22.8 C
Chania
Saturday, April 27, 2024

Ο κορωνοϊός μεταλλάχθηκε και είναι πολύ πιο φονικός στην Ευρώπη, λέει κινέζικη μελέτη – Υπάρχουν 30 διαφορετικά στελέχη

Ημερομηνία:

Σύμφωνα με ερευνητές από την Κίνα, υπάρχουν 30 διαφορετικά στελέχη του κορωνοϊού SARS CoV-2.

Επιστήμονες του πανεπιστημίου Zhejiang εξέτασουν ένα μικρό αριθμό ασθενών και βρήκαν δεκάδες μεταλλάξεις – 19 εκ των οποίων δεν είχαν βρεθεί ποτέ πριν.

Κάποιες μεταλλάξεις βελτίωναν τη δυνατότητα του ιού να διεισδύει στα κύτταρα του σώματος, ενώ άλλες βοηθούσαν την αρρώστια να πολλαπλασιάζεται πιο γρήγορα.

Τα πιο φονικά στελέχη του ιού είναι γενετικά παρόμοια με αυτά που διαδόθηκαν στην Ευρώπη και στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με την South China Morning Post.

Εν τω μεταξύ, τα πιο αδύνατα στελέχη του ιού κυκλοφορούν σε άλλες περιοχές των ΗΠΑ, όπως η πολιτεία της Ουάσιγκτον.

Οι συγγραφείς υποστηρίζουν ότι τα ευρήματά τους – που βασίζονται σε μόλις 11 ασθενείς – αποδεικνύουν ότι η μετάλλαξη μπορεί να επηρεάσει την ένταση της ασθένειας.

Πιστεύουν ότι φταίνε αυτές οι μεταλλάξεις για τη φονικότητα του ιού σε περιοχές της Ευρώπης και της Νέας Υόρκης.

Δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο γιατί οι πιο επιθετικές μεταλλάξεις του ιού διαδόθηκαν στην Ευρώπη και γιατί οι πιο αδύναμες διαδόθηκαν κυρίως στις ΗΠΑ αλλά οι επιστήμονες λένε ότι οι ιοί διαρκώς μεταλλάσσονται για να προσπερνούν την αντίσταση που προβάλλουν τα ανοσοποιητικά συστήματα σε διαφορετικούς πληθυσμούς.

Ενδεικτικό της ισχύος του ιού είναι πως, όπως αναδεικνύει η εν λόγω μελέτη, που διεξήχθη από την καθηγήτρια Li Lanjuan και την ομάδα της, τα πιο επιθετικά στελέχη του ιού δημιούργησαν 270 φορές περισσότερο ιικό φορτίο σε σύγκριση με τα πιο αδύναμα στελέχη. «Τα ευρήματά μας αποκαλύπτουν ότι οι μεταλλάξεις μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την παθογένεια (την ικανότητα του ιού να προκαλέσει ασθένεια) του SARS-CoV-2», αναφέρουν οι επιστήμονες.

Όσον αφορά στην ανακάλυψη εμβολίου και φαρμάκου, οι ερευνητές σημειώνουν το εξής: «Όσο επείγουσα κι αν είναι μια τέτοια ανακάλυψη, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ο αντίκτυπος αυτών των μεταλλάξεων, ώστε να μην βρεθούμε αντιμέτωποι με παγίδες». Μέχρι στιγμής, σε παγκόσμιο επίπεδο, περίπου 2.5 εκατ. άνθρωποι έχουν μολυνθεί από τον ιό ενώ σχεδόν 170.000 έχουν χάσει τη ζωή τους.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: Δεύτερη ακριβότερη η Ελλάδα στο κόστος στέγασης

ΗΕλλάδα κατατάσσεται δεύτερη στην Ευρωζώνη όσον αφορά στο κόστος στέγασης συνολικά...

Ηράκλειο: Την παρακολουθούσε συστηματικά μέχρι που την “πέτυχε” στο δρόμο…

Χωρίς τέλος τα περιστατικά ενδοικογενειακής βίας στην Κρήτη, που...

Σκρέκας: «Αισιοδοξία για πιθανά εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα ανοιχτά της Κρήτης»

Οι πρώτες ενδείξεις μας κάνουν να νιώθουμε αισιοδοξία για...

Κρήτη: Στο Ηράκλειο η Σοφία, το διασημότερο ανθρωπόμορφο ρομπότ

Στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής MRC (Minoan Robotsports Competition) που πραγματοποιείται στο Ηράκλειο...