Αρκετοί τουρίστες που το προηγούμενο διάστημα έκαναν δεύτερες σκέψεις για το αν πρέπει να ταξιδεύσουν ως την Ελλάδα λόγω των capital controls και της γενικότερης αναταραχής, τώρα αποφασίζουν πως είναι η κατάλληλη στιγμή για να κλείσουν το πακέτο των διακοπών τους με προορισμό ένα ελληνικό νησί.
Η Wall Street Journal κάνει λόγο για μια δυνατότητα ανάκαμψης που παρέχεται πλέον στη χώρα – και η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχουν πολλές ευκαιρίες ανάκαμψης το τελευταίο διάστημα. Από τη στιγμή που η κυβέρνηση ήρθε σε συμφωνία με τους δανειστές της στις 13 Ιουλίου, τα πράγματα άλλαξαν προς το καλύτερο, αναφέρει η εφημερίδα. Οι κρατήσει στα ξενοδοχεία, που στις αρχές του καλοκαιριού βρίσκονταν σε επικίνδυνα χαμηλά, τώρα αρχίζουν ξανά να ανεβαίνουν. Οι tour operator τους εξωτερικού επισημαίνουν πως είναι σαφής η τάση προς την Ελλάδα, ενώ πυκνώνουν σιγά-σιγά και τα αεροπορικά δρομολόγια από όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου.
Ο Άρης Ίκκος, ερευνητής του ΣΕΤΕ, αναφέρει πως η φάση της κρίσης αντιμετωπίστηκε από τον κλάδο με λογική. ΤΗ στιγμή μάλιστα που στα τέλη του Ιουνίου και στις αρχές του Ιουλίου η πτώση έφτανε το 20%. Αυτή τη στιγμή, αναφέρει, «υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις αύξησης και μπορεί κανείς να πει ότι πλησιάζουμε ή μπορεί να ξεπεράσουμε έστω τα λίγα τα περσινά επίπεδα».
Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα θα μπορεί να υπολογίζει στα έσοδα από τον τουρισμόι να ενισχύσουν το ΑΕΠ της – κάτι που συνέβη και πέρυσι όταν μπήκαν στα ταμεία του κράτους περίπου 17 δισεκατομμύρια ευρώ (9,5% του ΑΕΠ), ενώ τα παράπλευρα οφέλη (χρήματα που δαπανήθηκαν από τους τουρίστες σε καταστήματα, εστιατόρια, τουριστικά σάιτ και αλλού) φτάνουν ακόμη και στα 45 δισεκατομμύρια ευρώ.
Όλοι παράγοντες της αγοράς παραδέχονται πως αυτό το καλοκαίρι ήταν, όντως, πολύ περίεργο για την Ελλάδα. Ξεκίνησε πολύ αργά να φουντώνει το ενδιαφέρον των τουριστών για τη χώρα μας, καθώς είχε προηγηθεί ένας «καυτός» Ιούνιος με πάρα πολλές αντιπαραθέσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους εταίρους, ενώ ο Ιούλιος έγινε ακόμη χειρότερος μετά το δημοψήφισμα και την επιβολή ελέγχων κεφαλαίων.
«Ελπίζουμε πως δεν θα έχουμε άλλον ένα γύρο πολιτικού δράματος για το υπόλοιπο της σεζόν», εύχεται ο κ. Ίκκος και συμπληρώνει, «είχαμε 22 εκατομμύρια αφίξεις την περσινή περίοδο και αν τα πράγματα ηρεμήσουν μπορούμε φέτος να ξεπεράσουμε αυτόν τον αριθμό».
Αυτό που κρατάει την Ελλάδα ψηλά στις προτιμήσεις των ξένων, έστω και αν η κατάσταση δεν είναι η καλύτερη δυνατή, είναι ο τουρισμός υψηλών προδιαγραφών και μεγάλων… βαλαντίων. Όπως αναφέρει ο Ντάνιελ Φάραρ της Switchfly, μιας παγκόσμιας εταιρείας που ασχολείται με κρατήσεις σε ξενοδοχεία και αεροπλάνα, «η Ελλάδα έχει τρεις τοποθεσίες που θεωρούνται ανάμεσα στις 15 καλύτερες του κόσμου. Φυσικά, αναφέρεται στην Κρήτη, τη Μύκονο και την Αθήνα. Περιοχές που αναμένεται να γεμίσουν από κόσμο μέχρι τα τέλη του Σεπτεμβρίου.
Παρά τις αυξήσεις στον ΦΠΑ, άρα και την άνοδο των τιμών, οι τουρίστες εξακολουθούν να προτιμούν την Ελλάδα και να την θεωρούν «value for money» (αξίζει τα λεφτά της). Η βρετανική ABTA που περιλαμβάνει το 90% των tour operators της Μ. Βρετανίας, σημειώνει πως οι κρατήσεις προς την Ελλάδα έχουν αυξηθεί κατά 2% μέσα στον Ιούλιο. Οι Βρετανοί θεωρούν τους εαυτούς τους ωφελημένους από την κρίση και την πτώση του ευρώ έναντι της λίρας, κάτι που κάνει τις διακοπές τους στην Ελάδα ακόμη πιο φθηνές.