25.8 C
Chania
Monday, May 20, 2024

Ο Κυριάκος Βιρβιδάκης για συνάντηση επιτροπών της ΕΕ

Ημερομηνία:

Τη Δευτέρα, 17 Φεβρουαρίου 2014, στα πλαίσια της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πραγματοποιήθηκε στη Βουλή των Ελλήνων, στην αίθουσα της Γερουσίας , συνάντηση των Προέδρων των Επιτροπών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κλείνοντας τις εργασίες της συνάντησης ο Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής των Ελλήνων, κ. Κυριάκος Βιρβιδάκης, ο οποίος προήδρευσε της συνάντησης, στα καταληκτικά του σχόλια ανέφερε τα εξής:

«Κλείνοντας τη σημερινή μας συνάντηση, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας, τις χρήσιμες επισημάνσεις σας και τη συμβολή σας στο διάλογο που θα συνεχισθεί τον επόμενο μήνα στις Βρυξέλλες, στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών μας. Εκεί θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε πιο διεξοδικά τις θέσεις μας για το μέλλον του χώρου ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης.

Όπως διαπιστώσαμε κατά τη σημερινή συζήτηση στο προσεχές μέλλον θα πρέπει να εστιάσουμε στη συνοχή πολιτικών και στην αποτελεσματική εφαρμογή των αποφάσεων και νομοθετικών ρυθμίσεων που ήδη δρομολογήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος της Στοκχόλμης. Παράλληλα, θα πρέπει να επαγρυπνούμε για την ισορροπία ανάμεσα στην ενίσχυση της ασφάλειας των πολιτών, χωρίς να θίγεται ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αρχών και αξιών που διέπουν την πολιτιστική ταυτότητα της Ευρώπης.

Η τεχνολογική επανάσταση και η χρήση του διαδικτύου έχουν επιφέρει τεράστιες αλλαγές στην καθημερινότητά μας και μας φέρνουν αντιμέτωπους με νέες προκλήσεις που καλούμαστε να διαχειριστούμε. Θέματα όπως η ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων και η προστασία της ιδιωτικότητας είναι ζητήματα που θα μας απασχολούν όλο και περισσότερο.

Οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης και ειδικότερα οι κοινωνικές της επιπτώσεις σε συνδυασμό με ένα ασταθές διεθνές περιβάλλον γεννούν ακόμα περισσότερες προκλήσεις. Ενισχύουν μεταναστευτικά ρεύματα προς τις ευημερούσες ευρωπαϊκές χώρες, εντείνοντας παράλληλα τις αντιδραστικές και εξτρεμιστικές συμπεριφορές πολιτών στο εσωτερικό της Ε.Ε., που πολλές φορές εκδηλώνεται με εγκληματικές ή τρομοκρατικές ενέργειες. Οι προσπάθειες για ενσωμάτωση των νόμιμων μεταναστών μέσα στις κοινωνίες μας, η συνεργασία των κρατικών αρχών με την κοινωνία των πολιτών, καθώς και η κατάλληλη εκπαίδευση των σωμάτων ασφαλείας μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Δεν πρέπει να λησμονούμε την αναπτυξιακή διάσταση της νόμιμης μετανάστευσης και της κινητικότητας.

Τα κράτη μέλη που βρίσκονται στα όρια της Ένωσης καλούνται να επωμιστούν ένα δυσανάλογο βάρος, σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της παράνομης μετανάστευσης. Όπως διαπιστώθηκε μέσα από τη συζήτηση, για να καταστεί αποτελεσματικότερη η ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική θα πρέπει να ενισχυθούν τα εργαλεία που ήδη υπάρχουν όπως η FRONTEX και παράλληλα να δοθεί έμφαση στα μέτρα πρόληψης, μέσω της συνεργασίας με τις γειτονικές μας χώρες και ιδιαιτέρως στην εφαρμογή των συμφωνιών επανεισδοχής στις χώρες διέλευσης και προέλευσης. Τέλος, η αρχή της αλληλεγγύης που διέπει τις ευρωπαϊκές αξίες πρέπει να διέπει και όλες τις πτυχές της μεταναστευτικής μας πολιτικής»

Στις 19 Μαρτίου 2014, στις Βρυξέλλες, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα πραγματοποιηθεί κοινή συνάντηση των επιτροπών, η οποία συνδιοργανώνεται από τη Βουλή των Ελλήνων και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με θέμα « Προτεραιότητες στους τομείς των πολιτικών ελευθεριών, της δικαιοσύνης και των εσωτερικών υποθέσεων για τα έτη 2014-2020».

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ