15.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Ο κύβος ερρίφθη: Στις 21 Μαΐου οι εκλογές – Το παρασκήνιο της απόφασης Μητσοτάκη

Ημερομηνία:

Ο κύβος για αναβολή των εκλογών στις 21 Μαΐου, φαίνεται ότι ερρίφθη από το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο, στη σκιά της ανείπωτης τραγωδίας, του εθνικού πένθους και του σοκ από την απώλεια τόσων ανθρώπων αλλά και της οργής για την ανυπαρξία στοιχειώδους ασφάλειας στα σιδηροδρομικά δίκτυα της χώρας, χρειάζεται χρόνο προκειμένου να ανασυνταχθεί το ίδιο και να ανασυντάξει την προεκλογική του στρατηγική.

Πολύ καλά πληροφορημένες πηγές του iEidiseis.gr αναφέρουν, ότι στη συμπλήρωση έξι 24ώρων από το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη και τον καταιγισμό αποκαλύψεων που έρχονται καθημερινά στο φως της δημοσιότητας για αδιανόητα λάθη, ανεπάρκειες και εγκληματικούς χειρισμούς, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πλέον πειστεί από τα επιχειρήματα της πλειονότητας των συνεργατών του ότι υπό τις σημερινές συνθήκες στη χώρα, δεν μπορούν να στηθούν κάλπες σε έναν μήνα.

Αντιθέτως, απαιτείται ο μέγιστος δυνατός χρόνος, προκειμένου αφενός να υπάρξει μία χρονική απόσταση από την τραγωδία, ώστε να καταλαγιάσει η γενικευμένη οργή και αφετέρου να προλάβει η κυβέρνηση να πάρει στα χέρια της το πόρισμα των Εμπειρογνωμόνων για να αποκτήσει νέα επιχειρήματα, που σήμερα δεν διαθέτει.

Με αυτό το σκεπτικό, το κυβερνητικό επιτελείο αποφάσισε να μεταθέσει τον χρόνο των εκλογών της απλής αναλογικής για την 21η Μαΐου και τις δεύτερες, αν απαιτηθούν, στις 2 Ιουλίου. Το γεγονός ότι αν και είχε προεξοφληθεί η διεξαγωγή των εκλογών στις 9 Απριλίου, ο κ. Μητσοτάκης δεν το επιβεβαίωσε ποτέ δημόσια, διευκολύνει τη διαχείριση της αναβολής των εκλογών από το Μέγαρο Μαξίμου.

Στο κυβερνητικό επιτελείο, αναμένουν με μεγάλη αγωνία τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, κρυφών και φανερών, που ήδη διενεργούνται για λογαριασμό της κυβερνητικής πλειοψηφίας, προκειμένου να αποκτήσουν μία πρώτη εικόνα για το μέγεθος της «ζημιάς» στη δυναμική της ΝΔ αλλά και την ένταση και την έκταση της έκδηλης τάσης για αντισυστημική ψήφο διαμαρτυρίας.

Στο μεταξύ, οργανώνουν την «άμυνά τους», γνωρίζοντας ότι είναι θέμα ολίγου χρόνου να ξεκινήσει το «σκληρό ροκ» με τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Σε μία πρώτη «διορθωτική κίνηση», ο πρωθυπουργός ζήτησε χθες «μία μεγάλη συγνώμη στις οικογένειες των θυμάτων, τόσο προσωπική, όπως είπε, όσο και στο όνομα όλων όσοι κυβέρνησαν τη χώρα εδώ και χρόνια, αναγνωρίζοντας ότι πράγματι, στην Ελλάδα του 2023, δεν γίνεται δυο τρένα να κινούνται αντίθετα στην ίδια γραμμή και να μην το έχει αντιληφθεί κανείς.

Η ανάγκη αλλαγής πλεύσης από την αρχική αντίδραση του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος, από τον τόπο της τραγωδίας μίλησε για ανθρώπινο λάθος, είναι προφανής. Κυβερνητικά στελέχη αλλά και επικοινωνιολόγοι αντιλήφθηκαν ότι η αρχική δήλωση του πρωθυπουργού, πυροδότησε περαιτέρω την οργή των πολιτών, αφού δημιούργησε την εντύπωση ότι η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει την απόδοση ευθυνών.

Η δεύτερη διορθωτική κίνηση ήρθε σήμερα από τον κ. Μητσοτάκη, στον απόηχο της προκλητικής και άστοχης απόφασης για τοποθέτηση του Α. Ζηλιασκόπουλου στην τριμερή επιτροπή για την διαλεύκανση του ατυχήματος και της μετέπειτα παραίτησής του, υπό την πίεση της αντιπολίτευσης.

Ο πρωθυπουργός απέστειλε επιστολή στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο, ζητώντας εκ μέρους της κυβέρνησης, την προτεραιοποίηση των σχετικών υποθέσεων και την ανάθεσή τους, εφόσον το κρίνει, στο υψηλότερο δυνατό ανακριτικό επίπεδο». Και αυτή η κίνηση για προφανείς λόγους, αφού από μόνο του το Πόρισμα της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων δεν αρκεί για να αμβλύνει τη γενικευμένη καχυποψία για προσπάθεια συγκάλυψης.

Μεθαύριο, Τετάρτη, θα πάρει τη σκυτάλη ο νέος υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Γ. Γεραπετρίτης, ο οποίος, μετά τη διήμερη παραμονή του στον τόπο του πολύνεκρου δυστυχήματος, θα δώσει την πρώτη συνέντευξη τύπου για την τραγωδία.

Οι προετοιμασίες είναι πυρετώδεις και το στοίχημα δύσκολο για τον νέο υπουργό.

Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Γ. Οικονόμου, την Πέμπτη στις 11.00 θα γίνει η τακτική συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Θα υπάρξει ενημέρωση από τον Υπουργό Επικρατείας, αρμόδιο για θέματα υποδομών και μεταφορών, τον κ. Γεραπετρίτη, για τα ζητήματα του τραγικού δυστυχήματος. Θα συζητηθούν ενδεχόμενες θεσμικές κινήσεις και παρεμβάσεις που επιβάλλονται για κάποια πράγματα που πρέπει να γίνουν άμεσα.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ