19.8 C
Chania
Wednesday, May 15, 2024

Ο εχθρός της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι ο δικός μας ταξικός σύμμαχος – Ανοίξτε τα σύνορα! Καλοδεχούμενοι οι πρόσφυγες!

Ημερομηνία:

Γράφει ο Ειρηναίος Μαράκης

Το έψαχνε από εδώ, το σκάλιζε από εκεί, βρήκε πια η κυβέρνηση Μητσοτάκη τον εχθρό. Τους πρόσφυγες και τους μετανάστες! Ίσως, με αυτό τον τρόπο, να θέλει να χτίσει και την δική της… εθνική εποποιΐα, συνδεδεμένη και με τις, χουντικής εμπνεύσεως, γιορτές για το 1821 και τη μάχη των Θερμοπυλών.

Όλο αυτό είναι το αποκορύφωμα μιας σειράς επεισοδίων για διάσπαση της εργατικής τάξης και μετατροπής των προσφύγων σε αποδιοπομπαίους τράγους για την αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής, που σπέρνει την φτώχεια με τον σφαγιασμό της κοινωνικής ασφάλισης, την διάλυση της παιδείας και της υγείας, τις απολύσεις εργαζόμενων και συμβασιούχων. Η απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ είναι μια τεράστια πρόκληση καθώς η ίδια η κυβέρνηση  που αφήνει τα σχολεία, τους Δήμους και τα νοσοκομεία χωρίς γιατρούς, νοσηλευτές, εκπαιδευτικούς και υπαλλήλους των δημοτικών υπηρεσιών να προσλαμβάνει χιλιάδες αστυνομικούς για να καταδιώκουν τους απεργούς, τους πρόσφυγες στον Έβρο και πλέον τους κατοίκους των χωριών της Λέσβου ενώ στη Αθήνα βγάζουν πιστόλια μέσα στην ΑΣΟΕΕ!

Βρισκόμαστε με λίγα λόγια, επίσημα κι ύστερα από τη συνεδρίαση κι απόφαση του ΚΥΣΕΑ, σε… πόλεμο με τους κατατρεγμένους και τα θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στη Μέση Ανατολή όπου η αστική τάξη της χώρας μας είχε, έχει και θα έχει ενεργό συμμετοχή. Μέσα στην ίδια απόφαση αναστέλλεται για ένα μήνα και η υποβολή αιτήσεων έκδοσης ασύλου όσων έχουν εισέλθει στη χώρα και αποφασίζεται η άμεση επιστροφή στη χώρα προέλευσης τους χωρίς καταγραφή. Αξίζει να σημειώσουμε εδώ ότι οι επαναπροωθήσεις, χωρίς να δίνεται δικαίωμα υποβολής αιτήματος εάν το πρόσωπο επιθυμεί, είναι παράνομες σύμφωνα με το διεθνές και ενωσιακό δίκαιο. Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τους πρόσφυγες εντός κι εκτός ως τον μεγαλύτερο εχθρό της… νεότερης ιστορίας μας. Καταλαβαίνουν άραγε ορισμένοι κι ύστερα από τα παραπάνω πόσο λανθασμένο κι επικίνδυνο είναι το αίτημα για «αποσυμφόρηση των νησιών»; Και μετά, τι; Νέα στρατόπεδα συγκέντρωσης αλλού;

Σε αυτή την περίπτωση η μόνη απάντηση στις ρατσιστικές και ισλαμοφοβικές αθλιότητες της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που φουσκώνουν τα πανιά των φασιστών, είναι ο αγώνας για να πέσει ο φράχτης του Έβρου και να ανοίξουν τα σύνορα, να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης – φυλακές, να δοθεί άσυλο, σίτιση και στέγη στους πρόσφυγες, δικαίωμα στην ελεύθερη μετακίνησή τους με άμεση απόδοση ασύλου και παροχή ταξιδιωτικών εγγράφων σε όλους για να μετακινούνται ελεύθερα στην Ελλάδα και την Ευρώπη, πρόσβαση σε υγεία και παιδεία. Να διεκδικήσουμε με οργάνωση κι επιμονή ανοιχτά σύνορα, το επιτάσσει και το διεθνές δίκαιο, ανοιχτές πόλεις και γειτονιές στα ταξικά μας αδέρφια και κατάργηση της ευρωτουρκικής συμφωνίας και των αντιμεταναστευτικών διεθνών συμφωνιών και συμβάσεων, κόντρα στις ρατσιστικές υστερίες και στην ακροδεξιά προπαγάνδα.

Απέναντι σε αυτή, την μεγάλης κλιμάκωσης επιχείρηση… «φύλαξης των συνόρων» ενάντια στους κατατρεγμένους των πολέμων και των άθλιων στρατοπέδων συγκέντρωσης, με ΜΑΤ, στρατό, συνοριοφυλακή και με ρίψη δακρυγόνων και βομβίδων ασφυξιογόνων αερίων εναντίον αμάχων  δεν μπορούμε παρά να διεκδικήσουμε όλοι/ες οι αντιρατσιστές, αντιφασίστες και δημοκράτες εργάτης κι εργάτριες, οι φοιτητικοί σύλλογοι, η μειονότητα, η Αριστερά με όλη μας τη δύναμη και την εμπειρία της τελευταίας δωδεκαετίας της κρίσης: «Ανοίξτε τα σύνορα! Όχι στον πόλεμο! Καλοδεχούμενοι οι πρόσφυγες – απελάστε τον Μητσοτάκη!» Η διεθνής μέρα δράσης ενάντια στον ρατσισμό και τον φασισμό, στις 21 Μάρτη, αποτελεί ένα κρίσιμο σταθμό σε αυτή τη μάχη.

Κι αυτή είναι μια μάχη που έχει ήδη ξεκινήσει καθώς οι καμπάνιες για την οργάνωση της διεθνούς μέρας δράσης ενάντια στον ρατσισμό και τον φασισμό στις 21 Μάρτη απλώνονται σε όλο τον πλανήτη. Συγκεκριμένα, το κάλεσμα για τις 21 Μάρτη στηρίζουν μια σειρά αντιρατσιστικά και αντιφασιστικά μέτωπα – Aufstehen gegen Rassismus στη Γερμανία, Comité 21 maart στην Ολλανδία, Foellesinitiativet mod racisme og diskrimination και United against racism and discrimination στη Δανία, Stand Up To Racism και Unite Against Fascism στη Βρετανία, Unitat Contra el Feixisme i el Racisme στην Καταλωνία, United Against Racism and Fascism στις ΗΠΑ, Zjednoczeni Przeciw Rasizmowi στην Πολωνία, Associazione Nazione Rom e Consiglio Nazionale Rom Sinti Caminanti στην Ιταλία, Platform 21/03 against racism στο Βέλγιο και αντίστοιχες συλλογικότητες στην Αυστρία, τη Γαλλία, την Αυστραλία, τη Νότιο Κορέα και πολλές άλλες χώρες. Στη Γερμανία, το κάλεσμα της 21 Μάρτη απέδειξε με τραγικό τρόπο την επικαιρότητά του, μετά τις δολοφονικές επιθέσεις του φασίστα δολοφόνου στην πόλη Χάναου. Ήδη χιλιάδες κόσμου (βλέπε σελ 20) έχει ξεχυθεί σε δεκάδες αντιφασιστικές και αντιρατσιστικές διαδηλώσεις σε όλη τη Γερμανία ενώ για τις 21/3 ήδη έχουν ανακοινωθεί συλλαλητήρια στο Βερολίνο, στο Κέμνιτζ και άλλες πόλεις. Επίσης, στη Βρετανία, στο Λονδίνο την προηγούμενη βδομάδα πάνω από 250 συνδικαλιστές συμμετείχαν στην συνδικαλιστική διάσκεψη ενάντια στον ρατσισμό που οργάνωσε το Stand up to Racism με συμμετοχή από όλη τη Βρετανία με θέμα την οργάνωση της 21 Μάρτη αλλά και τη δράση ενάντια στον ρατσισμό στους χώρους εργασίας.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δημοσκόπηση MRB: Ανεβάζει ταχύτητα η ΝΔ – Στο 16% ο ΣΥΡΙΖΑ, παγιώνεται τρίτο το ΠΑΣΟΚ – Αρνητικοί οι πολίτες σε Μπελέρη στο ευρωψηφοδέλτιο

Καθαρό προβάδισμα καταγράφει η Νέα Δημοκρατία στη δημοσκόπηση της MRB για το OPEN λίγες εβδομάδες...

Γιουράι Τσιντούλα: Ποιος είναι o Σλοβάκος λογοτέχνης και γιατί πυροβόλησε τον Ρόμπερτ Φίτσο

Ένας 71χρονος Σλοβάκος λογοτέχνης που οπλοφορούσε νόμιμα, ονόματι Γιουράι Τσιντούλα,...

«Αδυνατώ να υπογράφω απευθείας αναθέσεις» – Επιστολή «βόμβα» από τον πρόεδρο του ΕΛΓΟ στον πρωθυπουργό, «καρφώνει» Αυγενάκη

Επιστολή «βόμβα» απέστειλε στον πρωθυπουργό ο πρόεδρος του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού, «Δήμητρα»,...