10.8 C
Chania
Saturday, January 24, 2026

Ο Μακρόν θέλει τον Ντράγκι επικεφαλής του ΝΑΤΟ

Ημερομηνία:

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν θέλει να προτείνει στον Μάριο Ντράγκι τη θέση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, αν και ο Ντράγκι δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται, υπήρξε ένα «φιλικό» δείπνο μεταξύ των δύο ηγετών στο Ελιζέ. Το ενδεχόμενο να πάρει τη σκυτάλη από τον Γενς Στόλτενμπεργκ τον Ιούνιο, όχι μόνο με γαλλική πρόταση, έπεσε στο τραπέζι.

Οι σχέσεις μεταξύ Γαλλίας και Ιταλίας τους τελευταίους μήνες παρουσιάζουν διακυμάνσεις. Ο Ντράγκι συνεχάρη τον Γάλλο πρόεδρο για την επανεκλογή του και πήγε μαζί του στο Κίεβο. Όμως υπουργός της γαλλικής κυβέρνησης εξόργισε τη Τζόρτζια Μελόνικαθώς συνέκρινε την Ιταλία με την Ουγγαρία και την Πολωνία ενώ είπε πως« θέλουμε να συνεργαστούμε με την Ρώμη, αλλά θα παρακολουθήσουμε με ιδιαίτερη προσοχή τον σεβασμό των αξιών και των κανόνων του κράτους δικαίου».

Όπως αναφέρουν ιταλικά δημοσιεύματα, ο Μακρόν πρόκειται να γευματίσει στη Ρώμη με τον πρόεδρο Ματαρέλα κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που έχει προγραμματιστεί για τις 23 και 24 Οκτωβρίου. Μέχρι τότε, η Μελόνι είναι πιθανό να έχει ήδη αναλάβει το έργο του σχηματισμού της νέας κυβέρνησης.

Εν τω μεταξύ, όσοι είναι κοντά στον Ντράγκι διαψεύδουν την πρόταση Μακρόν. Σύμφωνα με πηγές του Palazzo Chigi, το δείπνο με τον Μακρόν ήταν «μια χειρονομία προσοχής και μεγάλης ευγένειας» από την πλευρά του Γάλλου προέδρου – ενώ ο Ντράγκι αποδέχτηκε την πρόσκληση για το δείπνο καθώς ήθελε να τον αποχαιρετίσει και να τον ευχαριστήσει για την καλή συνεργασία που είχαν.

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ