20.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Ο μυστηριώδης κοροναϊός εξαπλώνεται: Από την Κίνα ως την Ταϊλάνδη και την Ιαπωνία

Ημερομηνία:

Κλιμακώνεται ο παγκόσμιο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις σχετικά με τον νέο μυστηριώδη κοροναϊό που εξαπλώνεται με ανησυχητικούς ρυθμούς στην Κίνα αλλά και σε άλλες χώρες μέσω επιβατών αεροπορικών πτήσεων.

Περιστατικά έχουν ήδη διαγνωστεί στο Πεκίνο, τη Σανγκάη, τη Βουχάν (η πλειονότητα, καθώς θεωρείται και η αρχική εστία του ιού), η Γκουαντόνγκ, ενώ τα πρώτα κρούσματα καταγράφηκαν ήδη σε Ιαπωνία, Νότια Κορέα και Ταϊλάνδη. Νεώτερες πληροφορίες αναφέρουν ύποπτα κρούσματα τόσο στις Φιλιππίνες όσο και στην Αυστραλία.

Σήμερα έγινε γνωστό ότι οι αρχές στις Φιλιππίνες προσπαθούν να καθορίσουν από τι πάσχει ένα 5χρονο παιδί το οποίο πρόσφατα έφτασε στη χώρα από την Κίνα και ενδέχεται να είναι το πρώτο κρούσμα στη χώρα του νέου, μυστηριώδους κοροναϊού που έχει εμφανιστεί στην κινεζική πόλη Βουχάν.

Το παιδί έφτασε στις Φιλιππίνες στις 12 Ιανουαρίου από την πόλη αυτή, από την οποία φαίνεται ότι έχει ξεκινήσει η επιδημία. Έκτοτε νοσηλεύεται με συμπτώματα παρόμοια με αυτά της γρίπης. Μόλις έφτασε στο Σέμπου το παιδί είχε πυρετό και έβηχε.

Μέχρι στιγμής έχει αποδειχθεί ότι το παιδί έχει προσβληθεί από μια ιογενή ασθένεια, όμως οι αρχές δεν γνωρίζουν ακόμη αν πρόκειται για τον ίδιο ιό που έχει προκαλέσει μέχρι στιγμής τον θάνατο τεσσάρων ανθρώπων στην Κίνα και έχει εξαπλωθεί σε άλλες τρεις ασιατικές χώρες.

«Το παιδί θεωρείται ένας ασθενής που ερευνάται», δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο υπουργός Υγείας των Φιλιππίνων Φρανσίσκο Ντούκε.

Δείγματα εστάλησαν στην Αυστραλία για ανάλυση, πρόσθεσε, εξηγώντας ότι ακόμη δεν έχουν βγει τα αποτελέσματα.

Αυστραλία: Έλεγχος στους επιβάτες

Οι αρχές της Αυστραλίας θα ξεκινήσουν να ελέγχουν τους επιβάτες που φτάνουν στη χώρα από την πόλη Βουχάν της Κίνας σε μια προσπάθεια να περιορίσουν την εξάπλωση του νέου κοροναϊού, ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής των υγειονομικών υπηρεσιών της χώρας, αν και προειδοποίησε ότι θα είναι δύσκολο να προληφθεί το ξέσπασμα επιδημίας.

Ο κοροναϊός αυτός έχει μέχρι στιγμής στοιχίσει τη ζωή σε τέσσερις ανθρώπους, όλους στη Βουχάν, ενώ τα κρούσματά του ξεπερνούν τα 200, σύμφωνα με τις κινεζικές αρχές. Αρκετοί ασθενείς βρίσκονται σε σοβαρή ως κρίσιμη κατάσταση.

Η επιδημία του μυστηριώδους νέου κοροναϊού, — συγγενή αυτού που προκαλεί το Σοβαρό Οξύ Σύνδρομο του Αναπνευστικού (ΣΟΑΣ) — που πλέον έχει επιβεβαιωθεί ότι μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, ξέσπασε στη Βουχάν, ενώ κρούσματα έχουν εντοπιστεί στην Ταϊλάνδη, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, όπως και ένα ύποπτο κρούσμα στην Αυστραλία, γεγονός που προκαλεί ανησυχίες για την εξάπλωσή του.

Ο Μπρένταν Μέρφι, επικεφαλής των υγειονομικών υπηρεσιών της Αυστραλίας, διευκρίνισε ότι αξιωματούχοι θα ξεκινήσουν από την Πέμπτη να ελέγχουν τους ταξιδιώτες που φτάνουν στο Σίδνεϊ από τη Βουχάν. Οι δύο πόλεις συνδέονται με τρεις αεροπορικές πτήσεις εβδομαδιαίως.

Στους επιβάτες θα δίνεται ένα ενημερωτικό φυλλάδιο και θα τους ζητείται να δηλώσουν αν έχουν πυρετό ή αν πιστεύουν ότι ίσως έχουν ασθενήσει από τον κοροναΐό.

Ωστόσο ο Μέρφι τόνισε ότι τα μέτρα αυτά προσφέρουν περιορισμένη προστασία. «Δεν μπορούμε να εμποδίσουμε εντελώς την εξάπλωση της ασθένειας στη χώρα. Η περίοδος εκκόλαψης (του ιού) είναι μάλλον μία εβδομάδα», πρόσθεσε μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Καμπέρα.

Οι περισσότεροι τουρίστες που επισκέπτονται την Αυστραλία προέρχονται από την Κίνα, με τον αριθμό τους πέρυσι να ξεπερνά το ένα εκατομμύριο.

Περίπου 160 πτήσεις φτάνουν στην Αυστραλία από την Κίνα κάθε εβδομάδα και ο Μέρφι παραδέχθηκε ότι οι Κινέζοι τουρίστες ενδέχεται να εισέλθουν στη χώρα από άλλες πόλεις και όχι μόνο από το Σίδνεϊ όπου θα διενεργούνται οι έλεγχοι.

Από την πλευρά του ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον κάλεσε τους πολίτες να παραμείνουν ψύχραιμοι.

Ένας άνδρας που επέστρεψε από την Κίνα στην Αυστραλία και εμφανίζει τα συμπτώματα του μυστηριώδους νέου κοροναϊού τέθηκε σε απομόνωση κατ’ οίκον στην Αυστραλία, μετέδωσε σήμερα το αυστραλιανό τηλεοπτικό δίκτυο ABC.

Ο άνδρας αυτός, το πρώτο ύποπτο κρούσμα του νέου κοροναϊού στη χώρα, είχε επισκεφθεί πρόσφατα τη Βουχάν.

Ο ασθενής βρίσκεται στο σπίτι του στο Μπρίσμπεϊν (βορειοανατολικά) με συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού και οι υγειονομικές αρχές αναμένουν τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων που θα δείξουν αν πράγματι έχει μολυνθεί από τον νέο κοροναϊό.

Ο νέος ιός έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στην Κίνα αλλά και διεθνώς, καθώς θυμίζει το ξέσπασμα της επιδημίας του Σοβαρού Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου από το 2002 ως το 2003, όταν ο κοροναϊός που το προκαλούσε είχε εξαπλωθεί από την Κίνα σε 37 χώρες και είχε στοιχίσει τη ζωή σε συνολικά 774 ανθρώπους, ανάμεσά τους 349 στην ηπειρωτική Κίνα και 299 στο Χονγκ Κονγκ, κατά δεδομένα του ΠΟΥ.

Ο ιός χτύπησε και τα παγκόσμια χρηματιστήρια!

Πτώση σημείωσαν οι ευρωπαϊκές μετοχές σήμερα στο ξεκίνημα των συναλλαγών καθώς οι αυξανόμενες ανησυχίες για τον νέο κοροναϊό που ξεκίνησε από την Κίνα ενίσχυσαν τη ζήτηση για τα λεγόμενα ‘ασφαλή καταφύγια’.

Η επιδημία θύμισε στους επενδυτές τον οικονομικό αντίκτυπο από την κρίση του SARS το 2003 που στοίχισε τη ζωή σε σχεδόν 800 ανθρώπους, κυρίως λόγω της αυξημένης απειλής για νέα κρούσματα καθώς εκατοντάδες εκατομμύρια ταξιδεύουν για τις αργίες του κινεζικού νέου έτους.

Στις 10:06 ώρα Ελλάδας, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε πτώση 0,8%.

Οι μετοχές των εταιριών ειδών πολυτελείας –που έχουν μεγάλη έκθεση στην Κίνα και περιλαμβάνουν τις LVMH, Kering, Hermes και Burberry– ήταν μεταξύ αυτών με τις μεγαλύτερες απώλειες.

topontiki.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλ. Μαρκογιαννάκης στη Βουλή: «Να μην επικρατήσει το τοξικό κλίμα μέχρι τις εκλογές»

Την εμπιστοσύνη του στην ελληνική δικαιοσύνη για τη διερεύνηση...

Πέθανε το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χαραλαμπίδης

Έφυγε από τη ζωή το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χαραλαμπίδης,...

Την Δευτέρα η «κάθοδος» Καιρίδη για τις μεταναστευτικές ροές στην Κρήτη

Την Δευτέρα 1η Απριλίου και όχι αύριο (29/3) Παρασκευή...