23.8 C
Chania
Monday, September 16, 2024

Ο καθηγητής Απ. Βουλγαράκης στο Newsweek για τις πυρκαγιές στον Καναδά: “Είναι σχεδόν αδύνατο να σταματήσουν”

Ημερομηνία:

Ο Δρ. Απόστολος Βουλγαράκης, Αναπληρωτής Καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης για την Κλιματική Αλλαγή – Επιπτώσεις στο Κλίμα και το Ατμοσφαιρικό Περιβάλλον και Κάτοχος Έδρας AXA για τις Πυρκαγιές και το Κλίμα, ειναι ένας επιστήμονας που τυγχάνει διεθνούς αναγνώρισης.

Στις 3 Ιουλίου το Newsweek ζήτησε από τον Δρ. Αποστολάκη να μιλήσει για τις πυρκαγιές στον Καναδά που συνεχίζουν να καίουν.

Στο κείμενο του Newsweek μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής:

Ο Καναδάς βρίσκεται ήδη πολύ κοντά στο να έχει τη χειρότερη περίοδο πυρκαγιών στην ιστορία της χώρας, με πάνω από 20 εκατομμύρια στρέμματα δάσους να έχουν καεί, καθώς ένα μείγμα ζεστών και ξηρών συνθηκών έχει καταστροφικές συνέπειες για την άγρια πανίδα και εγκυμονεί αυξανόμενους κινδύνους για την υγεία των ανθρώπων που βρίσκονται στο πέρασμα των σύννεφων καπνού.

Οι τελευταίοι επίσημοι χάρτες από την Παρασκευή δείχνουν ότι οι πιο έντονες πυρκαγιές στον Καναδά επικεντρώνονται στο Κεμπέκ και το δυτικό Οντάριο, καθώς και στην επαρχία Αλμπέρτα, η οποία συνορεύει με τη Μοντάνα.

Ο κίνδυνος έχει γίνει επίσης ακραίος σε βόρειες περιοχές του Σασκάτσουαν και της Βρετανικής Κολομβίας.

Από τις 29 Ιουνίου, τα στοιχεία του Καναδικού Διακλαδικού Κέντρου Δασικών Πυρκαγιών (CIFFC) δείχνουν ότι υπήρχαν 497 ενεργές πυρκαγιές, ή οποίες 229 σχεδόν οι μισές ήταν εκτός ελέγχου. Μέχρι σήμερα, έχουν καεί 8,1 εκατομμύρια εκτάρια (περίπου 20 εκατομμύρια στρέμματα) γης.

Η εποχή των πυρκαγιών στον Καναδά διαρκεί συνήθως από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο, γεγονός που υποδηλώνει ότι η κατάσταση θα μπορούσε να επιδεινωθεί όσο προχωρά το 2023. Εν τω μεταξύ, η NASA δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι τα σύννεφα καπνού από τις πυρκαγιές στον Καναδά έχουν ήδη φτάσει μέχρι τη δυτική Ευρώπη.

Τις τελευταίες εβδομάδες, στη βόρεια ηπειρωτική Αμερική επικρατεί ζεστός, ξηρός καιρός με λίγες βροχές, μετά από έναν σχετικά ξηρό χειμώνα.

Οι ειδικοί συμφωνούν σε μεγάλο βαθμό ότι οι εκτεταμένες δασικές πυρκαγιές, και οι συνθήκες που τις επέτρεψαν, είναι ένα ακόμη παράδειγμα ακραίων καιρικών φαινομένων που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή.

“Τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι μακράν η κυρίαρχη αιτία αυτής της περιόδου πυρκαγιών που σπάει ρεκόρ και βρίσκεται σε εξέλιξη σήμερα στον Καναδά”, δήλωσε στο Newsweek ο Απόστολος Βουλγαράκης, καθηγητής κλιματικής αλλαγής στο Imperial College του Λονδίνου και κάτοχος της έδρας AXA για τις δασικές πυρκαγιές στο Πολυτεχνείο Κρήτης.

Καλοκαίρια με πιο έντονη ξηρασία και ζέστη από το μέσο όρο υπήρχαν πάντα, αλλά το κλειδί για την εξήγηση αυτού που συμβαίνει τώρα είναι ότι αυτά τα φυσικά φαινόμενα ωθούνται σε νέα ακραία επίπεδα λόγω της κλιματικής αλλαγής, η οποία προκαλεί όλο και πιο καταστροφικά φαινόμενα σε όλο τον κόσμο καθώς εξελίσσεται.

Καθώς η μέση θερμοκρασία της γης αυξάνει, περισσότερη ενέργεια ωθείται στο σύστημα καιρού, συμβάλλοντας σε μεγαλύτερη αστάθεια στο ρεύμα πίδακα – ένα ρεύμα αέρα που χωρίζει τα ψυχρότερα ατμοσφαιρικά μοτίβα προς τους πόλους από τα θερμότερα κλίματα κοντά στους τροπικούς.

Αυτό το κάνει να μετατοπίζεται βορειότερα και νοτιότερα από ό,τι συνήθως, προκαλώντας φρικτά θερμά καιρικά φαινόμενα σε περιοχές πιο κοντά στους πόλους από ό,τι αναμενόταν ιστορικά, όπως οι καύσωνες του 2022 στην Ευρώπη, και ψυχρά κύματα πιο κοντά στον ισημερινό, όπως το χειμερινό ψύχος μέχρι το Τέξας τον Δεκέμβριο.

Οι προσπάθειες πυρόσβεσης από μόνες τους είναι απίθανο να κατασβέσουν τις φλόγες.

Το να σταματήσουν οι σημερινές πυρκαγιές δεν εξαρτάται μόνο από την ύπαρξη βροχής, αλλά και από συνεχείς ή έντονες βροχοπτώσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα.

“Με δεδομένη την ενέργεια που έχουν αυτές οι πυρκαγιές όσο καίνε, είναι σχεδόν αδύνατο να σταματήσουν, εκτός αν έρθουν μεγάλες και έντονες βροχοπτώσεις”, δήλωσε ο Βουλγαράκης. “Αυτό δεν προβλέπεται στο στάδιο που βρισκόμαστε τώρα, αλλά ελπίζουμε για το καλύτερο”.

Αυτό συμβαίνει επειδή οι πυρκαγιές μπορούν να αποτραπούν μόνο με το να σταματήσουν οι δύο κύριες συνθήκες που οδηγούν στην έναρξή τους – η ξηρή καύσιμη ύλη και οι θερμές συνθήκες που καθιστούν την ανάφλεξη πιο πιθανή.

Τα υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε συνδυασμό με την έντονη καλοκαιρινή ζέστη οδηγούν σε ενισχυτικές επιπτώσεις όσον αφορά την ευημερία του πληθυσμού, με τον κίνδυνο για σοβαρά προβλήματα υγείας και νοσηλείες να αυξάνεται κατακόρυφα, δήλωσε ο κ. Βουλγαράκης. “Αυτό αποδεικνύει τις σύνθετες καταστροφές που μπορεί να προκύψουν με την κλιματική αλλαγή”.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σε προπαγανδιστικό βίντεο του νεοναζιστικού τάγματος Αζόφ ο «επίδοξος δολοφόνος» του Τραμπ

Σε προπαγανδιστικό βίντεο του νεοναζιστικού τάγματος Αζόφ εμφανίζεται ο...

Μεγάλη προσέλευση κόσμου στο STAVROS BLUE MOON | Φωτός

Η εκδήλωση "STAVROS BLUE MOON", που διοργανώθηκε από τον...

Υπερ-αδειοδότηση, υπερ-ανάπτυξη και πρωταθλητισμός στην εγκατάσταση έργων ΑΠΕ!

Της Βάννας Σφακιανάκη O Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ)...

Κρήτη: Έπιασαν τους απατεώνες που εξαπάτησαν ηλικιωμένη με λάφυρο χιλιάδες ευρώ

Σε μια επιτυχημένη επιχείρηση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ρεθύμνου, εξιχνιάστηκε...