28.8 C
Chania
Friday, June 21, 2024

Ο Νότης Μαριάς φέρνει στη Βουλή την απαξίωση της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (ΕΛΒΟ)

Ημερομηνία:

Ο Βουλευτής Ηρακλείου Νότης Μαριάς κατέθεσε αναφορά σχετικό έγγραφο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (Ε.Κ.Θ.) και του Σωματείου Εργαζομένων ΕΛ.Β.Ο. Θεσσαλονίκης, το οποίο αναφέρεται στη μεγαλύτερη παραγωγική βιομηχανία της Βόρειας Ελλάδα την ΕΛΒΟ.

Έπειτα από 42 χρόνια λειτουργίας του εργοστασίου της ΕΛΒΟ στη Θεσσαλονίκη με αξιοσημείωτη οικονομική δραστηριότητα στην περιοχή, η νέα χρονιά βρίσκει τη μεγαλύτερη παραγωγική βιομηχανία της Βόρειας Ελλάδας απαξιωμένη και τους εργαζόμενους απλήρωτους και αβέβαιους ως προς το μέλλον τους.

Αν και η αρχική έκθεση των Συμβούλων που πραγματοποιήθηκε το 2012 για το μέλλον της ΕΛΒΟ ήταν θετική ως προς τη βιωσιμότητα της βιομηχανίας, στη συνέχεια ζητήθηκε νέα έκθεση με τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου του 2013, περίοδο κατά την οποία το κράτος δεν είχε εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του απέναντι στην εταιρεία. Το πόρισμα της τελευταίας έκθεσης δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα γνωστό, παρά μόνο διάφορα σενάρια που θέλουν τους συμβούλους να εισηγούνται τη ριζική αναδιάρθρωση της εταιρείας.

Τα ανωτέρω Σωματεία εκφράζουν, μεταξύ άλλων, την αντίθεσή τους στην πώληση της εταιρείας σε ιδιώτη και δηλώνουν πως, εδώ και μήνες δεν έχουν γνωστοποιηθεί οι προθέσεις της Κυβέρνησης και της Τρόικας για το μέλλος της ΕΛΒΟ με σοβαρό κίνδυνο την πλήρη απαξίωση του εργοστασίου και την αποξένωσή της από τις αγορές, την ώρα που η εταιρεία κάνει σημαντική προσπάθεια συνεργασίας με ξένους οίκους και είσοδό της σε μεγάλες διεθνείς αγορές.

Επίσης, αναπάντητο παραμένει το ερώτημα για το μέλλον των στρατιωτικών οχημάτων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που έχει κατασκευάσει μέχρι σήμερα και συντηρεί η ΕΛΒΟ. Επισημαίνεται πως με την απαξίωση της ΕΛΒΟ θα χαθεί πολύτιμη τεχνογνωσία αλλά και Ελληνική Προστιθέμενη Αξία.

Τα ανωτέρω Σωματεία δηλώνουν πως το δυσμενές κλίμα για την ΕΛΒΟ πρέπει επιτέλους να αλλάξει, ζητούν να γίνει άμεσα η αποπληρωμή των επί 5 μήνες απλήρωτων εργαζομένων της και να διορισθεί νέα διοίκηση, καθώς τους τελευταίους 6 μήνες η εταιρεία παραμένει «ακέφαλη» αδυνατώντας να ανταποκριθεί ακόμα και σε βασικές λειτουργικές της ανάγκες.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, ο Νότης Μαριάς ζητάει απάντηση, ενέργειες και σχετική ενημέρωση, ώστε να αντιμετωπιστεί η κατάσταση αυτή.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ερημοποίηση: Πώς (όλες) οι ελληνικές κυβερνήσεις σαμποτάρουν τους Έλληνες αγρότες

Κωνσταντίνος Κοντοκώστας Επιμέλεια: Ιωάννα Λουλούδη Φωτογραφίες: Θάνος Παλούκας Από το 2001 η Ελλάδα...

Ο Σπίρτζης μιλά και βάζει «φωτιά» σε ΣΥΡΙΖΑ και Κασσελάκη για τις διώξεις

Διόλου ωραία ατμόσφαιρα είναι στον ΣΥΡΙΖΑ και οι τελευταίες...