26.8 C
Chania
Saturday, May 18, 2024

Ο Ερντογάν ανακτά τον έλεγχο: 265 οι νεκροί, πάνω από 2.800 οι συλλήψεις

Ημερομηνία:

Τεταμένη παραμένη η κατάσταση στην Τουρκία μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα που σημειώθηκε το βράδυ της Παρασκευής, ωστόσο οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν ανακτήσει σε μεγάλο βαθμό τον έλεγχο στην Κωνσταντινούπολη και στην Άγκυρα Οι υποστηρικτές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανταποκρίθηκαν μαζικά στο κάλεσμα του προέδρου της χώρας και βγήκαν στους δρόμους όπως τους ζητήθηκε, ενισχύοντας τις κυβερνητικές δυνάμεις. Πάνω από 2.800 στρατιωτικοί έχουν συλληφθεί, ενώ οι νεκροί από τις συγκρούσεις ανέρχονται σε τουλάχιστον 265.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που επέστρεψε εσπευσμένα από τις διακοπές του στην Αλικαρνασό, έφτασε στο διεθνές αεροδρόμιο «Ατατούρκ» από όπου και συντόνισε τις επιχειρήσεις εναντίον των πραξικοπηματιών. Η κατάσταση έχει τεθεί υπό έλεγχο στην Κωνσταντινούπολη, ωστόσο στην Άγκυρα παραμένουν ακόμη ορισμένοι πυρήνες πραξικοπηματιών. Οι επιχειρήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη. Το μεσημέρι του Σαββάτου, ο Τούρκος υπουργός αρμόδιος για την ΕΕ, Ομέρ Τσελίκ, δήλωσε πως η τουρκική κυβέρνηση έχει θέσει υπό έλεγχο την κατάσταση «κατά 90%». «Ορισμένοι στρατιωτικοί διοικητές εξακολουθούν να κρατούνται όμηροι από τους συνωμότες», είπε.

«Οι ένοχοι θα πληρώσουν ακριβά», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, κατηγορώντας ως υποκινητή των πραξικοπηματιών τον Φετουλάχ Γκιουλέν, πρώην σύμμαχό του και σήμερα ορκισμένο εχθρό του. Ωστόσο ο Γκιουλέν, που κατοικεί στις ΗΠΑ, απέρριψε τις κατηγορίες. «Καταδικάζω με τους πιο κατηγορηματικούς όρους το πραξικόπημα και είναι προσβλητικό να κατηγορούμαι ότι έχω οποιαδήποτε σχέση με αυτό», δήλωσε.

Σύμφωνα με πληροφορίες από Τούρκους αξιωματούχους,τουλάχιστον 265 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τις συγκρούσεις μεταξύ των πραξικοπηματιών και των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων.

Η τουρκική τηλεόραση που επαναλειτουργεί μεταδίδει πλάνα από συλλήψεις στρατιωτικών που συμμετείχαν στο πραξικόπημα. Στο βίντεο που ακολουθεί στρατιώτες εμφανίζονται να παραδίδονται στις φιλοκυβερνητικές δυνάμεις στη γέφυρα του Βοσπόρου στην Κωνσταντινούπολη με ψηλά τα χέρια. Πάνω από 2.800 στρατιωτικοί έχουν συλληφθεί σε όλη την Τουρκία, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους. Πέντε στρατηγοί και δεκάδες συνταγματάρχες παύθηκαν από τα καθήκοντά τους. «Το πραξικόπημα απετράπη και οι οργανωτές του συλλαμβάνονται» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης Βασίπ Σαχίν.

tvxs.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ