17.8 C
Chania
Thursday, April 18, 2024

Ο ΟΦΥΠΕΚΑ συντηρεί και αποκαταστά το δίκτυο μονοπατιών της Γαύδου

Ημερομηνία:

  • Αποκατάσταση μονοπατιών και διαδρομώντης Γαύδου σε συνεργασία με το Δήμο Γαύδου
  • Ορθολογική και με σεβασμό στο περιβάλλον ανάπτυξητης νήσου Γαύδου

Aθήνα, Τρίτη 6 Μαϊου 2023

Στην υλοποίηση έργου για τη συντήρηση και αποκατάσταση του δικτύου μονοπατιών της Γαύδου προχωρά ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ). Οι εργασίες,που προγραμματίζονται να γίνουν σε συνεργασία με τον Δήμο Γαύδου, αφορούν έργα συντήρησης, σημειακής αποκατάστασης βατότητας, καθαρισμού από φερτά υλικά και εν γένει επιμέλειας των μονοπατιών, καθώς επίσης και σήμανσης με φυσικά υλικά σε προκαθορισμένες θέσεις. Στόχος του έργου είναι η  βελτίωση και ανάδειξη των μονοπατιών, καθώς και η σήμανση τους, ώστε να είναι εύκολα προσβάσιμα και ανιχνεύσιμα από τους πεζοπόρους του νησιού.

Η Γαύδος ανήκει εξ’ ολοκλήρου στο δίκτυο Natura 2000. Συγκεκριμένα, η προστατευόμενη περιοχή «Νήσοι Γαύδος και Γαυδοπούλα» με κωδικό GR4340013 περιλαμβάνει το σύνολο της χερσαίας και θαλάσσιας περιοχής της Γαύδου και Γαυδοπούλας με 16 σημαντικούς φυσικούς τύπους οικοτόπων. Τμήμα της περιοχής έχει χαρακτηριστεί και ως «Ζώνη Ειδικής Προστασίας» (ΖΕΠ) για την ορνιθοπανίδα,σύμφωνα με την Οδηγία 79/409/EK για την διατήρηση των άγριων πτηνών. Ανάμεσα στους 16 σημαντικούς φυσικούς τύπους οικοτόπωνσυμπεριλαμβάνονται και οι «Παράκτιες αμμοθίνες με είδη Κέδρων»που αποτελούν, σύμφωνα με τηνΕνωσιακήΟδηγία  92/43/ΕΟΚ, φυσικό οικότοπο προτεραιότητας. Ο ΟΦΥΠΕΚΑ αποσκοπεί στην προστασία, διατήρηση και αποκατάσταση αυτών των σημαντικών φυσικών τύπων οικοτόπων, μέσα και από τις  ενέργειες συντήρησης και αποκατάστασης του δικτύου μονοπατιών της Γαύδου.

Σύμφωνα με την δήμαρχο Γαύδου, Λίλιαν Στεφανάκη,η δράση αυτή θα συμβάλλει θετικά και υποστηρικτικά στις προσπάθειες των κατοίκων του νησιού να ζουν και να δημιουργούν στο νησί. Όπως είπε η ίδια, η συνεργασία αυτή με τον ΟΦΥΠΕΚΑ, θα βοηθήσει τους κατοίκους της Γαύδου που κρατούν ζωντανή αυτή την απομακρυσμένη ακριτική γωνιά της χώρας μας και της Ευρώπης. Ο τουρισμός είναι η κύρια απασχόληση των κατοίκων με τον περιηγητικό  τουρισμό να αποτελεί ένα μεγάλο μέρος του. Το δίκτυο μονοπατιών του νησιού αποτελεί πόλο έλξης επισκεπτών από διάφορες χώρες αλλά χρήζει εργασιών συντήρησης, οι οποίες θα γίνουν με την εν λόγω δράση».

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΦΥΠΕΚΑ, Κώστας Τριάντης, δήλωσε «Τα μονοπάτια πεζοπορίας είναι από τους φιλικότερους τρόπους ανάδειξης του φυσικού περιβάλλοντος και ταυτόχρονα ενίσχυσης της τοπικής οικονομίας. Αυτός είναι και ο στόχος της χρηματοδότησης με 30 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για τη δημιουργία του εθνικού δικτύου μονοπατιών και διαδρομών πεζοπορίας. Οι μικροί και απομακρυσμένοι όμως νησιωτικοί δήμοι χρειάζονται την περαιτέρω στήριξή μας και είμαστε χαρούμενοι για την συνεργασία μας με τον Δήμο Γαύδου».

Στο νησί της Γαύδου ήδη υλοποιείται από τη Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Σαμαριάς και Προστατευόμενης Περιοχής Δυτικής Κρήτης του ΟΦΥΠΕΚΑ, πρόγραμμα παρακολούθησης της μετανάστευσης των ειδών ορνιθοπανίδαςμε τη μέθοδο των δακτυλιώσεων, το οποίο χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΥΜΕΠΕΡΑΑ. Το πρόγραμμα  λειτουργεί σε συστηματική βάσηαπό το 2021 έως και το 2023, κατά τις περιόδους της εαρινής και της φθινοπωρινής μετανάστευσης.

Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.

Ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και σκοπός του είναι η εφαρμογή της πολιτικής που χαράσσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με αιχμή τις βιώσιμες πρακτικές, για τη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών στην Ελλάδα, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, την προώθηση και υλοποίηση δράσεων αειφόρου ανάπτυξης και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.Εποπτεύεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έχει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια και λειτουργεί προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος κατά τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...