20.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Ο Κρητικός που δίνει «όραση» σε τυφλούς φιλάθλους

Ημερομηνία:

Ο Μανόλης Μαραβελάκης είναι ο άνθρωπος που δημιούργησε την πρωτοποριακή μέθοδο παρακολούθησης αγώνων από τυφλά άτομα.

Πριν από τον κυριακάτικο αγώνα Ολυμπιακός – Ατρόμητος, η ΠΑΕ Ολυμπιακός βράβευσε τον 43χρονο Παραολυμπιονίκη, Δημήτρη Αμπατζή. Να σημειωθεί πως στη διάρκεια του ματς εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα η μέθοδος παρουσίασης ποδοσφαιρικού αγώνα σε τυφλό φίλαθλο, τον Δημήτρη Αμπατζή στην προκειμένη περίπτωση, με φωνητική περιγραφή και ταυτόχρονη απτική υποστήριξη επί ειδικού τρισδιάστατου ανάγλυφου μοντέλου γηπέδου ποδοσφαίρου.

Πρόκειται για το πρώτο μοντέλο, της εν εξελίξει έρευνας του  Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστήμιου υπό τον Αναπληρωτή Καθηγητή Μανόλη Μαραβελάκη, σε συνεργασία με τον νομικό Τάκη Αλεξανδράκη.

Αυτή είναι η δεύτερη φορά που έγινε εφέτος, αφού προηγήθηκε ανάλογο σκηνικό στο ματς του Παναθηναϊκού με την Εφές στο κλειστό του ΟΑΚΑ για την Ευρωλίγκα.

ΜΠΑΣΚΕΤ-ΠΑΟ-ΣΥΣΤΗΜ.jpg#asset:145886

Ο Χανιώτης καθηγητής μίλησε στο Capitano.gr για το πως η ιδέα έγινε πράξη και πώς αυτή μπορεί να εξελιχθεί, ενώ ευχήθηκε το μοντέλο να βρεθεί όλο και σε περισσότερα ελληνικά γήπεδα.

«Όλο αυτό ξεκίνησε στο ματς του Παναθηναϊκού στο μπάσκετ με την Εφές. Πρώτα όμως χρησιμοποιήθηκε στον αγώνα μπαράζ Παναθηναϊκός ΑμεΑ – ΠΑΣΚΑ (Πανελλήνιος Αθλητικός Σύλλογος Κινητικά Αναπήρων). Η ιδέα ξεκίνησε από τον νομικό, κ. Αλεξανδράκη, ο οποίος έχασε την όρασή του σε νεαρή ηλικία. Σε αμφότερες τις περιπτώσεις, πρόκειται για μία τρισδιάστατη ταμπλέτα, με ανάγλυφη εκτύπωση, όπου αποτυπώνεται η τοπογραφία του γηπέδου. Ο φίλαθλος μπορεί να «περιηγείται» με τα δάκτυλά του και σε συνδυασμό με την περιγραφή των φάσεων του αγώνα από το άτομο που βρίσκεται δίπλα του, αλλά και τα ακουστικά ερεθίσματα που λαμβάνει από τις δονήσεις και τον παλμό του γηπέδου, μπορεί να παρακολουθήσει τον αγώνα πιο «ζωντανά», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μαραβελάκης.

Και πρόσθεσε: «Ο κ.Αλεξανδράκης τυφλώθηκε στην πορεία. Οπότε είχε αναμνήσεις. Το θέμα είναι το μοντέλο αυτό να βοηθά τα άτομα που είναι εκ γενετής τυφλά και εδώ είναι η μεγάλη πρόκληση. Γιατί αυτά τα άτομα δεν γνωρίζουν, για παράδειγμα, πώς ακριβώς είναι ένα γήπεδο, που είναι οι εξέδρες, οι παίκτες, οι πάγκοι. Δεν έχουν δει κάτι για να έχουν αναμνήσεις».

ολυμπια-τυφλο-συστη.jpg#asset:145887

Ο καθηγητής ευχήθηκε να δει το δημιούργημά του σε περισσότερα γήπεδα: «Μακάρι. Εύχομαι να το δω και σε κάποιο αγώνα του ΟΦΗ. Θέλουμε τη συμμετοχή περισσότερων ανθρώπων με προβλήματα όρασης γιατί η εμπειρία τους θα μας δώσει πληροφορίες για την τυχόν βελτίωση των απτικών μοντέλων και του τρόπου περιγραφής των βοηθών».

capitano.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ