Επιστήμονες του πανεπιστημίου Zhejiang εξέτασουν ένα μικρό αριθμό ασθενών και βρήκαν δεκάδες μεταλλάξεις – 19 εκ των οποίων δεν είχαν βρεθεί ποτέ πριν.
Κάποιες μεταλλάξεις βελτίωναν τη δυνατότητα του ιού να διεισδύει στα κύτταρα του σώματος, ενώ άλλες βοηθούσαν την αρρώστια να πολλαπλασιάζεται πιο γρήγορα.
Τα πιο φονικά στελέχη του ιού είναι γενετικά παρόμοια με αυτά που διαδόθηκαν στην Ευρώπη και στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με την South China Morning Post.
Εν τω μεταξύ, τα πιο αδύνατα στελέχη του ιού κυκλοφορούν σε άλλες περιοχές των ΗΠΑ, όπως η πολιτεία της Ουάσιγκτον.
Οι συγγραφείς υποστηρίζουν ότι τα ευρήματά τους – που βασίζονται σε μόλις 11 ασθενείς – αποδεικνύουν ότι η μετάλλαξη μπορεί να επηρεάσει την ένταση της ασθένειας.
Πιστεύουν ότι φταίνε αυτές οι μεταλλάξεις για τη φονικότητα του ιού σε περιοχές της Ευρώπης και της Νέας Υόρκης.
Δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο γιατί οι πιο επιθετικές μεταλλάξεις του ιού διαδόθηκαν στην Ευρώπη και γιατί οι πιο αδύναμες διαδόθηκαν κυρίως στις ΗΠΑ αλλά οι επιστήμονες λένε ότι οι ιοί διαρκώς μεταλλάσσονται για να προσπερνούν την αντίσταση που προβάλλουν τα ανοσοποιητικά συστήματα σε διαφορετικούς πληθυσμούς.
Ενδεικτικό της ισχύος του ιού είναι πως, όπως αναδεικνύει η εν λόγω μελέτη, που διεξήχθη από την καθηγήτρια Li Lanjuan και την ομάδα της, τα πιο επιθετικά στελέχη του ιού δημιούργησαν 270 φορές περισσότερο ιικό φορτίο σε σύγκριση με τα πιο αδύναμα στελέχη. «Τα ευρήματά μας αποκαλύπτουν ότι οι μεταλλάξεις μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την παθογένεια (την ικανότητα του ιού να προκαλέσει ασθένεια) του SARS-CoV-2», αναφέρουν οι επιστήμονες.
Όσον αφορά στην ανακάλυψη εμβολίου και φαρμάκου, οι ερευνητές σημειώνουν το εξής: «Όσο επείγουσα κι αν είναι μια τέτοια ανακάλυψη, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ο αντίκτυπος αυτών των μεταλλάξεων, ώστε να μην βρεθούμε αντιμέτωποι με παγίδες». Μέχρι στιγμής, σε παγκόσμιο επίπεδο, περίπου 2.5 εκατ. άνθρωποι έχουν μολυνθεί από τον ιό ενώ σχεδόν 170.000 έχουν χάσει τη ζωή τους.