21.8 C
Chania
Sunday, April 28, 2024

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου

Ημερομηνία:

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος αναγορεύθηκε επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου , στην κεντρική αίθουσα εκδηλώσεων του ιδρύματος.
Η πρύτανης, Γκιουλάι Μπαρμπαρόσογλου, στην ομιλία της στάθηκε στο διεθνές κύρος και την εγνωσμένη και αναγνωρισμένη ευαισθησία του Πατριάρχη για τα περιβαλλοντικά ζητήματα. Στο λόγο της, όπως και στην κεντρική οθόνη της αίθουσας, όπου αναγράφονταν ο τίτλος του Προκαθημένου της Ορθοδοξίας, η πρύτανης αναφέρθηκε στον εκκλησιαστικό τίτλο του, αυτόν του Οικουμενικού Πατριάρχη.
“Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο πνευματικός ηγέτης της Ορθοδοξίας, δεν είναι αναγνωρισμένος μόνο ως μία θρησκευτική προσωπικότητα με παγκόσμιο κύρος αλλά και (μία προσωπικότητα) με αδάμαστη ευαισθησία για το περιβάλλον”, είπε η πρύτανις στην ομιλία της.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην ομιλία του ευχαρίστησε το εκπαιδευτικό ίδρυμα για την τιμητική διάκριση και αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες για την ευαισθητοποίηση πολιτών και φορέων σχετικά με καίρια περιβαλλοντικά προβλήματα.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε στη χρήση του τίτλου “Οικουμενικός”, από το Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου: “Παρά τις αρνητικές προσπάθειες κάποιων παραγόντων να προκαλέσουν τεχνητά προβλήματα που δεν έχουν καμία ιστορική υπόσταση υποστηρίζοντας ότι η ιδιότητα του Πατριαρχείου ως Οικουμενικού κρύβει δόλια πολιτικά ζητήματα, το Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου υποστήριξε τον ιστορικό τίτλο που κουβαλά το Πατριαρχείο. Εκφράζω την βαθιά εκτίμηση και ευγνωμοσύνη μου προς το ίδρυμα και την πρύτανή του”.
Παράλληλα, μίλησε και για τα σχέδια ίδρυσης παγκόσμιου περιβαλλοντικού ινστιτούτου με έδρα το Ορφανοτροφείο της Πριγκήπου: “Το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχει ήδη αποφασίσει να προχωρήσει στην δημιουργία του κατάλληλου ιδρύματος, το οποίο θα ξεκινήσει με την αναστήλωση του ιστορικού και επιβλητικού ξύλινου Ορφανοτροφείου, για την οποία έχουμε την υποστήριξη σεβαστών εταιριών και ιδιωτών. Το οφείλουμε αυτό στην περιοχή και τον κόσμο”, είπε χαρακτηριστικά.
Στην εκδήλωση, παρουσιάστηκε ολιγόλεπτο ντοκιμαντέρ – αφιέρωμα στις δράσεις του Οικουμενικού Πατριάρχη σχετικά με το περιβάλλον ενώ  έκλεισε με τη συνοδεία κλασσικής μουσικής.
Η τιμητική διάκριση στον κ. Βαρθολομαίο δόθηκε κατόπιν εισηγήσεως του Ινστιτούτου Περιβάλλοντικών Επιστημών του Πανεπιστημίου. Όπως σημειώνεται, ο εν λόγω τιμητικός τίτλος απονεμήθηκε στον Πατριάρχη για τις πρωτοπόρες δράσεις του και τη συμβολή του σε περιβαλλοντικά ζητήματα.

Πηγή: Ομογενειακή καθημερινή εφημερίδα “Ηχώ” Κωνσταντινούπολης

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κατολίσθηση στα Τοπόλια τραυματίζει ελαφρά μητέρα και παιδί

Σε συναγερμό τέθηκαν το πρωί της Κυριακής οι αρχές...

35χρονη τουρίστρια σώθηκε μετά από επιχείρηση διάσωσης στο Μπάλο

Μια 35χρονη τουρίστρια από τη Γερμανία διασώθηκε χθες το...

Ηράκλειο: Είχε γίνει η σκιά της και την τρομοκρατούσε!

Αρνούνταν να αποδεχθεί ότι η σχέση τους είχε πάρει...

Γαμήλια φωτογράφιση με παραδοσιακές… ινδικές φορεσιές και φόντο τον Κούλε!

Με καταγωγή από την Ινδία, γεννήθηκαν και μεγάλωσαν οι ίδιοι...