22.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Ο Μπάιντεν κατηγορεί Πούτιν για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ αλλά ο πρόεδρος της FED τον «αδειάζει»

Ημερομηνία:

Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επέρριψε ξανά κατηγορίες για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ στην «Αύξηση των τιμών του Πούτιν», μόλις λίγη ώρα αφότου ο πρόεδρος της Federal Reserve Τζερόμ Πάουελ είπε ότι ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν ήταν ο κύριος μοχλός της αύξησης των τιμών καταναλωτή.

«Κάνω ό,τι μπορώ για να αμβλύνω την αύξηση της τιμής του Πούτιν και να μειώσω το κόστος του φυσικού αερίου και των τροφίμων», έγραψε ο Μπάιντεν σε tweet την Τετάρτη, διαφημίζοντας την απελευθέρωσή του πετρελαίου από στρατηγικά αποθέματα και τις προσπάθειες να βοηθήσει την Ουκρανία να εξάγει σιτηρά.

Σε δηλώσεις του, καλώντας το Κογκρέσο να αναστείλει τον ομοσπονδιακό φόρο βενζίνης, ο Μπάιντεν παρουσίασε επίσης το δίλημμα του πληθωρισμού ως επιλογή μεταξύ «χαμηλών τιμών φυσικού αερίου στις ΗΠΑ και της σιδερένιας γροθιάς του Πούτιν στην Ευρώπη».

Ωστόσο, νωρίτερα την Τετάρτη (22/6), ο Πάουελ αναγνώρισε ότι ο πληθωρισμός ήταν «σίγουρα υψηλός» πριν από τον πόλεμο του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία.

«Θα λέγατε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι ο κύριος μοχλός του πληθωρισμού στην Αμερική;» Ο γερουσιαστής Bill Hagerty, R-La., ρώτησε τον Powell. «Όχι. Ο πληθωρισμός ήταν υψηλός πριν, σίγουρα πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία», είπε ο πρόεδρος της Fed.

Η Ρωσία είναι σημαντικός εξαγωγέας καυσίμων και κρίσιμων ορυκτών που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρονικά είδη, η Ουκρανία είναι σημαντικός εξαγωγέας σιτηρών. Ο Πάουελ είπε ότι θα ήταν δίκαιο να κατηγορήσουμε για τον υψηλό πληθωρισμό της Ευρώπης τη μετάβασή της από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο, αλλά οι ρυθμοί πληθωρισμού των ΗΠΑ είναι ένα πιο περίπλοκο ζήτημα προσφοράς και ζήτησης.

«Αν κοιτάξετε συγκρίσιμες μεγάλες, προηγμένες οικονομίες όπως η δική μας, θα δείτε ρυθμούς πληθωρισμού που είναι αρκετά παρόμοιοι με τους δικούς μας και ορισμένες περιπτώσεις υψηλότεροι ή κάποιες χαμηλότεροι… Αλλά υπάρχουν σημαντικές διαφορές στα χαρακτηριστικά», είπε. «Το δικό μας αφορά περισσότερο τη ζήτηση. Θα έλεγα ότι για τους περισσότερους από τους άλλους, η δική τους αφορά περισσότερο τις τιμές της ενέργειας και τέτοια πράγματα».

Ο Λευκός Οίκος έχει αποδώσει συχνά την ευθύνη για τις αυξήσεις των τιμών στον πόλεμο της Ρωσίας – τον Απρίλιο ο Μπάιντεν είπε ότι το 70% της αύξησης των τιμών θα μπορούσε να αποδοθεί στην «αύξηση των τιμών του Πούτιν».

«Δεν έχουμε δει ποτέ κάτι σαν τον φόρο του Πούτιν στα τρόφιμα και το φυσικό αέριο», έλεγε ο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια δηλώσεων στο λιμάνι του Λος Άντζελες νωρίτερα αυτό το μήνα.

Ο Πάουελ σημείωσε ότι είναι πιθανές περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων, καθώς η γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Γουόρεν τον προειδοποίησε ότι οι αυξήσεις επιτοκίων θα «έδιωχναν αυτήν την οικονομία από τον γκρεμό» σε ακρόαση της Γερουσίας το πρωί της Τετάρτης.

Ο Πάουελ είπε ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων θα αποφασιστούν σε «συνεδρίαση με συνεδρίαση» και ότι η κεντρική τράπεζα θα χρειαστεί να δει «απελπιστικά στοιχεία» ότι ο πληθωρισμός μειώνεται για να σταματήσει τις αυξήσεις.

Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή βρίσκεται επί του παρόντος στο 8,6% τον περασμένο Μάιο – το υψηλότερο των τελευταίων 40 ετών. Η Fed την περασμένη εβδομάδα αύξησε τα επιτόκια κατά 0,75%, σε ένα εύρος από 1,5% έως 1,75%. Καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, η Fed διατήρησε τα επιτόκια σχεδόν στο μηδέν, επιμένοντας ότι ο πληθωρισμός θα ήταν «παροδικός».

Η χρηματιστηριακή αγορά έχει υποχωρήσει εν μέσω της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής, αλλά ο Πάουελ είπε ότι αυτό οφείλεται στο ότι η οικονομία έχει ήδη προεξοφλήσει ότι η Fed θα ανεβάσει τα επιτόκια ακόμη υψηλότερα.

«Οι οικονομικές συνθήκες έχουν ήδη κοστολογηθεί σε πρόσθετες αυξήσεις επιτοκίων, αλλά πρέπει να προχωρήσουμε και να τις έχουμε», είπε στην Επιτροπή Τραπεζών της Γερουσίας.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ