21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Ο πιο φτωχός πρόεδρος του κόσμου έχει ένα μήνυμα για τους πλούσιους

Ημερομηνία:

Ο πιο φτωχός πρόεδρος του κόσμου έχει ένα μήνυμα για τους πλούσιους: Μείνετε μακριά από την πολιτική.

Ο πρόεδρος της Ουρουγουάης José Mujica δήλωσε στο Ισπανικό CNN ότι “όταν έχεις πολλά λεφτά, σε απομακρύνει από τους ανθρώπους της χώρας σου και σε καθιστά ανίκανο να κυβερνήσεις”

“Δεν είμαι εναντίον των ανθρώπων που έχουν χρήματα, που τους αρέσουν τα χρήματα, που τρελαίνονται για τα χρήματα. Αλλά πρέπει να ξεχωρίζουμε το χρήμα από την πολιτική. Πρέπει να απομακρύνουμε τους ανθρώπους που αγαπούν το χρήμα από την πολιτική, αποτελούν κίνδυνο. Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να αφιερωθούν στην βιομηχανία, το εμπόριο, ώστε να πολλαπλασιάσουν τον πλούτο. Αλλά, η πολιτική είναι ένας αγώνας με στόχο την ευτυχία του συνόλου”

Ο Mujica δωρίζει το 90% του μισθού του σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Οι μηνιαίες απολαβές του, τελικά, δεν ξεπερνούν τα 775 δολάρια τον μήνα.

Ποιος είναι ο Χοσέ Μουχίκα

img19174_183845588408473117f917cff6c68eb9_600_400

O Χοσέ Μουχίκα (José Alberto Mujica Cordano, γνωστός και ως El Pepe) είναι πολιτικός και αγρότης από τηνΟυρουγουάη, ο οποίος έγινε πρόεδρος της χώρας του έπειτα από τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, το 2009.

Πρώην αντάρτης του αριστερού κινήματος των Τουπαμάρος, ανέπτυξε πολιτική δραστηριότητα και χρημάτισε υπουργός στην κυβέρνηση του Ταμπαρέ Βάσκες. Σήμερα είναι γερουσιαστής, μέλος του συνασπισμού “Διευρυμένο Μέτωπο”. Είναι παντρεμένος από το 2005 με την αντάρτισσα Τουπαμάρο και μετέπειτα γερουσιαστή, Λουσία Τοπολάνσκι.

Πρώτα χρόνια και δράση

Γεννήθηκε στις 20 Μαΐου 1935. Από νεαρή ηλικία ήταν ενεργός στους κόλπους του Εθνικού Κόμματος. Εν συνεχεία όμως μεταπήδησε στην αντάρτικη δράση και έγινε μέλος του αριστερού κινήματος Τουπαμάρος στη δεκαετία του 1960. Στόχος του κινήματος ήταν η ανατροπή της τότε κυβέρνησης. Το 1972 συνελήφθη και μετά το στρατιωτικόπραξικόπημα του 1973 μεταφέρθηκε σε στρατιωτική φυλακή, όπου παρέμεινε έγκλειστος επί 14 χρόνια. Επί δύο και πλέον χρόνια μάλιστα ήταν υπό περιορισμό στον πυθμένα ενός πηγαδιού.

Κατά την περίοδο της φυλάκισής του κατάφερε να διατηρήσει επαφές με άλλα κορυφαία στελέχη των Τουπαμάρος. Το 1985 ο Μουχίκα απελευθερώθηκε έπειτα από την επιστροφή της δημοκρατίας και την συνακόλουθη γενική αμνηστία, με την οποία απελευθερώθηκαν όλοι οι φυλακισμένοι, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών κρατουμένων.

Πολιτική καριέρα

Ο πρόεδρος της Ουρουγουάης - "ο πιο φτωχός πρόεδρος" του κόσμου όπως τον αποκαλούν - Χοσέ Μουχίκα περιμένει υπομονετικά την σειρά του για να εξεταστεί από τους γιατρούς σε νοσοκομείο.
Ο πρόεδρος της Ουρουγουάης – “ο πιο φτωχός πρόεδρος” του κόσμου όπως τον αποκαλούν – Χοσέ Μουχίκα περιμένει υπομονετικά την σειρά του για να εξεταστεί από τους γιατρούς σε νοσοκομείο.

Αρκετά χρόνια αργότερα, ο Μουχίκα ίδρυσε μαζί με άλλα μέλη των Τουπαμάρος ένα πολιτικό κόμμα, με την ονομασία Κίνημα για την Λαϊκή Συμμετοχή. Το κόμμα αυτό ανήκε στους κόλπους του συνασπισμού “Διευρυμένο Μέτωπο” και κέρδισε περισσότερους από 300.000 ψήφους – το μεγαλύτερο ποσοστό από τα κόμματα του συνασπισμού- στις εθνικές εκλογές του 2004.

Μετά την εκλογή του αριστερού προέδρου Ταμπαρέ Βάσκες, διορίστηκε την 1η Μαρτίου 2005 ως υπουργός γεωργίας, κτηνοτροφίας και αλιείας.

"google ad"

Όταν έγινε υπουργός παραιτήθηκε από γερουσιαστής. Παρέμεινε στο υπουργικό αξίωμα ως το 2008 οπότε παραιτήθηκε και επέστρεψε στην έδρα του στη Γερουσία. Νέος υπουργός γεωργίας ανέλαβε ο Ερνέστο Αγάτσι.

Ο Μουχίκα επιλέχθηκε στις 14 Δεκεμβρίου του 2008 από το έκτακτο συνέδριο του Διευρυμένου Μετώπου ως υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος και στις 28 Ιουνίου 2009 κέρδισε και το χρίσμα για να είναι υποψήφιος τις προεδρικές εκλογές του 2009, με υποψήφιο αντιπρόεδρο τον Ντανίλο Αστόρι.

Εκλογή στην προεδρία

Στις 25 Οκτωβρίου του 2009 προηγήθηκε στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, με ποσοστό 47,9% έναντι 29% για τον πρώην πρόεδρο, Λουίς Αλμπέρτο Λακάγιε. Στον δεύτερο και τελικό γύρο, που διεξήχθη στις 29 Νοεμβρίου, ο Μουχίκα εξελέγη πρόεδρος με ποσοστό 52,3% των ψήφων έναντι 43,5% για τον Λακάγιε. Η ορκωμοσία του στο ύπατο αξίωμα έγινε την 1η Μαρτίου του 2010.

επιμέλεια: enallaktikos.gr με πληροφορίες από wikipedia.org

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θλίψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων για τον θάνατο του Ιωάννη Αρετάκη

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων με ιδιαίτερη θλίψη αποχαιρετά τον...

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...