28.8 C
Chania
Wednesday, June 26, 2024

Ο κόσμος… αλλάζει

Ημερομηνία:

Γράφει ο Βαγγέλης Πάλλας, δημοσιογράφος ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο κόσμος αλλάζει και η σύγχρονη αριστερά δεν χρειάζεται να έχει κάποια καθεστώτα ως πρότυπα ούτε να λατρεύει κάποια πρόσωπα. Πράγματι μια σύγχρονη αριστερά δεν μπορεί να βλέπει τον σημερινό κόσμο με τα μάτια και τις   ιδεοληψίες του παρελθόντος.

Στην απαρχή της νέας χιλιετίας οι σύγχρονες κοινωνίες βιώνουν μεγάλες τεχνολογικές και οικονομικές αλλαγές, κοινωνικές και γεωπολιτικές ανακατατάξεις που ασκούν αντιφατικές επιδράσεις στη ζωή και στη συνείδηση δισεκατομμυρίων ανθρώπων του πλανήτη. Οι συντηρητικές δυνάμεις και οι κυρίαρχες ελίτ του καπιταλιστικού συστήματος, προσπαθούν να αξιοποιήσουν σε όφελος τους τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνικής, να καθυποτάξουν χώρες και λαούς στην εξυπηρέτηση των στενών και εγωιστικών τους συμφερόντων. Είναι προφανείς οι προσπάθειες τους να στρέψουν τον τροχό της ιστορίας στο παρελθόν, να αποτρέψουν ώριμες ριζοσπαστικές αλλαγές, χρησιμοποιώντας τα σύγχρονα «μέσα μαζικής επικοινωνίας» για τη χειραγώγηση συνειδήσεων.

Η Μαρξιστική κοσμοθεωρία της εξέλιξης, της γνώσης και του ριζοσπαστικού μετασχηματισμού του κόσμου, φωτίζει το δρόμο των κοινωνικών αλλαγών, έχοντας ως οδηγό τα πανανθρώπινα ιδανικά της ελευθερίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ισότητας, της αλληλεγγύης και της συναδέλφωσης των λαών. Οραματίζεται μια ανώτερη κοινωνία με ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας των ανθρώπων και μετάβαση τους «από το βασίλειο της ανάγκης στο βασίλειο της ελευθερίας».! Διερευνά με τη μέθοδο του διαλεκτικού υλισμού την επιστημονική αλήθεια και αξιοποιεί τα πορίσματα της σε όφελος της κοινωνίας και την προστασία της φύσης. Αντιμάχεται τις αντιλήψεις και πρακτικές της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, της κοινωνικής αδικίας, της αλλοτρίωσης, της καταπίεσης, της μισαλλοδοξίας, του σκοταδισμού και των ποικίλων διακρίσεων (κοινωνικών, φυλετικών, θρησκευτικών, εθνικότητας, φύλου, κ.ά.).

Η σύγχρονη ριζοσπαστική αριστερά στην Ευρώπη και τα ζητήματα της διεθνούς και της εσωτερικής πολιτικής δεν πρέπει να είναι αποκομμένα από την συνολική πολιτική και στρατηγική της.

Να οικοδομεί  σταθερά σχέσεις συνεργασίας και συμμαχίες με βάση αρχές και προγράμματα με όσες πολιτικές δυνάμεις μπορούν να συμμετέχουν στην άλλη πρόταση.

Σήμερα καλώς ή κακώς στον κόσμο υπάρχει  η αριστερά … αλλά και η δεξιά.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

“H εργατική τάξη πάει στην κόλαση”: Μουσική ανάγνωστο στο 3ο φεστιβάλ βιβλίου Χανίων

Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης, έπειτα από πρόσκληση του Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων, παρουσιάζει μια μουσική ανάγνωση βασισμένη στο βιβλίο του Ντιντιέ Εριμπόν, «Επιστροφή στη Ρενς». Το βιβλίο επιχειρούν να ζωντανέψουν με λόγια και μουσική ο ηθοποιός, σκηνοθέτης και δάσκαλος υποκριτικής Ακύλλας Καραζήσης με τον Βρετανό μουσικό, συνθέτη και παραγωγό Gary Salomon. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την...

Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Δ.Σ του Συλλόγου Επαγγελματιών Εστίασης Χανίων

Συνεδρίασε την Δευτέρα 17/6/2024 το νέο διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου Επαγγελματιών Εστίασης...

Ανακατασκευάζει τα πεζοδρόμια στην Αμπεριά ο Δήμος Χανίων

Συνεχίζονται με πυρετώδεις ρυθμούς οι εργασίες ανάπλασης και ανακατασκευής...