20.8 C
Chania
Saturday, May 4, 2024

Με αφορμή το περιστατικό με την 14χρονη, η μετατροπή των Χανίων σε μόνιμη Τρούμπα για τα ΝΑΤΟϊκά στρατεύματα δεν προβληματίζει;

Ημερομηνία:

Κάποια ενδιαφέρονται στοιχεία που θα πρέπει να προβληματίσουν όλους μας και ιδιαίτερα τις αρχές του τόπου μας εμπεριείχε η ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης για το περιστατικό με την εισβολή των αμερικάνων σε δωμάτιο ξενοδοχείου όπου έμενε 14χρονη στα Χανιά.

Αρχικά έθεσε ένα καίριο ερώτημα σε σχέση με το προνόμιο της Ετεροδικίας. Όπως σημείωσε, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, αυτό θεσπίζεται για το διπλωματικό και στρατιωτικό προσωπικό που λειτουργεί ως εκπρόσωπος αλλοδαπού κράτους σε ξένη χώρα και καταλαμβάνει πράξεις που τελούνται στο πλαίσιο άσκησης των καθηκόντων τους και συνιστούν δημόσιας φύσης πράξεις.

Όμως οπως σημειώνει είναι αμφίβολο κατά πόσο ισχύει το καθεστώς ετεροδικίας όταν αφορά στρατιωτικό προσωπικό το οποίο προβαίνει σε παράνομες πράξεις “εκτός πλαισίου άσκηση καθηκόντων του, πράξεων ιδιωτικής φύσης, που θα μπορούσαν δηλαδή να έχουν τελεστεί και από απλούς ιδιώτες”.

Σύμφωνα με τον βουλευτή, μια τέτοια περίπτωση που δε θα έπρεπε να ισχύει το καθεστώς ετεροδικίας είναι και οι καταγγελλόμενες πράξεις που φέρεται ότι τελέστηκαν από χαμηλόβαθμους, νεαρούς σε ηλικία, στρατιωτικούς που επισκέφθηκαν μια συγκεκριμένη περιοχή (Χανιά) για μερικές ώρες, ως έξοδο από την στρατιωτική τους υπηρεσία προκειμένου να διασκεδάσουν και να μεθύσουν με όλες τις ενδεχόμενες συνέπειες.

Ο Κρίτων Αρσένης δηλώνει οτι:

“Στην περίπτωση αυτή, οι πράξεις είναι εξαιρετέες από το καθεστώς της ετεροδικίας.”

Άραγε, ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων τι κάνει; Γιατί δεν ερευνά τι ακριβώς ισχύει με το καθεστώς ετεροδικίας και κατά πόσο καλύπτεται το στρατιωτικό προσωπικό όταν εγκληματεί, δημιουργώντας καθεστώς όχι ετεροδικίας αλλά ατιμωρησίας και αδικίας στον τόπο μας; Γιατί σιωπεί; Γιατί δεν παίρνει θέση;

Επίσης, ενδιαφέρον έχει και η επισήμανση σχετικά με τη μονιμη απ’ οτι φαίνεται “αυξημενη” παρουσία των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στον τόπο μας, εφόσον αποκτά πλέον χαρακτήρα στρατηγικό ο διαχωρισμός του κοσμου σε μπλοκ Ανατολής και Δύσης.

Όπως αναφέρει ο βουλευτής:

“Ήδη η παρουσία πλοίων του ΝΑΤΟ στον χώρο του κόλπου της Σούδας είναι αυξημένη. Είναι χαρακτηριστικό πως λόγω της παρουσίας αρκετών σκαφών, η γερμανική φρεγάτα “Kαρλσούη” έδεσε στο τμήμα του λιμανιού όπου προορίζεται για τα κρουαζιερόπλοια” σημειώνοντας ότι:

“Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ μιλά πλέον για «νέα κανονικότητα».”

Κι εδώ θέτονται τα ερωτήματα:

  • Οι αρχές του τόπου δεν έχουν κανένα λόγο σε αυτές τις εξελίξεις;
  • Η μετατροπή των Χανίων σε μόνιμη Τρούμπα για τα ΝΑΤΟϊκά στρατεύματα δεν προβληματίζει, ειδικά οταν ένα μεγάλο τμήμα τους απολαμβάνει ένα καθεστώς ατιμωρησίας;

Όπως λέει και ο Κρίτων Αρσένης εύστοχα:

“Πως διασφαλίζεται η ειρήνη στην περιοχή αυτή της Κρήτης και πως μπορούν οι Χανιώτες να αισθάνονται ασφαλείς στην ίδια τους την πόλη;”

"google ad"

Τώρα θα περιμέναμε κάτι να κάνουν και οι βουλευτές του νομού για αυτό το θέμα. Και εντάξει, από τους 3 της Νέας Δημοκρατίας δεν περιμένουμε και πολλά λαμβάνοντας υπόψη και την βασιλικοτερη του βασιλέως – κάποιοι θα την χαρακτήριζαν υποτελή – στάση του Χανιώτη πρωθυπουργού υπέρ του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, αλλά ο λαλίστατος κ. Πολάκης γιατί σε αυτό το ζήτημα που απασχολεί τους Χανιώτες σιωπά τοσο εκκωφαντικά; Γιατί σιωπά ο ΣΥΡΙΖΑ;

  • Αποδέχεται η Αριστερά την ύπαρξη δύο κατηγοριών πολιτών;
  • Αποδέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ την ύπαρξη ιθαγενών για τους οποίους οι νόμοι ισχύουν και άλλους, νατοϊκούς, για τους οποίους δεν ισχύουν;
  • Ο νόμος ισχύει μόνο μεταξύ ίσων και στα Χανιά κάποια ζώα είναι πιο ίσα από κάποια άλλα;
  • Είναι μια πραγματικότητα που οι Χανιώτες θα πρέπει να αποδεχτούν;

Επιτέλους, ο Χανιώτικος λαός χρειάζεται απαντήσεις. Για να τις λάβει χρειάζεται η κινητοποίηση των δικηγόρων του νομού, των εκλεγμένων αρχών της τοπικής αυτοδιοίκησης, των βουλευτών. Χρειάζεται μια δημοκρατική κινητοποίηση για να σταματήσει η δημοκρατική ανωμαλία.

Θα υπάρξει ή θα επικρατήσει για ακόμη μια φορά η σιωπή;

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Με κατάνυξη ο Επιτάφιος Θρήνος στη Μονή Γουβερνέτου | Φωτός

Παρουσία πλήθους πιστών και με κατάνυξη πραγματοποιήθηκε ο Επιτάφιος...

Μονή Αγκαράθου: Τα πρόβατα περνούν κάτω από τον Επιτάφιο για ευλογία! | Βίντεο

Κατάνυξη και ευλάβεια το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής στην περιφορά του...

Δείτε τι λένε οι ειδικοί για την πρόωρη ανθοφορία των ελαιόδεντρων στην Κρήτη

Με ταχείς ρυθμούς εξελίσσεται η πρόωρη φετινή ανθοφορία των ελαιοδέντρων σε όλες τις ελαιοπαραγωγικές περιοχές...