17.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Ο καθηγητής Γιώργος Μαργαρίτης υποψήφιος με το ΚΚΕ στο Ηράκλειο

Ημερομηνία:

Ο γνωστός ιστορικός και καθηγητής Πανεπιστημίου Γιώργος Μαργαρίτης θα είναι υποψήφιος με το ΚΚΕ στο νομό Ηρακλείου.

Ο Γιώργος Μαργαρίτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1954 και σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Νίκαιας, στη Γαλλία, όπου το 1981 ανακηρύχθηκε διδάκτορας.

Διδάσκει Σύγχρονη Πολιτική και Κοινωνική Ιστορία στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από το 2004, ενώ τα προηγούμενα 20 χρόνια εργαζόταν επίσης ως καθηγητής Ιστορίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης. Έχει πάρει μέρος ως εισηγητής σε πολλά επιστημονικά συνέδρια ενώ έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα σε ελληνικά και ξένα περιοδικά και συμμετάσχει σε συλλογικούς τόμους. Τα ενδιαφέροντά του επικεντρώνονται στην σύγχρονη ευρωπαϊκή και ελληνική ιστορία. Ειδικότερα έχει ασχοληθεί με τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, την ιταλική και την γερμανική εισβολή στην Ελλάδα, την Κατοχή και την Αντίσταση. Έχει ασχοληθεί με τις μειονότητες στην Ελλάδα, με τον Ελληνικό Εμφύλιο Πόλεμο και την Επανάσταση του 1821, την πολιτική και κοινωνική ιστορία της Ευρώπης τον εικοστό αιώνα.

Αρθρογράφησε και αρθρογραφεί για ιστορικά, πολιτικά θέματα και ζητήματα αμυντικής πολιτικής στις εφημερίδες Τα Νέα, Καθημερινή, Ριζοσπάστης, Το Βήμα, Ελευθεροτυπία, Εφημερίδα των Συντακτών, Ελεύθερος Τύπος και άλλες. Υπήρξε μέλος της συντακτικής επιτροπής και βασικός αρθρογράφος του περιοδικού Ο Πολίτης για είκοσι σχεδόν χρόνια.

Από το 2004 συνεργάζεται πολιτικά με το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας. Στις 8 Ιανουαρίου 2015 ανακοινώθηκε η υποψηφιότητά του στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας για τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015. Έκτοτε είναι υποψήφιος με τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ σε διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις.

Ενδεικτική εργογραφία

  • Από την ήττα στην εξέγερση. Ελλάδα 1941–1942 (Αθήνα 1993)
  • Ιστορία του Ελληνικού Εμφυλίου Πολέμου, τόμοι Α’-Β’ (Αθήνα, 2000-2001)
  • Ανεπιθύμητοι συμπατριώτες: Στοιχεία για την καταστροφή των μειονοτήτων της Ελλάδας, Εβραίοι και Τσάμηδες 1941–1944 (Αθήνα 2005)
  • Προαγγελία θυελλωδών ανέμων. Ο πόλεμος στην Αλβανία και η πρώτη περίοδος της Κατοχής (Αθήνα 2009)
  • Πλημμυρίδα και Άμπωτη. Ο ευρωπαϊκός 20ος αιώνας, Μέρος πρώτο: Από τον αποικισμό στη ναζιστική Νέα Ευρώπη 1873-1942) (Αθήνα 2014)
  • Πόλεμος και Πολιτική (Αθήνα, 2015)
  • Ήταν ένα μικρό καράβι (Αθήνα, 2016)
  • Ιστορία της Ρωσικής Επανάστασης (Αθήνα, 2017)
  • Ενάντια σε Φρούρια και τείχη 1821. Μια μικρή εισαγωγή για την Ελληνική Επανάσταση. (Αθήνα, 2020)
  • Η υπεράσπιση της ελεύθερης Ελλάδας. 1825-1827. Οι κρίσιμες αναμετρήσεις που οδήγησαν στη θεμελίωση της ελληνικής ανεξαρτησίας (Αθήνα, 2021)
  • Οι εμφύλιοι πόλεμοι στον σύγχρονο κόσμο (Αθήνα, 2022)

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...