19.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

Ο Καλίν αποκαλύπτει τη συνομιλία Πούτιν – Ερντογάν: Οι όροι της Ρωσίας για να τελειώσει ο πόλεμος

Ημερομηνία:

Πυρετώδεις είναι οι παρασκηνιακές συνομιλίες για την εξεύρεση λύσης για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, ο οποίος διανύει την 23η του ημέρα. Ρόλο στις προσπάθειες για εκεχειρία φαίνεται πως έχει και η Τουρκία. Μάλιστα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το απόγευμα της Πέμπτης (17/3), με τον οποίο μοιράστηκε τους όρους του για τη λήξη των συγκρούσεων στην ουκρανική επικράτεια.

Αναλυτικότερα, ο κορυφαίος σύμβουλος του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, είπε στο BBC για το κρίσιμο τηλεφώνημα μεταξύ των δύο ηγετών και αποκάλυψε ορισμένες λεπτομέρειες για το περιεχόμενο.

Σύμφωνα με τον Καλίν, ορισμένα από τα ρωσικά αιτήματα είναι πιο εύκολο να τα αποδεχτεί η Ουκρανία, συγκριτικά με άλλα.

Ο όρος που φαίνεται να έγινε αποδεκτός

Πρώτον, ο Πούτιν ζητά διαβεβαίωση από την Ουκρανία ότι θα παραμείνει ουδέτερη και δεν θα επιδιώξει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Υπενθυμίζεται ότι ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι δήλωσε την Τρίτη ότι η χώρα του «πρέπει να παραδεχτεί» ότι δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, μια παραχώρηση που θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως άνοιγμα για ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία.

Τα «δύσκολα» αιτήματα

Ο Καλίν είπε στο BBC ότι ο Πούτιν θέλει επίσης η Ουκρανία να ολοκληρώσει μια διαδικασία αφοπλισμού, να προστατεύσει τη ρωσική γλώσσα στη χώρα και να προχωρήσει σε «αποναζιστικοποίηση». Δεν είναι σαφές τι ακριβώς θα περιλαμβάνει το αίτημα αυτό, αλλά ο Πούτιν το έχει επανειλημμένα αναφέρει ως λόγο για τον πόλεμο, παρά το γεγονός ότι η Ουκρανία είναι δημοκρατία και ο πρόεδρός της είναι Εβραίος.

Πάντως, οι πιο απαιτητικοί όροι αφορούν στο καθεστώς της Κριμαίας και της περιοχής του Ντονμπάς, σύμφωνα με τον Καλίν, με τον Πούτιν να λέει ότι θα χρειαστεί να συναντηθεί προσωπικά με τον Ζελένσκι για να το συζητήσουν. Δεν δόθηκαν λεπτομέρειες σχετικά με αυτές τις απαιτήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η Κριμαία έχει καταληφθεί από τη Ρωσία από το 2014 και το Ντόνετσκ και το Λουχάνσκ, δύο αυτονομιστικές περιοχές στο Ντονμπάς, έχουν αναγνωριστεί από τη Ρωσία ως ανεξάρτητα κράτη.

Όπως ανέφερε το Reuters, τα αιτήματα που μοιράστηκε ο Πούτιν με τον Ερντογάν και γνωστοποίησε ο Καλίν ευθυγραμμίζονται με αυτά που περιέγραψε το Κρεμλίνο την περασμένη εβδομάδα. Η Ρωσία είπε στην Ουκρανία ότι θα διακόψει αμέσως τις «στρατιωτικές της επιχειρήσεις», εάν το Κίεβο πληρούσε τους όρους της, συμπεριλαμβανομένης της αλλαγής του συντάγματός του προκειμένου να διασφαλίσει την ουδετερότητα, την αναγνώριση της Κριμαίας ως ανήκουσας στη Ρωσία και την αναγνώριση του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ ως ανεξάρτητα κράτη.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε στο Reuters ότι τα αιτήματα αυτά είχαν μεταδοθεί στην Ουκρανία.

Την Τετάρτη, ο Ζελένσκι εξέθεσε τα δικά του αιτήματα για ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία, αφού αξιωματούχοι και από τις δύο χώρες δήλωσαν ότι σημειώνουν πρόοδο.

«Οι προτεραιότητές μου στις διαπραγματεύσεις είναι απολύτως σαφείς: το τέλος του πολέμου, εγγυήσεις ασφάλειας, κυριαρχία, αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας, πραγματικές εγγυήσεις για τη χώρα μας, πραγματική προστασία για τη χώρα μας», είπε ο ουκρανός πρόεδρος.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μητέρα Ιάσονα Λαλαούνη: Οργή για την δικαστική απόφαση – «Ούτε το δίπλωμα δεν του αφαίρεσαν»

Οργισμένη είναι η μητέρα του Ιάσονα Λαλαούνη από την απόφαση του δικαστηρίου, για τον αστυνομικό...

ΣΥΡΙΖΑ: Βουλευτές και υποψήφιοι ευρωβουλευτές ζητούν την καρατόμηση του Κασσελάκη Νο2…

Άνω – κάτω κάνει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το προσκλητήριο του…Κασσελάκη Β’...

Διακοπή νερού τη Μεγάλη Δευτέρα στο Βαμβακόπουλο

Διακοπές στην υδροδότηση θα υπάρξουν τη Μεγάλη Δευτέρα στην...