ΚΟΣΜΟΣ

Ο Πάπας καλεί τον Πούτιν να σταματήσει τον πόλεμο και τον Ζελένσκι να είναι ανοιχτός σε σοβαρές προσφορές ειρήνης | Βίντεο

Ο Πάπας Φραγκίσκος εκφράζει την ανησυχία του για την πυρηνική απειλή και τη στρατιωτική κλιμάκωση στον πόλεμο στην Ουκρανία, αφιερώνοντας ολόκληρη την ομιλία του στην κατάσταση και απευθύνοντας ισχυρή έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός. Αποδοκιμάζει τις προσαρτήσεις, ζητά σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας κάθε χώρας και των δικαιωμάτων των μειονοτήτων. Είναι λυπημένος για τα χιλιάδες θύματα, ιδιαίτερα τα παιδιά.

Από το Vatican News

Δημοσιεύουμε παρακάτω μια μετάφραση της ομιλίας του Πάπα Φραγκίσκου:

Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, buongiorno !

Η πορεία του πολέμου στην Ουκρανία έχει γίνει τόσο σοβαρή, καταστροφική και απειλητική, που προκαλεί μεγάλη ανησυχία. Ως εκ τούτου, σήμερα θα ήθελα να αφιερώσω ολόκληρο τον προβληματισμό σε αυτό το ζήτημα. Πράγματι, αυτή η τρομερή και ασύλληπτη πληγή για την ανθρωπότητα, αντί να επουλώνεται, συνεχίζει να χύνει ακόμη περισσότερο αίμα, κινδυνεύοντας να εξαπλωθεί περαιτέρω.

Με θλίβουν τα ποτάμια αίματος και δακρύων που χύθηκαν αυτούς τους μήνες. Λυπάμαι για τα χιλιάδες θύματα, ιδιαίτερα τα παιδιά, και την καταστροφή που έχει αφήσει πολλούς ανθρώπους και οικογένειες άστεγους και απειλεί τεράστιες περιοχές με κρύο και πείνα. Ορισμένες ενέργειες δεν μπορούν ποτέ να δικαιολογηθούν, ποτέ! 

Είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι ο κόσμος μαθαίνει τη γεωγραφία της Ουκρανίας μέσα από ονόματα όπως Bucha, Irpin, Mariupol, Izium, Zaparizhzhia και άλλες περιοχές, που έχουν γίνει τόποι απερίγραπτου πόνου και φόβου. 

Και τι γίνεται με το γεγονός ότι η ανθρωπότητα βρίσκεται ξανά αντιμέτωπη με την ατομική απειλή; Είναι παράλογο.

Τι θα γίνει μετά; Πόσο αίμα πρέπει ακόμα να κυλήσει για να συνειδητοποιήσουμε ότι ο πόλεμος δεν είναι ποτέ λύση, μόνο καταστροφή; 

Στο όνομα του Θεού και στο όνομα της αίσθησης ανθρωπιάς που κατοικεί σε κάθε καρδιά, ανανεώνω την έκκλησή μου για άμεση κατάπαυση του πυρός. Ας σταματήσουν τα όπλα και ας αναζητήσουμε τις προϋποθέσεις για διαπραγματεύσεις που θα οδηγήσουν σε λύσεις που δεν επιβάλλονται με τη βία, αλλά συναινετικές, δίκαιες και σταθερές. 

Και θα είναι έτσι εάν βασίζονται στον σεβασμό της ιερής αξίας της ανθρώπινης ζωής, καθώς και της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας κάθε χώρας, καθώς και των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και των νόμιμων ανησυχιών.

Εκφράζω τη βαθιά λύπη μου για τη σοβαρή κατάσταση που έχει προκύψει τις τελευταίες ημέρες, με περαιτέρω ενέργειες αντίθετες με τις αρχές του διεθνούς δικαίου. Αυξάνει τον κίνδυνο πυρηνικής κλιμάκωσης, προκαλώντας φόβους για ανεξέλεγκτες και καταστροφικές συνέπειες παγκοσμίως.

Η έκκλησή μου απευθύνεται πρώτα και κύρια στον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, παρακαλώντας τον να σταματήσει αυτή τη σπείρα βίας και θανάτου, και για χάρη του δικού του λαού. 

Από την άλλη πλευρά, λυπημένος για τα τεράστια δεινά του ουκρανικού λαού ως αποτέλεσμα της επιθετικότητας που υπέστη, απευθύνω μια εξίσου σίγουρη έκκληση στον Πρόεδρο της Ουκρανίας να είναι ανοιχτός σε σοβαρές προτάσεις για ειρήνη. 

"google ad"

Προτρέπω όλους τους πρωταγωνιστές της διεθνούς ζωής και τους πολιτικούς ηγέτες των εθνών να κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να τερματιστεί ο πόλεμος, χωρίς να αφήσουν τους εαυτούς τους να παρασυρθούν σε επικίνδυνες κλιμακώσεις και να προωθήσουν και να υποστηρίξουν πρωτοβουλίες για διάλογο. 

Αφήστε τις νεότερες γενιές να αναπνεύσουν τον σωτήριο αέρα της ειρήνης, όχι τον μολυσμένο αέρα του πολέμου, που είναι τρέλα!

Μετά από επτά μήνες εχθροπραξιών, ας χρησιμοποιήσουμε όλα τα διπλωματικά μέσα, ακόμη και αυτά που μπορεί να μην έχουν χρησιμοποιηθεί μέχρι τώρα, για να βάλουμε ένα τέλος σε αυτή τη φοβερή τραγωδία. Ο πόλεμος από μόνος του είναι λάθος και φρίκη!

Ας εμπιστευτούμε στο έλεος του Θεού, που μπορεί να αλλάξει τις καρδιές, και στη μητρική μεσολάβηση της Βασίλισσας της Ειρήνης, καθώς υψώνουμε την Παράκλησή μας στην Παναγία του Ροδαρίου της Πομπηίας, ενωμένοι πνευματικά με τους πιστούς που συγκεντρώθηκαν στο Ιερό της και στο τόσα πολλά μέρη του κόσμου.

 

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Αμετανόητη η Βίκυ Φλέσσα για τη δήλωση για τα Τέμπη, παρά τη θύελλα αντιδράσεων: Με αγάπη τα είπα

Επιμένει στην άποψη που διατύπωσε για το δυστύχημα των Τεμπών η υποψήφια ευρωβουλευτής της ΝΔ Βίκυ…

38 mins ago

Έγκλημα κατά της Ανθρωπότητας στη Γάζα: Νέος ομαδικός τάφος βρέθηκε στο νοσοκομείο Αλ Σίφα – 520 σοροί συνολικά σε 7 σημεία

Παλαιστινιακές ιατρικές ομάδες δήλωσαν ότι ανακάλυψαν έναν τρίτο ομαδικό τάφο μέσα στο ιατρικό συγκρότημα του Νοσοκομείου…

39 mins ago

Τριγμοί στην ισπανική κυβέρνηση λόγω… Ισραήλ – Δοκιμάζεται ο συνασπισμός κομμάτων

Η ισπανική κυβέρνηση κράτησε αποστάσεις από τις επιστολές που έγραψε ένας υπουργός αριστερού κόμματος που…

41 mins ago

Ιδρύθηκε η ΔΕΥΑ Αποκορώνου: “Η διαχείριση του νερού αποτελεί σήμερα το πρωταρχικό θέμα”

Με ανακοίνωση του ο Δήμος Αποκορώνου γνωστοποίηση την ίδρυση ΔΕΥΑ Αποκορώνου: Με την δημοσίευσης της…

43 mins ago

Στα Χανιά η Ηρώ Διώτη – Συνάντηση με τοπικά στελέχη και εκπροσώπους σωματείων και φορεών | Φωτός

Τα Χανιά επισκέφθηκε η υποψήφια βουλεύτρια της ενωτικής πρωτοβουλίας Μέρα 25 | Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά…

2 hours ago

4 ημέρες θα γλεντά στο Σκινέ ο Κασσελάκης τον γάμο του με τον Τάιλερ | Το προσκλητήριο του γάμου

Στη δημοσιότητα δόθηκε το προσκλητήριο για τον γάμο του Στέφανου Κασσελάκη και του Τάιλερ Μακμπέθ το καλοκαίρι…

2 hours ago

This website uses cookies.