16.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Ο Μεγάλος Αδελφός είναι η Google και σε παρακολουθεί – Όλα τα στοιχεία που συλλέγουν οι εταιρείες δίχως τη γνώση μας

Ημερομηνία:

Αν κάποτε στο παρελθόν υπήρχε μία κυβέρνηση που θα παρακολουθούσε και θα συγκέντρωσε σε τέτοιο βαθμό στοιχεία για τους πολίτες μίας χώρας, όλοι θα μιλούσαν για ένα απολυταρχικό, ολοκληρωτικό καθεστώς ελέγχου. Σήμερα όμως, που το πράττουν τεχνολογικοί γίγαντες, δεν κουνιέται φύλλο.

Σε άρθρο του ο προγραμματιστής Dylan Curran στην Guardian αναφέρει όλα τα προσωπικά δεδομένα που συγκεντρώνουν Google και Facebook από τους χρήστες των υπηρεσιών δημιουργώντας έναν πραγματικό τρόμο για τη δύναμη που έχει επιτραπεί να έχουν οι συγκεκριμένες εταιρείες.

Πιο συγκεκριμένα στο άρθρο αναφέρονται τα εξής:

Η Google ξέρει που ήσουν

Η Google αποθηκεύει την περιοχή που βρίσκεται κάθε φορά που ανοίγεις το τηλέφωνό σου (αν έχεις ανοιχτό το location tracking). Μπορείς να δείς σε χρονολογική σειρά όλα τα μέρη που έχεις επισκεφθεί από την πρώτη ημέρα που ξεκίνησες να χρησιμοποιείς Google στο τηλέφωνό σσου.

Πατήστε σε αυτό το λινκ για να δείτε τα στοιχεία σας: google.com/maps/timeline?…

Η Google ξέρει τα πάντα που έχεις ψάξει και έχεις σβήσει

Η Google αποθηκεύει όλη την ιστορία των κινήσεών σου σε όλες τις συσκευές σου. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και αν σβήσεις την ιστορία των κινήσεών σου στις αναζητήσεις αλλά και στο κινητό σου, θα έχει ακόμη τα στοιχεία από άλλες συσκευές.

Πατήστε σε ατό το λινκ για να δείτε τα στοιχεία σας: myactivity.google.com/myactivity

Η Google έχει αναλυτικό προφίλ σου για χρήση από διαφημιστικές εταιρείες.

Η Google δημιουργεί ένα διαφημιστικό προφίλ που βασίζεται σε όλες τις πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένου της τοποθεσίας, του φύλλου, της ηλικίας, των χόμπι, της καριέρας, των ενδιαφερόντων, των σχέσεών σου, του πιθανού βάρους σου και του εισοδήματός σου.

Πατήστε στο λινκ για να δείτε τα στοιχεία σας: google.com/settings/ads/

Η Google ξέρει όλα τα προγράμματα που χρησιμοποιείς

Η Google αποθηκεύει πληροφορίες από κάθε πρόγραμμα που χρησιμοποιείς. Ξέρουν πόσο συχνά τα χρησιμοποιείς, πού τα χρησιμοποιείς, και με ποιους τα χρησιμοποιείς για να επικοινωνήσεις μαζί τους. Αυτό σημαίνει ότι γνωρίζουν σε ποιον μιλάς στο facebook, σε ποιες χώρες μιλάς, τι ώρα πας για ύπνο.

"google ad"

Πατήστε στο λινκ για να δείτε τα στοιχεία σας: security.google.com/settings/secur…

Η Google έχει όλη την ιστορία σας στο YouTube

H Google αποθηκεύει όλη την ιστορία σας στο Youtube, οπότε γνωρίζουν αν και πότε θα γίνεται πατέρας σύντομα, αν είστε συντηρητικοί, αν είστε προοδευτικοί, αν είστε Εβραίοι, Χριστιανοί, Μουσουλμάνοι, αν αισθάνεστε σε κατάθλιψη ή έχετε τάσεις αυτοκτονίας ή είστε ανορεξικοί.

Πατήστε στο λινκ για να δείτε τα στοιχεία σας: youtube.com/feed/history/s…

Τα στοιχεία που έχει η Google για σας μπορούν να γεμίσουν εκατομμύρια αρχεία κειμένου word

H Google προσφέρει την επιλογή για να κατεβάσετε όλα τα δεδομένα που κρατά για σας. Ζήτησα να κατεβάσω τον φάκελό μου και το αρχείο ήταν 5,5 gb που είναι περίπου 3.000.000 αρχεία word.

Στον φάκελο υπάρχουν όλα όσα έχεις κάνει bookmark, emails, σύνδεσμοι, τα αρχεία σου στο google drive, όλα όσα έχουμε αναφέρει παραπάνω, οι φωτογραφίες από το κινητό μου, οι εταιρείες από όπου αγόρασα προϊόντα, τα προϊόντα που αγόρασα μέσω Google.

Επίσης στον φάκελο έχουν όλα τα στοιχεία από το ημερολόγιό μου, την ιστορία των μετακινήσεών μου, τη μουσική που ακούω, τα βιβλία που έχω αγοράσει μέσω google, τα τηλέφωνα που έχω αγοράσει, τις σελίδες που έχω μοιραστεί, πόσα βήματα περπατώ κάθε μέρα…

Πατήστε στο λινκ για να δείτε τα στοιχεία σας: google.com/takeout

Και η facebook έχει τεράστιο όγκο δεδομένων για σένα

Και η facebook προσφέρει τη δυνατότητα να κατεβάσεις όλες τις πληροφορίες που έχουν συλλεχθεί για σένα. Ο δικος μου φάκελος ήταν περίπου 600 mb, δηλαδή, περίπου 400.000 αρχείο word.

Στα αρχεία συμπεριλαμβάνεται κάθε μήνυμα που έχεις στείλει ή έχεις λάβει, κάθε αρχείο αρχείο που έχεις στείλει ή έχεις λάβει, όλες οι επαφές μου στο τηλέφωνό μου και όλα τα ηχητικά μηνύματα που έστειλα ή έλαβα

Πατήστε στο λινκ για να δείτε τα στοιχεία σας: https://www.facebook.com/help/131112897028467

Η Facebook κρατά φάκελο για τα πάντα

Η facebook επίσης αποθηκεύει αυτό που νομίζει ότι μπορεί να σε ενδιαφέρει σύμφωνα με όλα όσα έχω πατήσει like και αυτά με τα οποία μιλώ με τους φίλους μου.

Ακόμη αποθηκεύει όλα τα stickers που έχετε στείλει καθώς και την κάθε φορά που μπαίνεις στο facebook, από πού μπαίνεις, τη ώρα, από ποια συσκευή.

Και αποθηκεύουν όλα τα προγράμματα που έχουν ποτέ συνδεδεθεί με τον λογαριασμό μου facebook, οπότε γνωρίζουν ότι ενδιαφέρομαι με την πολιτική, το διαδίκτυο και τις γραφικές τέχνες, ότι ήμουν ελεύθερος την τάδε περίοδο.

Έχουν πρόσβαση στην κάμερα και στο μικρόφωνο των συσκευών σου

Οι συγκεκριμένες εταιρείες έχουν πρόσβαση τόσο στην κάμερα όσο και στο μικρόφωνο οποιαδήποτε στιγμή, στις επαφές σου, στα email, στην ιστορία των τηλεφωνημάτων, στα μηνύματα που λαμβάνεις και δέχεσαι, στα αρχεία που κατεβάζεις, τα παιχνίδια που παίζεις, τη μουσική σου, ακόμη και τους ραδιοφωνικούς σταθμούς που ακούς.

Εδώ είναι κάποιους από τους τρόπους που η Google συγκεντρώνει τα δεδομένα από εσένα

Κατέβασα το ντοκουμέντα με όλα τα αρχεία που έχει συγκεντρώσει η Google για μένα και είναι έτσι όπως βλέπετε στην εικόνα οργανωμένα σε φακέλους:

My Google Takeout document.

Εδώ υπάρχει και όλη η ιστορία με τις αναζητήσεις που έχω κάνει, πάνω από 90.000 διαφορετικά αρχεία. Υπάρχουν στοιχεία ακόμη και για τις φωτογραφίες που κατέβασα καθώς και για τις ιστοσελίδες που επισκέφθηκα.

data

Στον προσωπικό μου φάκελο υπάρχει κάθε φωτογραφία που έψαξα ή έσωσα, κάθε τοποθεσία που έψαξα ή πάτησα πάνω της, κάθε άρθρο από όποιοδήποτε ειδησεογραφικό πρακτορείο επισκέφθηκα, και κάθε μου αναζήτηση στο Google από το 2009. Έχουν επίσης κάθε αναζήτησή μου στο youtube από το 2008.

Αυτές οι πληροφορίες καταγράφουν όλη την ιστορία ενός ανθρώπου όλων όσων έχει κάνει τα τελευταία 10 χρόνια. Και όλα αυτά τα προσωπικά δεδομένα για τη ζωή μου ανήκουν σε εταιρείες που τα χρησιμοποιούν δίχως ουδείς να μπορεί να τις ελέγξει. Όποιος αποκτά πρόσβαση στον λογαριασμό που έχεις στη Google, αποκτά αυτόματα πρόσβαση σε μία πλήρης καταγραφή κάθε πτυχής της ζωής σου.

Είναι ένα από τα πιο τρελά πράγματα της μοντέρνας εποχής μου. Δε θα επιτρέπαμε ποτέ σε μία κυβέρνηση ή σε μία πολυεθνική να βάζει κάμερες και μικρόφωνα στο σπίτι μας, ή καταγραφείς των τοποθεσιών που επισκεπτόμαστε. Αλλά το επιτρέπουμε σε τεράστιες τεχνολογικές εταιρείες για να βλέπουμε χαριτωμένα βίντεο με σκύλους και γάτες στο διαδίκτυο…

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ