19.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

«Ο Καζαντζάκης και η Λατινική Αμερική»: Μεγάλο διεθνές συνέδριο τον Μάιο στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής

Ημερομηνία:

Θέλω να δω και γω τη Νότια Αμερική και δε θ’ αφήσω το θάνατο να με πάρει πριν εκπληρώσω αυτό το χρέος. – Νίκος Καζαντζάκης, 1936

Μεγάλο συνέδριο για τον συγγραφέα Νίκο Καζαντζάκη θα πραγματοποιηθεί στις 7 και 8 Μαΐου στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής, στην Εθνική Βιβλιοθήκη.

Συνδιοργανωτές του συνεδρίου είναι η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (ΔΕΦΝΚ) και ο Ελληνικός Πολιτιστικός Σύλλογος «Νόστος», Αργεντινή ενώ θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ελλάδος στην Αργεντινή και της Εταιρείας Λογοτεχνών της Αργεντικής

Το πρόγραμμα του συνεδρίου έχει ως εξής:

Πέμπτη, 7 Μαΐου 2015

Χαιρετισμοί της Πρέσβεως της Ελλάδος στην Αργεντινή, Δρ. Ελένης Λιβαδίτου, του Προέδρου της ΔΕΦΝΚ και Πρεσβευτή Ελληνισμού, Γιώργου Στασινάκη, και της Προέδρου του «Νόστος» και υπεύθυνης του Αργεντινού Τμήματος της ΔΕΦΝΚ, Δρ. Χριστίνας Τσαρδίκου.

  • Δρ. Miguel Castillo Didier, Διευθυντής του Κέντρου Αρχαίων, Βυζαντινών και Νέων Ελληνικών Σπουδών «Φώτιος Μαλλέρος», Πανεπιστήμιο Χιλής: «Ο κόσμος της Οδύσσειας του Καζαντζάκη».
  • Δρ. Hugo Bauza, Καθηγητής, Πρόεδρος της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών της Αργεντινής, ερευνητής στο Κόνισετ και καθηγητής Πανεπιστημίου UBA: «Ο Καζαντζάκης σήμερα».
  • Δρ. Alberto Rubio, «Νόστος»: «Το Συμπόσιο του Καζαντζάκη. Τα μηνύματα μιας κρυφής μαρτυρίας».
  • Δρ. Antonio Las Heras, Ενώση Λογοτεχνών Αργεντινής: «Ο Καζαντζάκης και ο λατινοαμερικάνος αναγνώστης του».
  • κ. Ηλίας Ηλιάδης, Επίτιμος Πρόξενος της Κύπρου στην Κολομβία: «Ο κολομβιανός ποιητής Χόρχε Θαλαμέα και ο Νίκος Καζαντζάκης. Μια ανεξίτηλη φιλία».

Παρασκευή,  8 Μαΐου 2015

  • Δρ. Raul Lavalle, Καθολικό Πανεπιστήμιo Αργεντινής: «Μερικές σκέψεις για τον Χριστόφορο Κολόμβο του Καζαντζάκη».
  • κα. Patricia Llamas, Πανεπιστήμιο USAL, Αργεντινή: «Ο Καζαντζάκης και το επαναστατικό πνεύμα της Λατινικής Αμερικής».
  • κα Ζuli Ζarpas, Ηθοποιός, Αργεντινή: θα ερμηνεύσει αποσπάσματα έργων του Νίκου Καζαντζάκη στην ελληνική και ισπανική γλώσσα.
  • κα. Suzana Mora, Αφηγήτρια, Αργεντινή: «Η τελευταία συνέντευξη του Καζαντζάκη».
  • κα Cristina Quiroga, Καθηγήτρια, ιστορικός, ερευνητής και θεατρολόγος, Αργεντινή: «Θέατρο και χορός στο ποιητικό πλέγμα του Ζορμπά».
  • Στρογγυλή τράπεζα με θέμα «Η ιδέα της ουτοπίας στον Καζαντζάκη και στον Τσε Γκεβάρα». Με τη συμμετοχή της κας Marta Dios Sanz, (Μεταφράστρια, Ελλάδα) και του κ. Carlos Calica Ferrer, (Προσωπικός φίλος του Τσε Γκεβάρα, Αργεντινή).

Την Κυριακή 10 Μαΐου, θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη στο σπίτι του Τσε Γκεβάρα στην πόλη Αλτα Γράτσια, Κόρδοβα, και θα διαβαστούν αποσπάσματα από έργα του Νίκου Καζαντζάκη.

2
Βιέννη, 1956. Ο Νίκος Καζαντζάκης με τον κολομβιανό ποιητή Χόρχε Θαλαμέα
Untitled
Βιέννη, 1956. Ο Νικος Καζαντζακης με τον αργεντινό συγγραφέα Αλφρέντο Βαρέλα

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΜέΡΑ25: Παρουσίασε το ευρωψηφοδέλτιο – Ξεχωρίζουν Βενετσάνου, Γρηγοριάδης, Ρεβενιώτη, Χρανιώτης

Το ευρωψηφοδέλτιο της ενωτικής πρωτοβουλίας ΜέΡΑ25 | Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά για...

Αυτοί είναι οι 42 υποψήφιοι ευρωβουλευτές της Νέας Αριστεράς – Μάρω Δούκα, Σακελλαρίδης και Φίλης στη λίστα, όλα τα ονόματα

Τους 42 υποψήφιους και υποψήφιες ευρωβουλευτές/τριες της Νέας Αριστεράς ανακοίνωσε ο...

Θανατηφόρο τροχαίο στην Βουλή: Οι αστυνομικοί πάνε να ρίξουν ευθύνες στον νεκρό Ιάσονα

Σε μια προσπάθεια να αποδοθούν μερικές έστω ευθύνες στον 22χρονο...

38 χρόνια μετά το πυρηνικό ατύχημα του Τσέρνομπιλ

Του Φώτη Ποντικάκη* 38 χρόνια μετά το πυρηνικό ατύχημα στο...