18.8 C
Chania
Tuesday, April 30, 2024

Ο Λόφος Καστέλι είναι μία ανοιχτή πληγή στις σχέσεις Πολυτεχνείου Κρήτης και τοπικής κοινωνίας που πρέπει να κλείσει

Ημερομηνία:

Αυτό είναι η απλή αλήθεια. Η σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ του πανεπιστημιακού ιδρύματος και την τοπική κοινωνία έχει διαρραγεί με τρόπο ανεπίτρεπτο και μεγάλη ευθύνη για αυτό έχουν οι προηγούμενες πρυτανικές αρχές του Πολυτεχνείου Κρήτης οι οποίες ενώ έχουν στην ιδιοκτησία τους δεκάδες ακίνητα που χάσκουν εγκατελειμμένα αποφάσισε να προχωρήσει στην ξενοδοχοποίηση της ψυχής των Χανίων.

Ο λόφος Καστέλι και τα κτίρια που βρίσκονται εκεί είναι ίσως το πιο ιστορικό σημείο των Χανίων εδώ και χιλιετίες. Δόθηκαν ως δώρο από την τοπική κοινωνία προς το νέο τότε πανεπιστημιακό ίδρυμα μετά από αγώνες πολλών ετών, για να χρησιμοποιηθεί για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Τώρα με μία σοφιστεία που θα έκανε να ντρέπονται ακόμη και οι χειρότεροι σοφιστές το Πολυτεχνείο Κρήτης έδωσε σε εταιρεία τα ακίνητα στο λόφο Καστέλι για να τα μετατρέψει σε ξενοδοχείο πολυτελείας. Η σοφιστεία κρύβεται στο γεγονός ότι αιτιολογεί αυτή την απόφαση και λέει ότι δεν αθέτησε κάποια υπόσχεση επειδή τα χρήματα που θα καρπωθεί το πανεπιστημιακό ίδρυμα θα χρησιμοποιηθούν για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Αυτό έλειπε! Να έμπαιναν και στις τσέπες των καθηγητών και των πρυτάνεων που συνυπόγραψαν σα ξεπεσμένοι πράκτορες του real estate το ξεπούλημα της ιστορίας της πόλης.

Δεν είναι αργά να έλθουν στα συγκαλά τους εκεί στο Πολυτεχνείο γιατί το ρήγμα που δημιουργούν με την τοπική κοινωνία είναι τέτοιο που το κόστος που θα έχει θα είναι πολύ μεγαλύτερο από τα μισθώματα που λαμβάνουν από την εταιρεία.

Από ανθρώπους με τέτοια μόρφωση θα περίμενε κανείς να έχουν περισσότερη σοφία όταν λαμβάνουν αποφάσεις. Όμως απ’ ότι φαίνεται, η σοφία δεν είναι ταυτόσημη με τη μόρφωση.

Ο κ. Ζερβάκης, καλά θα κάνει να αναθεωρήσει. Δεν μπορεί μόνο το Πολυτεχνείο Κρήτης να βρίσκεται απέναντι σε όλη την κοινωνία των Χανίων, σε όλους τους φορείς, σε όλους τους συλλόγους. Δε είναι δυνατόν το ίδρυμα για το οποίο οι Χανιώτες αγωνίστηκαν με όλες τους τις δυνάμεις να ιδρυθεί, να βρίσκεται απέναντι από τους Χανιώτες. Πρόκειται για βλακώδης, μικρόνοη και ξεροκέφαλη, για μία καταστρεπτική νοοτροπία.

Υπάρχει ακόμα χρόνος για να δείξουν το απαραίτητο θάρρος ολες οι πλευρές και να βρεθεί μία λύση σε ένα αδιέξοδο για το οποίο η τοπική κοινωνία των Χανίων δεν έχει καμία απολύτως ευθύνη, όμως αυτή θα υποστεί τις συνέπειες.

Το Πολυτεχνείο Κρήτης δεν είναι υπεράνω των Χανίων.

 

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σούδα: Το μυστικό του κρηπιδώματος Κ-14 και το θηριώδες Αϊζενχάουερ

Η βάση της Σούδας είναι ίσως η μοναδική βάση στη Μεσόγειο που...

Χανιά: Ένας 15χρονος ξυλοκόπησε τη γιαγιά του – Θύμα οικογενειακής βίας στο παρελθόν ο ανήλικος

Ένα απίστευτο περιστατικό ενδοοικοενειακής βίας με πρωταγωνιστή ανήλικο και...

Απεργία και στα πλοία την Πρωτομαγιά – Οι αλλαγές στα δρομολόγια

Τη συμμετοχή της στην πανελλαδική – πανεργατική 24ωρη απεργία...