημασίας εκδήλωση αφιερωμένη στον διεθνή ρόλο του Ελευθερίου Βενιζέλου και στη συμβολή της ελληνικής διασποράς πρόκειται να πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 6 Αυγούστου 2025 και ώρα 20:00, στον αύλειο χώρο του Μεγάρου Μητροπολίτης Ειρηναίος Γαλανάκης στη Χαλέπα Χανίων.

Τη διοργάνωση έχει αναλάβει το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», με θέμα «Ο Βενιζέλος στον κόσμο. Τα Παραρτήματα του Ιδρύματος “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος” στις ΗΠΑ και την Ωκεανία – Τιμή σε απόδημους Κρήτες».

Η εκδήλωση εστιάζει στην προβολή της διεθνούς πολιτικής κληρονομιάς του Ελευθερίου Βενιζέλου, αναδεικνύοντας παράλληλα τον καθοριστικό ρόλο της Ομογένειας στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και στην προώθηση του έργου του Ιδρύματος. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στα δύο Παραρτήματα του Ιδρύματος στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ωκεανία (Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία), τα οποία δραστηριοποιούνται ενεργά στην ενίσχυση της πολιτιστικής και ιστορικής ταυτότητας του ελληνισμού στο εξωτερικό.

Η βραδιά θα ανοίξει με εισαγωγική ομιλία του γενικού διευθυντή του Ιδρύματος, Νικόλαου Παπαδάκη – Παπαδή. Θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις από τους:

  • Νικόλαο Καστρινάκη, πρόεδρο του Venizelos Foundation USA και του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών,

  • Αναστάσιο Τάμη, μέλος Δ.Σ. του National Research Foundation «Eleftherios K. Venizelos» – Australian Branch και διευθυντή του Αυστραλιανού Ινστιτούτου Ελληνικών Ερευνών.

Οι δύο ομιλητές θα παρουσιάσουν τις δράσεις και την εθνική σημασία των Παραρτημάτων, με θέμα: «Τα Παραρτήματα του Εθνικού Ιδρύματος “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος” στις ΗΠΑ και την Ωκεανία και η εθνική σημασία τους. Στόχοι και πεπραγμένα».

Κεντρικός ομιλητής της βραδιάς θα είναι ο διακεκριμένος Αλέξανδρος Κιτροέφ, ομότιμος καθηγητής Ιστορίας στο Haverford College, ο οποίος θα αναπτύξει το θέμα: «Ο Βενιζέλος και η Ελληνική Διασπορά μετά το 1922: Η Κληρονομιά μιας Νέας Εποχής».

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί και η τελετή αναγόρευσης νέων Εταίρων του Ιδρύματος, μια υψίστης τιμητικής διάκρισης που απονέμεται σε πρόσωπα με εξαιρετική προσφορά στο Ίδρυμα ή στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης του Ελευθερίου Βενιζέλου. Τιμώμενα πρόσωπα φέτος είναι οι:

  • Joseph Kokolakis, πρόεδρος της εταιρείας Kokolakis Contracting,

  • Σωκράτης Τσουρδαλάκης, ιστορικός ερευνητής και συγγραφέας.

Η τελετή θα ολοκληρωθεί με αντιφώνηση των τιμωμένων.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Συλλόγου “Φίλοι του Εθνικού Ιδρύματος ‘Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος’”, και αναμένεται να συγκεντρώσει έντονο ενδιαφέρον τόσο τοπικά όσο και διεθνώς, υπογραμμίζοντας τη σύνδεση του Βενιζέλου με τον απόδημο ελληνισμό και τη διαχρονική του επίδραση στη διεθνή πολιτική και πολιτιστική σκηνή.

Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και το σεβόμαστε.

Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνέχισε να μας διαβάζεις δωρεάν. Η ενημέρωση πρέπει να παραμένει προσβάσιμη για όλους.

Αν όμως μπορείς, στήριξέ μας σήμερα. Ορίστε δύο καλοί λόγοι για να το κάνεις:

  1. Η στήριξή σου ενισχύει άμεσα την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μας.
  2. Κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.

Επίλεξε σήμερα να γίνεις συνδρομητής ή δωρητής.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δημογραφικό: Ζητούνται εργασίες «φιλικές για ηλικιωμένους» – Η άνοδος των age friendly jobs

H πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Aνάπτυξης και Ανασυγκρότησης (ΕBRD), χτυπάει...

Ρωσία: Δεν χαρακτηρίζεται «άμεση απειλή» στη νέα στρατηγική ασφαλείας των ΗΠΑ – «Θετικό βήμα» λέει το Κρεμλίνο

Το Κρεμλίνο χαιρετίζει κίνηση της κυβέρνησης του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ...