15.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Ο Μίκης ως… μεταγραφή του Μαρινάκη

Ημερομηνία:

Του Μάριου Διονέλλη

Να συνδέσει το όνομά του με τον Μίκη Θεοδωράκη προσπαθεί ο εφοπλιστής Βαγγέλης Μαρινάκης, προσφέροντας χρηματοδότηση για την ανάδειξη του πατρικού σπιτιού του μουσικοσυνθέτη στον Γαλατά Χανίων. Συνεπικουρούμενος από τον Δήμο Χανίων, ο οποίος εδώ και χρόνια αδυνατεί να αξιοποιήσει το σπίτι των Θεοδωράκηδων που του παραχώρησε ο ίδιος ο Μίκης, ο εφοπλιστής επιχειρεί να αναβαπτιστεί μέσω του πολιτιστικού κεφαλαίου της Κρήτης, αξιοποιώντας τη σύνδεση του μουσικοσυνθέτη με τα Χανιά και τον Γαλατά όπου είχε διαλέξει να βρίσκεται η τελευταία του κατοικία.

Ωστόσο, η τιμή που έκανε ο Μίκης στην Κρήτη φαίνεται πως δεν στάθηκε ικανή ώστε να εξευρεθούν οι αναγκαίοι πόροι για τη μετατροπή του σπιτιού του σε ένα ψηφιακό μουσείο και χώρο μελέτης για το πολυσχιδές έργο του.

Οπως αναφέρει στην «Εφ.Συν.» ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Χανίων, Γιάννης Γιαννακάκης, κατά καιρούς είχαν αναζητηθεί πόροι για το έργο από φορείς της πολιτείας, χωρίς αποτέλεσμα. «Είχαμε συζητήσει με τη Γιάννα Αγγελοπούλου ως πρόεδρο της επιτροπής «Ελλάδα 2021» και πρόσφατα προτείναμε την ένταξη στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» χωρίς επιτυχία», λέει ο κ. Γιαννακάκης, ενώ, όπως αναφέρει, «είχε ζητηθεί η συνδρομή τοπικών επιχειρηματιών και η επαφή με τον κ. Μαρινάκη έγινε μέσω του προέδρου του Επιμελητηρίου Χανίων, που έχει επαγγελματική συνεργασία μαζί του».

Η πρόταση Μαρινάκη εντάσσεται σε μια συστηματική προσπάθεια σύνδεσης της εικόνας του επιχειρηματία με τον πολιτισμό, όπως έκανε πριν από μερικά χρόνια με το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη στη Μυρτιά Ηρακλείου. Τότε είχε απαιτήσει να δημιουργηθεί και ειδική πτέρυγα μέσα στο μουσείο προς τιμήν του πατέρα του, Μιλτιάδη Μαρινάκη, ενώ η τελετή των εγκαινίων είχε πάρει… ποδοσφαιρικό χαρακτήρα αφού στο μουσείο εμφανίστηκαν ακόμα και κασκόλ του Ολυμπιακού. Ο μουσικός Ρος Ντέιλι είχε μιλήσει για σύνδεση του Νίκου Καζαντζάκη με την «ποδοσφαιρική (και όχι μόνο) μαφία», κάνοντας λόγο για «μεγάλη ντροπή».

Στην περίπτωση του Μίκη δεν έχουν ακόμα αναφερθεί ανταλλάγματα στον Β. Μαρινάκη, ωστόσο ήδη από ΜΜΕ προβάλλεται περίπου ως δεδομένη η αποδοχή της δωρεάς του και ο ίδιος ως ευεργέτης. Η σχετική μελέτη, προϋπολογισμού 380-440 χιλιάδων ευρώ, αφορά την προμήθεια και εγκατάσταση επίπλων, Η/Μ εξοπλισμού και την ανάπτυξη πληροφοριακών και ηχητικών συστημάτων για τη μετατροπή του σπιτιού σε σύγχρονο χώρο μελέτης και μνήμης. Μάλιστα στην επιστολή προς τον Δήμο Χανίων, που συνυπογράφει και ο εφοπλιστής Ξενοφών Κωνσταντινίδης, δίνεται και χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση των εργασιών. «Μας έχουν πει για ολοκλήρωση σε τρεις μήνες. Καταλαβαίνετε πως αν πηγαίναμε σε διαγωνισμό θα θέλαμε τουλάχιστον 18 μήνες», λέει στην «Εφ.Συν.» ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού.

Αντιδράσεις

Το θέμα προκάλεσε αρνητικά σχόλια στο δημοτικό συμβούλιο όπου εισήχθη εκτός ημερήσιας διάταξης την περασμένη Τρίτη και αποφασίστηκε η απόσυρσή του ώστε πρώτα να εκφράσει γνώμη ο Παγκρήτιος Σύλλογος Φίλων Μίκη Θεοδωράκη, που έχει και την ευθύνη για την ανάδειξη του έργου του μουσικοσυνθέτη. Ο πρόεδρος του συλλόγου και εκτελεστής της διαθήκης του Μίκη, Γιώργος Αγοραστάκης, δηλώνει στην «Εφ.Συν.» αιφνιδιασμένος από τις εξελίξεις. «Από το φθινόπωρο υπάρχει σειρά επαφών με την πολιτεία, το υπουργείο Πολιτισμού, την Περιφέρεια Κρήτης, τον Δήμο Χανίων και τα τρία Πανεπιστήμια του νησιού για τη δημιουργία Ιδρύματος Μίκη Θεοδωράκη, όπως ήταν και η επιθυμία του ίδιου. Σε αυτό το ίδρυμα θα πρέπει να περάσει και το σπίτι και αυτό να απευθυνθεί θεσμικά σε κρατικούς και ιδιωτικούς φορείς για την οικονομική στήριξη του έργου του», λέει ο κ. Αγοραστάκης, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως από τον Δήμο Χανίων δεν είχε υπάρξει καμία ενημέρωση στους υπόλοιπους φορείς για τις κρούσεις στον εφοπλιστή.

Για τον επικοινωνιακό και προεκλογικό χαρακτήρα του θέματος μιλά στην «Εφ.Συν.» ο πρώην δήμαρχος Τάσος Βάμβουκας. «Ο Μίκης είχε δώσει σαφείς οδηγίες στον Σύλλογο Φίλων και τον πρόεδρό του και δεν θα επιθυμούσε να συνδεθεί το όνομά του με επιχειρηματικά ή άλλα συμφέροντα. Κάποιοι δεν έχουν καταλάβει τη μεγάλη τιμή που έκανε ο Μίκης στα Χανιά και αναζητούν δωρεές για ποσά που είναι μικρότερα ακόμα και από τα έξοδα των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων του δήμου», αναφέρει ο ίδιος.

«Δεν πρόκειται για δωρεά, πρόκειται για… αγορά», λέει ο Γιάννης Σαρρής, επικεφαλής της παράταξης «Πρωτοβουλία Πολιτών – Πρώτα ο Ανθρωπος». «Ο κύριος Μαρινάκης αγοράζει την αξιοπρέπεια και την τιμή που έχουν τα Χανιά, τα οποία υποδέχτηκαν έναν παγκόσμιο άνθρωπο όπως ο Μίκης Θεοδωράκης. Αλλοιώνεται η ιστορία του Μίκη σε μια γενικότερη προσπάθεια αναθεωρητισμού της Ιστορίας. Εδώ δεν πρόκειται για “σώβρακα και φανέλες” ούτε για την ενίσχυση ενός ποδοσφαιρικού σωματείου, αλλά για ένα σύμβολο αγώνα», λέει ο ίδιος.

«Δεν μπορεί ένας δήμος σαν τα Χανιά να μην μπορεί να χρηματοδοτήσει το έργο και να ζητάει ευεργεσίες. Είναι απόλυτα κατακριτέο και είμαστε απόλυτα αντίθετοι», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο Νίκος Βουρλάκης εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Χανίων. «Θέλω να πιστεύω ότι το θέμα δεν θα ξαναέρθει καν στο δημοτικό συμβούλιο, αφού φαντάζομαι ότι ο Σύλλογος Φίλων δεν πρόκειται να αποδεχτεί τη δωρεά», συμπληρώνει.

«Αποτελεί πρόκληση μεγαλοεφοπλιστές και μέτοχοι εταιρειών ενέργειας, που θησαυρίζουν από τους ενεργειακούς πολέμους και τις εξωφρενικές αυξήσεις των τιμών, να προσπαθούν να πλασαριστούν ως μαικήνες και ευεργέτες του τόπου, χρησιμοποιώντας το έργο του Μίκη Θεοδωράκη που είναι συνδεδεμένο με τους αγώνες των εργαζομένων, της φτωχολογιάς και της Αριστεράς», λέει στην «Εφ.Συν.» ο Σεραφείμ Ρίζος, επικεφαλής της παράταξης «Ανταρσία στα Χανιά».

efsyn.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ